Το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια είναι εξαιρετικά αυξημένο και οφείλεται κυρίως στην ενδοοικογενειακή μετάδοση, τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.
«Αν ο ιός τρυπώσει μέσα στο σπίτι, είναι πολύ πιθανό να κολλήσουν όλοι», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «με τη μεγάλη διασπορά του ιού όλοι πρέπει να προσέχουμε διπλά». Ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος των κρουσμάτων είναι στα 3.000, ενώ το ποσοστό της θετικότητας κινείται πάνω από το 6%.
Η κ. Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα είναι «βέβαιο ότι θα έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα λόγω των self-tests», υπογραμμίζοντας ότι παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων στη βόρεια Ελλάδα, αλλά και σε νησιωτικές περιοχές.
«Η πίεση στις ΜΕΘ συνεχίζεται», είπε, αναφέροντας ότι έχουμε 85% κάλυψη στις ΜΕΘ covid. Πρόσθεσε δε ότι μόνο χθες Πέμπτη είχαμε εισαγωγή 31 ατόμων σε ΜΕΘ. Συνολικά νοσηλεύονται σε όλη την επικράτεια 5.500 ασθενείς– διπλασιασμός νοσηλειών παρουσιάστηκε στην Θεσσαλονίκη.
«Καμπανάκι» για τις ηλικίες 15-19
Επισήμανε δε ότι παρατήθηκε αύξηση κρουσμάτων στις ηλικίες από 15 έως 19 ετών, στα παιδιά του λυκείου δηλαδή, σημειώνοντας ότι είναι «κοινό μυστικό ότι τα παιδιά μας βρίσκονται με τους φίλους τους».
Γνωστοποίησε επίσης ότι τα παιδιά αυτών των ηλικιών φοράνε σε συντριπτικό ποσοστό τη μάσκα εντός του σχολείου, αλλά λιγότερο συχνά  στις κοινωνικές επαφές εκτός σχολείου.
«Προχωράμε με μικρά και σταθερά βήματα», είπε και συμπλήρωσε: «Η σωστή και καθολική χρήση της μάσκας είναι καθοριστικού χαρακτήρα».
Παραμένει η πίεση
Την τελευταία εβδομάδα ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια παρουσίασε μικρή σχετικά αύξηση, ενώ η πίεση στο σύστημα Υγείας παραμένει, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.
Στην Αττική, η επιβάρυνση της επιδημίας ήταν στο 7% και στο 8% στη Θεσσαλονίκη.
Τόνισε ότι σε κάθε φάση της πανδημίας επιδιώκουμε την συμμετοχή όλων και έκανε λόγο για τιτάνια προσπάθεια εκκίνησης της καθημερινότητας.
Αναφέρθηκε στα ατομικά τεστ, τα οποία είναι ένα επιπλέον εργαλείο στη φαρέτρα μας, είπε τονίζοντας ωστόσο να μην χρησιμοποιούμε το αρνητικό αποτέλεσμα του τεστ για να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ