Στην εφαρμογή νέων μέτρων για την προστασία από τον κορωνοϊό, αν συνεχιστεί η μη τήρηση όσων ισχύουν, προσανατολίζεται η κυβέρνηση, για να αντιμετωπίσει την αύξηση των κρουσμάτων.
Η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους (εκκλησίες, εμπορικά καταστήματα, σούπερ μάρκετ κλπ) θα είναι το πρώτο βήμα, εξετάζονται όμως και άλλα μέτρα, προκειμένου να ελεγχθεί η κατάσταση, πριν υπάρξει έξαρση.
Φόβους για νέα έξαρση του ιού στην Αττική αλλά και άλλες περιοχές, εκφράζουν ανοικτά πλέον οι επιδημιολόγοι, οι οποίοι αναφέρουν ως βασική αιτία της αύξησης των κρουσμάτων στην Αττική και αλλού στην Ελλάδα, όχι την έλευση τουριστών αλλά τη δική μας χαλαρή συμπεριφορά και την μη τήρηση ακόμα και των στοιχειωδών μέτρων (τήρηση αποστάσεων, χρήση μάσκας, πλύσιμο χεριών) από τη μεγάλη πλειονότητα των πολιτών τόσο στις μεγάλες πόλεις όσο και στην ελληνική περιφέρεια.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, μετά από αρκετές ημέρες, χθες υπήρξε μήνυμα του πρωθυπουργού στα social media. Ο κ. Μητσοτάκης ανήρτησε στο Twitter μήνυμα με το οποίο εφιστά την προσοχή στην ανάγκη τήρησης των μέτρων ασφαλείας για τον κορωνοϊό, μήνυμα το οποίο συνοδεύτηκε με βίντεο ενημερωτικών συμβουλών και συστάσεων.
«Όλοι μαζί αντιμετωπίσαμε με επιτυχία το πρώτο κύμα Covid-19, αλλά ο κίνδυνος δεν έφυγε και δεν πρέπει να ξεχαστούμε τώρα που είναι καλοκαίρι. Όπως ακούσαμε τους ειδικούς όλο αυτό το διάστημα, τηρούμε τα μέτρα ασφαλείας και τώρα που ανοίγουμε σταδιακά την Ελλάδα σε επισκέπτες», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Η ανησυχία των επιδημιολόγων δεν βασίζεται μόνο στην καθημερινή αύξηση κρουσμάτων (χθες ανακοινώθηκαν συνολικά 35 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 17 στην Αττική, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ο μέσος ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων στο Λεκανοπέδιο ήταν 9), αλλά στο γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις τα κρούσματα είναι «ορφανά». Αυτό ενισχύει την πιθανότητα αύξηση της διασποράς και μάλιστα στην φάση που θεωρείται σχεδόν βέβαιη η πιθανότητα ενός δεύτερου πανδημικού κύματος στην Ευρώπη.
Οι επιδημιολόγοι φέρονται να έχουν καταστήσει σαφές στην κυβέρνηση και τις ελεγκτικές αρχές ότι σε αυτή τη φάση ο κίνδυνος δεν είναι οι τουρίστες αλλά η συμπεριφορά των Ελλήνων πολιτών που στην μεγάλη τους πλειονότητα έχουν σταματήσει να προσέχουν και να τηρούν ακόμα και τα βασικά μέτρα ασφαλείας, παρά την αύξηση των ελέγχων.

Γιάννης Καμπουράκης (Η Ναυτεμπορική)