Εμβληματικά κοσμήματα εμπνευσμένα από το αρχαιοελληνικό στοιχείο ή από τη φύση με τα εξωτικά στοιχεία της, μνημειώδη διαμάντια ιδιαίτερης κοπής, όλα μαγνητίζουν το ενδιαφέρον χιλιάδων γυναικών και αποτελούν πονοκέφαλο πολλών ανδρών. Ανεκτίμητοι λίθοι δένονται σε πολύτιμα μέταλλα όπως ο χρυσός κι ενίοτε μπορεί να ξεπερνούν την αξία του. Όταν κάποιος έχει στην κατοχή του ένα απαράμιλλης ομορφιάς κόσμημα, αλλά δε γνωρίζει την αξία του, μπορεί να το πάει σε ένα αξιόπιστο ενεχυροδανειστήριο, ώστε οι έμπειροι γεμολόγοι να εκτιμήσουν τους πολύτιμους λίθους, το δέσιμο και την εργασία, που έχει γίνει, όλα παράμετροι, που θα καθορίσουν την αξία του κοσμήματος.

 Η λάμψη των ιδιαίτερων κοσμημάτων δεν αφήνει αδιάφορες τις μεγάλες σταρ του κινηματογράφου, όπως η Elizabeth Taylor, που εκτός των ερμηνειών της, έμεινε στην ιστορία και για τη μυθική συλλογή της σε διαμάντια. Ποιος θα μπορούσε να ξεχάσει το δαχτυλίδι αρραβώνων της Diana, με το μπλε ζαφείρι Κεϋλάνης, περιτριγυρισμένο από λευκά διαμάντια, που πλέον κοσμεί το χέρι της Kate Middleton; Η ομορφιά ενός προσεγμένα δουλεμένου κοσμήματος δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο και όχι άδικα, καθώς αποτελεί συνήθως ολόκληρο περιουσιακό στοιχείο και ως τέτοιο δεν πρέπει να μένει εκτεθειμένο στη φθορά του χρόνου. Επισκεπτόμενοι ένα ενεχυροδανειστήριο μπορείτε να λάβετε συμβουλές για το πώς να φροντίσετε τα αγαπημένα σας κοσμήματα ως κόρη οφθαλμού.

Η τιμή χρυσού διαμορφώνεται από το σημαινόμενο

 Το να φορά κανείς ένα πολύτιμο κόσμημα και μάλιστα χρυσό σήμαινε ισχύ και πλούτο. Δύο στοιχεία που οι άνδρες, οι πρώτοι που φόρεσαν κοσμήματα, ήθελαν να αναδείξουν, ως αντανάκλαση δύναμης κι εξουσίας. Άλλωστε το χρυσό συμβολίζει τη διάρκεια στο διηνεκές έναντι της φθοράς. Αυτή είναι και η μία πτυχή, που ανά τους αιώνες διατηρεί σταθερή την τιμή χρυσού. Σήμερα ένα χρυσό κόσμημα είναι αξεσουάρ πασπαρτού, που μπορεί να συνδυαστεί με μια επίσημη εμφάνιση ή να αναδείξει ένα πιο καθημερινό ντύσιμο. Η χρυσή βέρα, ισχυρό σύμβολο ολοκλήρωσης και αφοσίωσης, δεν υπήρχε ανέκαθεν ως παράδοση των αρραβώνων.

 Όλα ξεκίνησαν, όταν ο Μαξιμιλιανός της Ρωσίας έδωσε στην Μαρία της Βουργουνδίας για πρώτη φορά ένα χρυσό δαχτυλίδι, ως υπόσχεση των επικείμενων γάμων τους. Έτσι άνοιξε ένα μεγάλο κεφάλαιο για την κοσμηματοποιία. Μάλλον η λέξη «μεγάλο» είναι λίγη για να περιγράψει την αξία του χρυσού στον τομέα των κοσμημάτων, δεδομένου ότι η παγκόσμια κατανάλωση του εξορυσσόμενου χρυσού για κοσμήματα είναι 50%. Εκεί μάλιστα ελάχιστα χρησιμοποιείται καθαρός, αλλά με προσμίξεις. Συνήθως χρησιμοποιείται η ποιότητα των 14 και 18 καρατίων, ενώ λόγω τριβής ή επεξεργασίας, μια απώλεια έως 10% του χρυσού είναι αποδεκτή. Κάπως έτσι εξηγείται, πως η τιμή χρυσού και των αντίστοιχων κοσμημάτων παραμένει υψηλή, αλλά και γιατί είναι πολυπόθητα.

Κάτι ήξερε ο Scrooge από τιμές χρυσής λίρας

 Από την άλλη και οι χρυσές λίρες έχουν τους φανατικούς θαυμαστές τους. Αντιπροσωπευτική περιγραφή αυτής της λατρείας προς τις λίρες ήταν το κινούμενο σχέδιο Scrooge McDuck, που λάτρευε να κολυμπά μέσα στις λίρες του. Αυτά τα μικρά χρυσά νομίσματα εξαρχής ήταν πολυπόθητα από επενδυτές, επιχειρηματίες και απλούς ανθρώπους, αφού η τιμή χρυσής λίρας την καθιστά διαχρονικό περιουσιακό στοιχείο. Όσον αφορά στην περιεκτικότητα της λίρας σε χρυσό τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά σε σχέση με τα κοσμήματα, καθώς ποικίλει ανάλογα με την περίοδο κοπής, την αναπαράσταση, τη χώρα προέλευσης. Συνήθως κυμαίνεται από 91,8 έως 99,9% περιεκτικότητα σε χρυσό, ποσοστό το οποίο μπορεί να πληροφορηθεί κανείς σε κάποια αγορά χρυσού, όπου με τα κατάλληλα εργαλεία δύναται να μετρηθεί η καθαρότητα σε χρυσό και να οριστεί η τιμή χρυσής λίρας. Ιστορικά η πρώτη σύγχρονη χρυσή λίρα κόπηκε το 1817 στο Λονδίνο, έτος βασιλείας του Γεωργίου Γ’. Στην μπροστινή όψη μιας λίρας εμφανίζεται το πορτρέτο του ηγεμόνα, ενώ στην πίσω όψη είτε ο θυρεός του Ηνωμένου Βασιλείου είτε ο Άγιος Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος.