Στην ίδρυση «Δικτύου Πόλεων με Ποντιακές Κοινότητες», προχωρά η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, για την προώθηση της Διεθνούς Αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων. Τη σχετική απόφαση, που ήταν ομόφωνη, έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο της, στη σημερινή συνεδρίαση του, ανήμερα της Ημέρας Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού και τη συμπλήρωση 102 ετών από τη διάπραξη ενός από τα μεγαλύτερα εγκλήματα που γνώρισε η ανθρωπότητα.
Όπως τονίστηκε από τον εισηγητή του θέματος, δήμαρχο Καλλιθέας, Δημήτρη Κάρναβο, σκοπός της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι να ενημερωθεί η παγκόσμια κοινότητα για την πραγματική διάσταση της γενοκτονίας, που διήρκεσε πάνω από δέκα χρόνια και περιελάμβανε μεταξύ άλλων σφαγές και μαζικές εκτοπίσεις πληθυσμών, με συμμετοχή τους σε τάγματα εργασίας, αναγκαστικό εξισλαμισμό γυναικών, κάψιμο χωριών, κλπ.
Επίσης, ζητήθηκε να αναγνωριστεί η γενοκτονία από το σύνολο της παγκόσμιας κοινότητας. Σήμερα, τη γενοκτονία του ποντιακού λαού αναγνωρίζουν, εκτός από την Ελλάδα, η Κύπρος, η Αυστρία, η Σουηδία, η Αρμενία, η Ολλανδία, 10 Πολιτείες των ΗΠΑ, δυο Πολιτείες της Αυστραλίας, δυο πόλεις του Καναδά, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και η Διεθνής Ένωση Μελετητών των Γενοκτονιών.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης της ΚΕΔΕ, όσοι αρνούνται σήμερα την γενοκτονία ουσιαστικά αρνούνται το δικαίωμα των ανθρώπων να διδάσκονται από τα λάθη τους και δυστυχώς, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποια μέρα να επαναληφθούν.
«Η πρόσφατη αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ δημιουργεί νέα δεδομένα όσον αφορά και για το θέμα της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ποντίων. Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί πλέον να αγνοεί την γενοκτονία των Ποντίων που συνέβη στα ίδια μέρη, τον ίδιο χρόνο, από τον ίδιο θύτη» υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση της ΚΕΔΕ.

naftemporiki.gr