Ενενήντα λεπτά κράτησε η συνάντησή του στρατάρχη Χαφτάρ  με τον Νίκο Δένδια.
Σε δηλώσεις του κατόπιν της συνάντησής του με τον Λίβυο στρατηγό, ο Νίκος Δένδιας τόνισε τι ζήτησε η ελληνική πλευρά από τον Χαφτάρ αλλά και τι περιμένει από την Γερμανία στην διάσκεψη στο Βερολίνο, όπου η ελληνική κυβέρνηση δεν θα συμμετέχει.
«Είχαμε μια μακρά και ενδιαφέρουσα ομιλία, όπου συζητήσαμε την κατάσταση στη Λιβύη, τη διάσκεψη του Βερολίνου, αλλά και την επόμενη ημέρα. Ζητήσαμε από τον στρατηγό Χαφτάρ να επιχειρήσει να πετύχει την κατάπαυση του πυρός, την αποκατάσταση της ειρήνης στη Λιβύη, την απομάκρυνση των μισθοφόρων, αλλά και την αναγνώριση της ακυρότητας των παράνομων μνημονίων μεταξύ της κυβέρνησης Σάρατζ και της Τουρκίας. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη μέρα τη Λιβύη».
Ο Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε ευτυχές το γεγονός πως ο  Χαφτάρ συμφώνησε με όλα τα παραπάνω.
«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη μέρα στη Λιβύη, είτε με τη συμμετοχή στις δυνάμεις εκείνες, οι οποίες χρειάζονται για να υπάρξει η ανακωχή, είτε με τη συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων στην ευρωπαϊκή επιχείρηση επιβολής του εμπάργκο των όπλων και της μεταφοράς μισθοφόρων στη Λιβύη».
Ως προς την ερμηνεία των παραπάνω δηλώσεων (σ.σ. συμμετοχή στις δυνάμεις) πηγές του ΥΠΕΞ  σημειώνουν πως αφορά αποκλειστικά σε παρατηρητές στο πλαίσιο ενός ενδεχόμενου διεθνή μηχανισμού επιτήρησης εκεχειρίας.
Όσον αφορά στη διάσκεψη στο Βερολίνο, ο Έλληνας ΥΠΕΞ ζήτησε από την Γερμανία να είναι ο θεματοφύλακας για τα θέματα της Λιβύης.
«Εμείς θέλουμε η Λιβύη να είναι μια σύγχρονη χώρα, μια σύγχρονη δημοκρατική χώρα, στην οποία θα επιτραπεί στους κατοίκους της να εκφράσουν τη θέληση τους και να αποτελέσουν μέρος της συνολικής αρχιτεκτονικής σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Όπως ξέρετε η Ελλάδα δεν είναι μέλος της Διαδικασίας του Βερολίνου, μιας διαδικασίας που ξέρουμε ότι έχει ξεκινήσει από το 2015, η Ελλάδα δεν μετείχε όλα αυτά τα χρόνια, όμως νομίζουμε, συνεχίζουμε να νομίζουμε, ότι οι παρούσες συνθήκες ήταν αυτές που θα οδηγούσαν στο να θεωρηθεί από την οικοδέσποινα Γερμανία η συμμετοχή μας σαν κάτι το θετικό. Εν πάση περιπτώσει, εφόσον εμείς δεν θα είμαστε εκεί, περιμένουμε από τη Γερμανία, την οικοδέσποινα χώρα, να αποτελέσει τον θεματοφύλακα της Ευρωπαϊκής θέσης για τα θέματα της Λιβύης. Κυρίες και κύριοι, η Ευρώπη έχει σαφή θέση, εκφράσθηκε από το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η κοινή μας ευρωπαϊκή θέση αναγνωρίζει την ακυρότητα και την ανυπαρξία των μνημονίων που υπεγράφησαν από την Κυβέρνηση Sarraj και την Τουρκία. Περιμένουμε, λοιπόν,  σαν Ευρωπαίοι, από τη Γερμανία, να επιβάλλει και να εκφράσει την ευρωπαϊκή θέση στη Διαδικασία του Βερολίνου. Το ίδιο περιμένουμε και από τις άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία. Σας ευχαριστώ θερμά για την παρουσία σας σήμερα εδώ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

(in.gr)