Συνεχίστηκαν για δωδέκατη ημέρα οι σφοδροί βομβαρδισμοί και οι σκληρές μάχες σε αρκετές περιοχές της Ουκρανίας. Στο επίκεντρο των συγκρούσεων βρίσκεται το Μικολάιβ και η Οδησσός.
Άμαχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι σε πολλές πόλεις, μεταξύ των οποίων η Μαριούπολη και το Ιρπίν. Προκειμένου να καταστεί εφικτή η απομάκρυνση των αμάχων, η Ρωσία ανακοίνωσε την κατάπαυση του πυρός σε πολλές ουκρανικές πόλεις, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 9 το πρωί της Τρίτης (ώρα Ελλάδας).
Σε δηλώσεις του, ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι δεν στρατολογηθούν πολίτες προκειμένου να πολεμήσουν στην Ουκρανία και ότι θα χρησιμοποιηθούν μόνο επαγγελματίες στρατιώτες. «Θέλω να υπογραμμίσω το γεγονός ότι οι νεοσύλλεκτοι δεν συμμετέχουν και δεν θα συμμετάσχουν στις μάχες. Δεν θα υπάρξει επίσης επιστράτευση των εφέδρων» δήλωσε ο Πούτιν και πρόσθεσε πως: «Οι καθορισμένοι στόχοι υλοποιούνται μόνο από επαγγελματίες στρατιώτες. Είμαι βέβαιος ότι εξασφαλίζουν με αποτελεσματικό τρόπο την ασφάλεια και την ειρήνη του ρωσικού λαού».
Λίγη ώρα πριν, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε σε σε μήνυμά του στο Facebook: «Μένω στο Κιέβο. Στην Μπανκόβα (πρωθυπουργικό μέγαρο). Χωρίς να κρύβομαι. Και δεν φοβάμαι κανέναν. Όσο χρειάζεται για να κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο!».
Μικρή ήταν η πρόοδος που σημειώθηκε στις συνομιλίες Ρωσίας – Ουκρανίας. Σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, καταγράφηκαν «μικρές θετικές υποχωρήσεις στη βελτίωση της επιμελητείας των ανθρωπιστικών διαδρόμων». Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών απηύθυνε κάλεσμα για απευθείας συνομιλίες μεταξύ Ζελένσκι και Πούτιν. «Θέλαμε εδώ και καιρό μια απευθείας συνομιλία μεταξύ του προέδρου της Ουκρανίας και του Βλαντιμίρ Πούτιν, γιατί όλοι καταλαβαίνουμε ότι αυτός είναι που παίρνει τις τελικές αποφάσεις, ειδικά τώρα», ανέφερε ο Ντμίτρο Κουλέμπα και πρόσθεσε: «Ο πρόεδρός μας δεν φοβάται τίποτα. Αν και ο Πούτιν δεν φοβάται, ας έρθει στη συνάντηση, ας καθίσουν να μιλήσουν».

H KΑΘΗΜΕΡΙΝΗ