Ισχυρό μήνυμα πως η Ελλάδα υπερασπίζεται στο έπακρο την κυριαρχία της χώρας απέναντι σε μία ασσύμετρη απειλή έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τον Έβρο.
Κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «αναμένει απτή αλληλεγγύη από την Ε.Ε.» και δήλωσε πως η παρουσία των κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων στέλνει σαφές μήνυμα.
«Είδαμε τι συμβαινεί εδώ παρά τη προπαγάνδα των fake news», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό «η Τουρκία στέλνει χιλιάδες ανθρώπους στα σύνορα για να διεκδικήσει αιτήματά της. Τους χρησιμοποιεί ως γεωπολιτικούς μοχλούς για δικούς της σκοπούς».
«Δυστυχώς η Τουρκία μετατράπηκε σε επίσημο διακινητή μεταναστών» επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε πως η χώρα αντιμετωπίζει μία ασσύμετρη απειλή στα ανατολικά σύνορα της χώρας.
Παράλληλα, ανέφερε πως αποτελεί «υποχρέωση μας η προφυλάξη της εθνικής ακεραιότητας της Ελλάδας. Κινούμαστε απολύτα στο πλαίσιο τους διεθνούς δικαίου. Η Ελλάδα μπορεί να προφυλάξει τα σύνορα της, αποτρέψαμε την παράνομη είσοδο σε πάνω από 24.000 μετανάστες».
«Το μήνυμά μας είναι σαφές: "Μην επιχειρείτε να μπείτε παράνομα στην Ελλάδα, δεν θα τα καταφέρετε και αναλαμβάνετε την ευθύνη της επιλογής στο ακέραιο"», δήλωσε ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας πως «όταν αργεί μία δίκαιη λύση ο ανθρωπισμός μετατρέπεται σε αγανάκτηση».
Η αλληλεγγύη δεν μπορεί να μένει στα λόγια, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης «πρέπει να την αισθάνονται οι Έλληνες πολίτες των οποίων απειλείται η γαλήνη και η ασφάλεια»
«Πρώτα η Ελλάδα αναγνωρίζει ότι η Τουρκία μπορεί να βοηθήσει στο προσφυγικό. Χρειάζεται τη στήριξη της Ευρώπης αλλά όχι σε καθεστώς απειλών. Δεν εκβιάζεται ούτε η Ελλάδα, ούτε η Ευρώπη. Οπλισμένοι με το δίκαιο και τη λογική θα νικήσουμε», επεσήμανε.
Χρηματοδότηση 700 εκατ. ευρώ
Την ίδια ώρα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προανήγγειλε τη χρηματική υποστήριξη ύψους 700 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για τη διαχείρηση του μεταναστευτικού.
Παράλληλα, τόνισε πως θα υπάρξει άμεση στήριξη στη χώρα που αφορά εξοπλισμό και προσωπικό για την προστασία των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδας, που αποτελούν και σύνορα της Ε.Ε.
«Αυτοψία» στα ελληνοτουρκικά σύνορα
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλς Μισέλ, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.
Παράλληλα, στην «ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία» συμμετέχουν ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιο για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας, Νταβόρ Μποζίνοβιτς.
Ο πρωθυπουργός και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιβιβάστηκαν σε ελικόπτερο για να πετάξουν πάνω από τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία, ενώ επισκέφθηκαν το στρατιωτικό Φυλάκιο 1, στις Καστανιές, αυτό που βρίσκεται πιο κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Εκεί ενημερώθηκαν από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο, για όσα έγιναν από το κλείσιμο του συνοριακού σταθμού την Παρασκευή μέχρι σήμερα και αξιωματικοί του στρατού τους έδειξαν στρατιωτικά οχήματα που έχουν υποστεί ζημιές από τα αντικείμενα που πετούσαν μετανάστες και πρόσφυγες από την την άλλη πλευρά των συνόρων.

naftemporiki.gr