«Εχουμε σοβαρό έλλειμμα, δεν μπορώ να εισηγηθώ κάτι τέτοιο», είπε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, απαντώντας σε ερώτημα για τη χορήγηση κοινωνικού μερίσματος σε χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους.
Το σενάριο κυκλοφορεί τις τελευταίες ημέρες με αφορμή την πρόβλεψη για υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από το 6,1% του προσχεδίου προϋπολογισμού και τα υψηλότερα έσοδα του 9μήνου Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου κατά 943 εκατ. ευρώ. Ο κ. Σκυλακάκης άφησε ανοιχτό, ωστόσο, το τι θα γίνει τελικά, λέγοντας –σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1– πως «η κυβέρνηση ό,τι είναι να κάνει θα το κάνει».
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο οικονομικό επιτελείο προκρίνουν τη στήριξη των υγειονομικών και ίσως άλλων επιλεγμένων ομάδων και όχι ενός γενικού κοινωνικού μερίσματος, όπως έδινε ο ΣΥΡΙΖΑ με τα υπερπλεονάσματα. Και αυτό αφού επιβεβαιωθεί, με τα στοιχεία Οκτωβρίου, η υπέρβαση στα έσοδα. Ο κ. Σκυλακάκης στη συνέντευξή του χθες τόνισε κατ’ επανάληψιν ότι το πρωτογενές έλλειμμα θα φτάσει φέτος στο 7,3% του ΑΕΠ, ενώ παράλληλα η χώρα έχει το υψηλότερο χρέος, 197% του ΑΕΠ. Χρέος που σύμφωνα με τους υφιστάμενους κανόνες πρέπει να μειώσει στο 60% του ΑΕΠ σε είκοσι χρόνια, κάτι πολύ δύσκολο, όπως τόνισε. Εφόσον οι κανόνες αλλάξουν, μπορούμε να σχεδιάσουμε την πολιτική μας, πρόσθεσε. Με το ίδιο σκεπτικό είπε ότι δεν μπορεί να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα, ούτε ο ΦΠΑ. «Αντί να μειώσουμε τον ΦΠΑ προτιμάμε να ενισχύσουμε τα ευάλωτα νοικοκυριά», ανέφερε. Οπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να χορηγήσει φέτος διπλό επίδομα στους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, τον Δεκέμβριο.
Η συζήτηση, όμως, που γίνεται τώρα είναι να ενισχυθούν με έκτακτο επίδομα επιπλέον οι χαμηλοσυνταξιούχοι που δεν θα πάρουν αναδρομικά και οι χαμηλόμισθοι, και σε αυτό αναφερόταν ο κ. Σκυλακάκης λέγοντας ότι δεν μπορεί να το εισηγηθεί.
Η επιδότηση των τιμολογίων του ρεύματος, πάντως, θα συνεχιστεί πιθανότατα και τους πρώτους μήνες του 2021. Ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι στα υπόλοιπα προϊόντα, πλην των ενεργειακών, οι τιμές αναμένεται να υποχωρήσουν πριν από τον Απρίλιο.
Ο κ. Σκυλακάκης έκανε αυτές τις δηλώσεις ενώ στο υπουργείο Οικονομικών ξεκινούσε, λίγη ώρα αργότερα, η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για τη 12η μεταμνημονιακή αξιολόγηση της ενισχυμένης εποπτείας. Μια αξιολόγηση από την οποία εξαρτάται η εκταμίευση περίπου 750 εκατ. ευρώ, τον Δεκέμβριο. «Ο ρόλος μου είναι αυτός της εγκράτειας», τόνισε ο ίδιος για ακόμη μία φορά, εξηγώντας γιατί –ως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών– είναι υποχρεωμένος να κινείται σε αυστηρό πλαίσιο σε ό,τι αφορά τις δαπάνες.
Σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ είπε ότι η μεγάλη πλειονότητα των φορολογουμένων θα δει μείωση.
Σε ό,τι αφορά το επίδομα θέρμανσης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε ότι έως τις 10 Νοεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για να υποβάλλουν αιτήσεις οι δικαιούχοι και θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 30 Νοεμβρίου. Στη συνέχεια, έως τις 10 Δεκεμβρίου θα πάρουν ως προκαταβολή το σύνολο της περυσινής τους επιδότησης οι περυσινοί δικαιούχοι και το υπόλοιπο, εφόσον το ποσό που δικαιούνται είναι υψηλότερο φέτος, αφού καταθέσουν τιμολόγια, έως τις 30 Δεκεμβρίου. Οι καινούργιοι δικαιούχοι θα πάρουν ό,τι τους αναλογεί έως τις 30 Δεκεμβρίου. Εφόσον δεν εξαντλήσουν το όριο έως το τέλος του χρόνου, θα εισπράξουν το υπόλοιπο το επόμενο έτος.

Ειρήνη Χρυσολωρά (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)