Αυξάνονται όπως φαίνεται, μέρα με την ημέρα, οι κλήσεις στον τετραψήφιο αριθμό 1142 για το κάπνισμα και αντίστοιχα αυξάνονται βέβαια και τα πρόστιμα.
Με βάση τις επίσημες καταγραφές του υπουργείου Υγείας το «1142» δέχτηκε χθες, Τετάρτη 20 Νοεμβρίου, 347 κλήσεις, συνολικά, κατά τη δεύτερη ημέρα λειτουργίας του.
Αναλυτικά
87 καταγγελίες (25,07%)
55 αιτήματα βοήθειας για διακοπή καπνίσματος (15,85%)
108 γενικές πληροφορίες για τον αντικαπνιστικό νόμο (31,12%)
63 κλήσεις δεν ολοκληρώθηκαν (18,16%)
20 έκλεισαν τη γραμμή πριν συνομιλήσουν με εκπρόσωπο (5,77%)
14 Άλλο (4,03%).
Η ηγεσία του υπουργείου υγείας δηλώνει ξεκάθαρα ότι δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις στον νέο αντικαπνιστικό νόμο, καθώς σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη «αν αρχίσουν οι εξαιρέσεις ο νόμος δεν θα εφαρμοσθεί ποτέ».
Ωστόσο, οι καταστηματάρχες έχουν αρχίσει έντονα τις διαμαρτυρίες στο υπουργείο Υγείας, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που ζητούν να εξαιρεθούν τουλάχιστον τα νυχτερινά κέντρα, τα παραδοσιακά καφενεία, τα καζίνο αλλά και άλλοι χώροι που έχουν συνδυαστεί με το τσιγάρο.
Εξάλλου, ο καιρός χαλάει και το κάπνισμα στους εξωτερικούς χώρους όπου έχουν διαμορφωθεί διάφορες συνθήκες με θερμάστρες κ.λπ., δεν ευνοεί και πάλι τους καπνιστές και μαζί τους δεν ευνοεί και τους καταστηματάρχες που βλέπουν την κίνηση και τα έσοδα τους να μειώνονται.
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας πάντως με βάση τις έως τώρα οδηγίες και από το Μέγαρο Μαξίμου, δεν προτίθεται να δεχθεί τις διαμαρτυρίες και να προχωρήσει σε εξαιρέσεις. Άγνωστο παραμένει τι θα πράξει τον χειμώνα όταν πιθανώς οι διαμαρτυρίες από τους επιχειρηματίες θα αυξηθούν.
Καλώντας στο 1142, κάποιος μπορεί να ενημερωθεί για το τι προβλέπει η νομοθεσία για την απαγόρευση του καπνίσματος, να ζητήσει βοήθεια για τη διακοπή του καπνίσματος, καθώς και να αναφέρει παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας, που υπέπεσαν στην αντίληψή τους.

(ethnos.gr)