Όνειρο πολλών γυναικών η τεκνοποίηση, για μερικές το νόημα της ζωής για άλλες η συνέχεια τους. Η εγκυμοσύνη και το ταξίδι της μέχρι τον τοκετό είναι μαγικό και απώτερος στόχος των γυναικών είναι να βρουν έναν γυναικολόγο που θα εμπιστεύονται και συμφωνούν με τις αρχές του και την φιλοσοφία του.
Τα νέα της εγκυμοσύνης
Το θετικό τεστ κύησης είναι η αρχή της διαδρομής των 9 μηνών. Μετά από τα νέα της κύησης ορίζεται σε συγκεκριμένη εβδομάδα το πρώτο ραντεβού για υπέρηχο, προκειμένου να επιβεβαιωθεί αν η κύηση είναι ενδομήτρια. Από εκεί και έπειτα θα λάβετε αναλυτικές οδηγίες από τον ιατρό προκειμένου να προσαρμόσετε τη διατροφή σας και τις συνήθειες στην νέα κατάσταση.
Ο προγεννητικός έλεγχος
Ο προγεννητικός έλεγχος είναι καθοριστικός για την ομαλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης. Ανάλογα με τα αποτελέσματα ίσως χρειαστεί να λάβετε κάποια συμπληρώματα και βιταμίνες ειδικές για αυτήν την περίοδο, ενώ θα διευκρινιστεί αν ελλοχεύουν κίνδυνοι.
Συνήθως γίνεται γύρω στην 7η – 8η εβδομάδα όπου ο καρδιακός χτύπος είναι εμφανής. Πραγματοποιείται με απλή αιμοληψία, με εξετάσεις ούρων και με καλλιέργεια κολπικού υγρού.
Μετά από αυτό το διάστημα τέτοιου είδους έλεγχοι με εξετάσεις και ειδικούς υπερήχους α’ και β’ επιπέδου θα γίνουν για περαιτέρω λεπτομέρειες της πορείας της εγκυμοσύνης και της ομαλής ανατομίας του εμβρύου.
Τοκετός
Με φυσιολογικό τοκετό ή με καισαρική τομή θα γεννηθεί το μωρό σας. Η επιλογή γίνεται με αυστηρά κριτήρια τα οποία μπορεί να γνωρίζετε ήδη πριν μπείτε στον ένατο για λόγους υγείας, είτε να προκύψει ο τρόπος τοκετού την τελευταία στιγμή. Κατά βάση όλες οι γυναίκες που πληρούν τις προϋποθέσεις γεννούν με φυσιολογικό τοκετό.

Dr. Γιάννης Περιστέρης
Μαιευτήρας- Γυναικολόγος

peristeris.gr