Στο Ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, στο Ντόνμπας, επικεντρώνεται το ενδιαφέρον όσον αφορά στην ουκρανική κρίση, καθώς υπάρχουν αναφορές για ανταλλαγή πυρών και εκρήξεις.
Ρωσικά ΜΜΕ ανέφεραν πως ηχούν σειρήνες πολέμου στην περιοχή του Ντονέτσκ, ενώ και οι ανταποκριτές δυτικών Μέσων μιλούσαν για τα πιο έντονα πυρά που έχουν ακουστεί στην εμπόλεμη περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας εδώ και χρόνια.
Ο πρόεδρος Μπάιντεν αναμένεται να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τους νατοϊκούς του συμμάχους. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι η Ρωσία έχει συγκεντρώσει ισχυρή δύναμη στα σύνορα που αριθμεί σε περισσότερους από 190.000 ενστόλους.
Οι βομβαρδισμοί στην Ανατολική Ουκρανία τις τελευταίες 48 ώρες είναι μέρος της Ρωσικής προσπάθειας για δημιουργία ενός προσχήματος που θα δικαιολογήσει την κλιμάκωση της επιθετικότητας, τόνισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν.
Ο ίδιος τόνισε «αυτό που συνέβη τις τελευταίες 24-48 ώρες είναι μέρος ενός εν εξελίξει σεναρίου που σκοπό έχει τη δημιουργία ψεύτικων προκλήσεων, οι οποίες κατόπιν θα πρέπει να απαντηθούν, κάτι που θα οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση της επιθετικότητας εναντίον της Ουκρανίας», είπε ο Μπλίνκεν στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου.
Τι συμβαίνει στο Ντόνμπας
Ο ηγέτης της φιλορωσικής αυτονομιστικής «δημοκρατίας» του Ντονέτσκ, που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με την Ουκρανία, ανακοίνωσε την απομάκρυνση των αμάχων προς την Ρωσία, κατηγορώντας το Κίεβο ότι προετοιμάζει εισβολή έπειτα από αναζωπύρωση των συγκρούσεων. Παράλληλα, ρωσικά ΜΜΕ (RT) ανέφεραν πως πλέον ηχούν σειρήνες πολέμου στην περιοχή του Ντονέτσκ, ενώ και οι ανταποκριτές δυτικών Μέσων (BBC) μιλούσαν για τα πιο έντονα πυρά που έχουν ακουστεί στην εμπόλεμη περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας εδώ και χρόνια.
«Σήμερα οργανώνεται κεντρικά η μαζική αναχώρηση του πληθυσμού προς την Ρωσική Ομοσπονδία. Σε πρώτο στάδιο θα πρέπει να αναχωρήσουν οι γυναίκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι», δήλωσε ο Ντένις Πουτσίλιν σε βίντεο που μεταδόθηκε από τον λογαριασμό του στο Telegram.
«Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα δώσει πολύ σύντομα την διαταγή για επίθεση και για την εφαρμογή ενός σχεδίου εισβολής των λαϊκών δημοκρατιών του Ντονιέτσκ και του Λουχάνσκ», είπε. Μετά τον Πουτσίλιν, και ο ηγέτης της αυτονομιστικής «δημοκρατίας» του Λουγκάνσκ, Λεονίντ Πσέτσνικ, κάλεσε τους κατοίκους της μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να κατευθυνθούν προς την Ρωσία.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε πάντως ότι δεν γνωρίζει τι συμβαίνει αυτήν την στιγμή στην επονομαζόμενη «λαϊκή δημοκρατία του Ντονέτσκ». Στο ερώτημα αν οι ενέργειες αυτές έχουν συμφωνηθεί με την Μόσχα, ο Πεσκόφ επανέλαβε: «Δεν γνωρίζω, δεν έχω τέτοιες πληροφορίες».
Εώς και 190.000 Ρώσοι στρατιώτες
«Εκτιμούμε ότι η Ρωσία έχει πιθανόν συγκεντρώσει 169.000 με 190.000 στρατιώτες εντός και κοντά στην Ουκρανία από 100.000 που είχε εκεί στις 30 Ιανουαρίου», δήλωσε από την πλευρά του ο Μάικλ Κάρπεντερ, πρέσβης των ΗΠΑ στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) κατά τη διάρκεια συνάντησης για την ουκρανική κρίση στην οποία όμως δεν συμμετείχε η Ρωσία.
«Είναι η σημαντικότερη στρατιωτική κινητοποίηση στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», συνέχισε ο Αμερικανός.
Εδώ και 48 ώρες έχουν αυξηθεί οι συγκρούσεις κατά μήκος της γραμμής του μετώπου στην ανατολική Ουκρανία. Ουκρανοί και αυτονομιστές αλληλοκατηγορούντια για πυρά βαρέων όπλων πυροβολικού εκάστου κατά του αντιπάλου.

H KAΘΗΜΕΡΙΝΗ