Ο ιδιωτικός πλούτος των δισεκατομμυριούχων συρρικνώθηκε το 2018 για πρώτη φορά μετά το 2015, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση Billions Insight των UBS και Price Waterhouse Coopers, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις και η μεταβλητότητα στις χρηματιστηριακές αγορές επιβάρυναν τις προσωπικές περιουσίες των πλουσίων, κυρίως αυτών που προέρχονται από την περιοχή της Ασίας. Βάσει της έκθεσης, ο συνολικός ιδιωτικός πλούτος των δισεκατομμυριούχων διαμορφώθηκε στα 8,5 τρισ. δολάρια, υποχωρώντας κατά 4,3% ή 388 εκατ. δολάρια.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, κατά την προηγούμενη 5ετία οι δισεκατομμυριούχοι είδαν τη συνολική τους προσωπική περιουσία να αυξάνεται κατά 34,5%, εξαιτίας της προέλασης των μετοχών στα διεθνή χρηματιστήρια.
Οι αναλυτές και οι ερευνητές που συνέβαλαν στην έκθεση υπέδειξαν τη μεταβλητότητα, τις εμπορικές διαμάχες και την ενίσχυση του δολαρίου ως αιτίες για τη συρρίκνωση του ιδιωτικού πλούτου.
Ανά περιοχή
Η έρευνα περιλαμβάνει 2.101 δισεκατομμυριούχους, με την περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού να έχει τη μερίδα του λέοντος με 754 εξ αυτών, την Αμερική 749 και την Ευρώπη μαζί με τη Μέση Ανατολή και την Αφρική 598.
Στην περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού καταγράφηκαν και οι μεγαλύτερες μεταβολές κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς, με τους πλουσίους να μειώνονται κατά 7,4%. Στην Κίνα οι πλούσιοι είδαν την ιδιωτική τους περιουσία να συρρικνώνεται κατά 12,3%, το περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα, όταν στο Χονγκ Κονγκ η μείωση του προσωπικού πλούτου ανήλθε στο 4% στα 319,8 δισ. δολάρια.
Η Κίνα παρουσίασε επίσης την οξύμωρη εικόνα, να απολέσει τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους 48, να προσθέσει όμως και τους περισσότερους 56 ή σχεδόν 1 για κάθε εβδομάδα του έτους.
Στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή και την Αφρική η συνολική περιουσία των πλουσίων υποχώρησε κατά 6,8%, διαμορφούμενη στα 2,4 τρισ. δολάρια. Η Γερμανία (η 3η χώρα με τους περισσότερο εύπορους πίσω από ΗΠΑ και Κίνα) έχασε από τη σχετική λίστα 9 δισεκατομμυριούχους φθάνοντας τους 114, με συνολική περιουσία αξίας 501 δισ. δολαρίων. Στον αντίποδα πρόσθεσε μόλις 4 νέα μέλη, καθώς, όπως αναφέρεται στην έκθεση, η έλλειψη καινοτομίας και η απροθυμία ανάληψης ρίσκου δεν προσέφεραν ευκαιρίες για δημιουργία περισσότερων κερδών.
Εξαίρεση η Αμερική
Από την άλλη η Αμερική ήταν η μοναδική περιοχή που δεν ακολούθησε την πτωτική τάση, καθώς η προσωπική περιουσία των δισεκατομμυριούχων σημείωσε έστω και οριακή άνοδο 0,1%. Ένα άλλο στοιχείο που επισημαίνει η έκθεση είναι ότι κατά την τελευταία 5ετία οι γυναίκες αυξήθηκαν κατά 46% στη σχετική λίστα και ανέρχονται στις 233 από 160 το 2013, ενώ το 57% των γυναικών δισεκατομμυριούχων στην Ασία είναι αυτοδημιούργητες.

naftemporiki.gr