«Tα δύσκολα είναι μπροστά μας, αν δεν κάνουμε κάτι να σταματήσουμε αυτήν την αυξητική πορεία ο εβδομαδιαίος μέσος όρος μέχρι τις 16 Νοεμβρίου μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 5.000 κρούσματα» προειδοποίησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Ο καθηγητής υπογράμμισε μέσω του ΣΚΑΪ την ανάγκη για επέκταση των τεστ, με διενέργεια αυτοδιαγνωστικών τεστ μια φορά την εβδομάδα ακόμα στους εμβολιασμένους, προκειμένου να ανασχεθεί το τελευταίο πανδημικό κύμα. Όπως διευκρίνισε, αναφέρεται σε δωρεάν self test που θα πληρώνει ο εργοδότης ή η πολιτεία, καθώς είναι άδικο να το πληρώσει ο εμβολιασμένος.
«Ένα μικρό ποσοστό 10 με 12% που έχει εμβολιαστεί μπορεί να έχει κολλήσει. Δεν θα νοσήσουν βαριά επειδή ακριβώς είναι εμβολιασμένοι, θα είναι ασυμπτωματικοί και θα κολλάνε» εξήγησε ο καθηγητής. Αυτό, συνέχισε, σημαίνει συνεχή αυξητική πορεία, η οποία πρέπει να αναχαιτιστεί ανεξάρτητα από την αύξηση των ρυθμών εμβολιασμού. «Ακόμα κι αύριο 4 εκατ. να εμβολιαστούν μέχρι να αποκτήσουν ανοσία θα περάσει ένας μηνάς» τόνισε δε.
Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, το «καμπανάκι» είναι τα κρούσματα, οι θάνατοι και η πίεση στο ΕΣΥ. «Ειδικά στη Θεσσαλονίκη, στα νοσοκομεία της πόλης έχουμε διαθέσιμες μόνο 3 με 4 κλίνες ΜΕΘ, κι αυτός ο αριθμός διατηρείται τεχνητά, καθώς και διασωληνωμένοι μένουν έκτος ΜΕΘ» τόνισε, ενώ τάχθηκε υπέρ της ενημέρωσης για τον εμβολιασμό πόρτα – πόρτα παρά από «τον παπά και το γιατρό του χωριού».
Όσον αφορά στην αποστολή καθημερινών μηνυμάτων με προτροπές εμβολιασμού, δήλωσε: «πιστεύω ότι θα εκνευρίσουν, αλλά δεν κάνει κακό να δοκιμάσουμε».
Μόσιαλος: Δεν θεωρώ καλή ιδέα τα sms
Την αντίθεσή του με την αποστολή sms σε ανεμβολίαστους εξέφρασε ο καθηγητής πολιτικής της Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος. Μιλώντας στον ΑΝΤ1 τόνισε ότι διαφωνεί με το συγκεκριμένο μέτρο και εκτίμησε ότι, πιθανώς, θα φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα.
«Δεν ξέρω αν θα πετύχουμε καλύτερα ποσοστά μέσω των sms αλλά δεν τη θεωρώ καλή ιδέα. Δεν ξέρουν οι πολίτες τι πρέπει να κάνουν μετά από βομβαρδισμό ενημέρωσης τόσο καιρό; Χρειάζονται το sms; Μάλλον το αντίθετο αποτέλεσμα θα έχει» είπε.
Ο κ. Μόσιαλος τόνισε ότι θα πρέπει να βρεθεί ο τρόπος που θα γίνει πιο αποτελεσματικότερη η διαχείριση της κατάστασης. «Θα πρέπει να δούμε τι δεν πήγε καλά με τους εμβολιασμούς στη βόρεια Ελλάδα και γενικότερα στη χώρα μας. Δεν έχουμε πετύχει ικανοποιητικά ποσοστά σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης. Πώς θα πετύχουμε καλύτερα ποσοστά εμβολιασμένων» διερωτήθηκε.
Ερωτηθείς για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στα παιδιά, απάντησε ότι δεν τάσσεται υπέρ. «Προέχει η ενημέρωση των παιδιών και των γονέων τους», είπε.
Διαφορετικό SMS ανά ημέρα
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, τα προσωπικά δεδομένα παραχωρήθηκαν από την πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ και κάθε μέρα, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα, οι ανεμβολίαστοι θα λαμβάνουν διαφορετικό sms.
Τα μηνύματα θα ποικίλλουν ανα ημέρα, επί πραδείγματι ως εξής:
Μήνυμα προς ανεμβολίαστους κάθε Δευτέρα: «Σύσσωμη η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα τάσσεται υπέρ του εμβολιασμού κατά της covid-19. Μπορείς και εσύ να γίνεις μέρος της λύσης. Κλείσε τώρα το ραντεβού σου για εμβόλιο στο emvolio.gov.gr».
Μήνυμα προς ανεμβολίαστους κάθε Τρίτη: «Τα παιδιά μας πρέπει να είναι ασφαλή στο σχολείο τους. Να υλοποιήσουν τα όνειρά τους. Στο δικό σας χέρι είναι να τους δώσουμε ένα ασφαλές μέλλον. Εμβολιάσου μαζί με την οικογένειά σου».
Μήνυμα προς ανεμβολίαστους κάθε Τετάρτη: «Σήμερα 7 στους 10 διασωληνωμένους ασθενείς από covid είναι άνω των 60 ετών και 9 στους 10 είναι ανεμβολίαστοι. Αν ανήκεις σε μια από τις δύο ομάδες κλείσε τώρα το δικό σου ραντεβού για να μπορείς να πάρεις την ζωή σου πίσω».
Σημειωτέον, ότι μηνύματα έχουν ήδη αρχίσει να λαμβάνουν και οι άνω των 50 ετών για να κλείσουν ραντεβού για την τρίτη δόση του εμβολίου.

H KAΘΗΜΕΡΙΝΗ