Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε σήμερα, Σάββατο, πως εάν η συμφωνία με την Ουάσιγκτον για κατάπαυση πυρός, αλλά και απόσυρση των κουρδικών δυνάμεων από τη Βόρεια Συρία δεν τηρηθεί στο ακέραιο, η τουρκική επιχείρηση θα επαναληφθεί το επόμενο λεπτό. Χρησιμοποίησε δε ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα, διαμηνύοντας πως  θα συντρίβει τους Κούρδους μαχητές, τους οποίους και θεωρεί τρομοκράτες. 

Δημοσιογράφοι του Reuters που βρίσκονται στην περιοχή μετέδιδαν ότι η εύθραυστη εκεχειρία παραμένει ζωντανή. Ωστόσο το τουρκικό υπουργείο Άμυνας κατήγγειλε ότι υπήρξαν 14 «προκλητικές επιθέσεις» τις τελευταίες 36 ώρες από τη Συρία. 

«Εάν η συμφωνία λειτουργήσει, θα λειτουργήσει. Εάν όχι, θα συνεχίσουμε να συντρίβουμε τα κεφάλαια των τρομοκρατών από το επόμενο λεπτό της λήξης των 120 ωρών» είπε ενώπιον υποστηρικτών του ο Ταγίπ Ερντογάν. «Εάν οι υποσχέσεις, που μας δόθηκαν δεν τηρητθούν, δεν θα περιμένουμε, όπως στο παρελθόν» πρόσθεσε. 

Παράλληλα υπογράμμισε ότι θα συζητήσει την ανάπτυξη συριακών κυβερνητικών δυνάμεων σε μια σχεδιαζόμενη «ζώνη ασφαλείας» στη βόρεια Συρία, κατά τις συνομιλίες που θα έχει με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά προειδοποίησε ότι η Άγκυρα θα «εφαρμόσει τα δικά της σχέδια» αν δεν επιτευχθεί λύση.

naftemporiki.gr