«Δεν είναι κλειδωμένο ότι θα δοθεί», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης χθες στο Open σχετικά με το επίδομα στους ευάλωτους, που εκτιμήθηκε ότι θα δοθεί περί το Πάσχα, με αφορμή την αναφορά του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη, αλλά και του οικονομικού επιτελείου, στη λήψη «στοχευμένων μέτρων» για την ακρίβεια. Ο κ. Σκυλακάκης εξήγησε ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία και το μακροοικονομικό σενάριο που θα καταρτίσει το υπουργείο Οικονομικών έως τις 30 Απριλίου θα κρίνουν αν και τι μπορεί να δοθεί. Οπως είπε, θα πάμε σε στοχευμένα μέτρα, αυτό είναι σίγουρο, εφόσον υπάρξει χώρος. Διευκρίνισε ότι τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Οικονομικών και ο ίδιος έχουν πει ότι τα μέτρα αυτά θα ληφθούν αν υπάρχει χώρος. «Πρέπει πρώτα να μετρήσουμε», είπε. Ξεκαθάρισε μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός, ότι στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν έχουν γίνει καν υπολογισμοί έως τώρα για το τι θα μπορούσε να κοστίσει ένα τέτοιο επίδομα, καταδεικνύοντας ότι ακόμη είναι πρόωρο. Τα σενάρια περί μέτρων ελάφρυνσης για την άνοδο των τιμών κυκλοφορούν εδώ και καιρό και τροφοδοτήθηκαν το προηγούμενο διάστημα από δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών. Ωστόσο, δεύτερες σκέψεις, μετά και την άνοδο των επιτοκίων δανεισμού της χώρας, που αποτέλεσαν ένα προειδοποιητικό σήμα των αγορών, επικράτησαν στην κυβέρνηση, με αποτέλεσμα στελέχη της να διαβεβαιώνουν το ένα μετά το άλλο τις τελευταίες μέρες ότι θα ακολουθηθεί συνετή δημοσιονομική πολιτική και δεν θα τεθεί σε κίνδυνο ο στόχος του προϋπολογισμού για πρωτογενές έλλειμμα 1,4% του ΑΕΠ.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σκυλακάκης είπε χθες ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν εν καιρώ, αφού συνεκτιμηθεί η εξέλιξη της κρίσης στην Ουκρανία και οι τιμές της ενέργειας. Είπε ότι είναι πιθανό να χρειαστεί να στηρίξει ο προϋπολογισμός τα τιμολόγια του ρεύματος, που τώρα χρηματοδοτούνται από τα δικαιώματα ρύπων. Σε μια τέτοια περίπτωση, το ρεύμα μπορεί να καταβροχθίσει το όποιο δημοσιονομικό περιθώριο υπάρχει. Πάντως, εκτίμησε ότι οι τιμές του ρεύματος θα υποχωρήσουν το καλοκαίρι. Επίσης, διαβεβαίωσε ότι η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού «θα είναι σημαντική». Ανάλογες δηλώσεις έκανε την Κυριακή και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, λέγοντας ότι οι όποιες πρωτοβουλίες για τα ευάλωτα νοικοκυριά θα αποφασιστούν «αν υπάρχει χώρος».
Η κυβέρνηση αναμένει, εξάλλου, αύριο την έκθεση των ευρωπαϊκών θεσμών για τη 13η αξιολόγηση ενισχυμένης εποπτεία της χώρας. Η έκθεση αναμένεται θετική και θα είναι η προτελευταία πριν από την ολοκλήρωση της ενισχυμένης εποπτείας τον Αύγουστο.

H KAΘΗΜΕΡΙΝΗ