Η αυτοκινητοπομπή υπό τον συντονισμό του πρέσβη Φραγκίσκου Κωστελλένου πέρασε τα σύνορα Ουκρανίας-Μολδαβίας, όπου τους περίμενε κλιμάκιο της πρεσβείας μας στο Βουκουρέστι, ενημερώνει με ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Επισημαίνει πως η επιχείρηση «Νόστος 3» ολοκληρώθηκε επιτυχώς» και συγχαίρει όσους συνέβαλαν στην αίσια έκβαση.
Η αποστολή εξελίχθηκε υπό δυσμενείς συνθήκες, με τα γενικά προξενεία Μαριούπολης και Οδησσού, καθώς και τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους υπόλοιπους Ελληνες πολίτες που βρίσκονται ακόμη στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων ναυτικών.
Αρμόδια πηγές σημείωναν τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε η επιτετραμμένη της Κύπρου στο Κίεβο Λίνα Θεμιστοκλέους, ενώ υπογραμμίζεται ότι τον γενικό συντονισμό των επιχειρήσεων έχει αναλάβει ο γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι έως τώρα η μεγάλη πλειονότητα της ομογένειας στην Ουκρανία έχει επιλέξει να παραμείνει στη χώρα, ενώ από το υπουργείο Εξωτερικών επαινείται η στάση των γενικών προξένων της Μαριούπολης και της Οδησσού. Ο γενικός πρόξενος στη Μαριούπολη, Μανώλης Ανδρουλάκης, παραμένει σε μια πόλη η οποία βρίσκεται υπό πολιορκία, καθώς η Αθήνα επιθυμεί να δώσει σαφές στίγμα αλληλεγγύης και παρουσίας στο πλευρό της ελληνικής εθνικής μειονότητας της περιοχής.
Αντιθέτως, επικρατεί σιγήν ιχθύος για τον πρέσβη της Ελλάδας στο Κίεβο, Βασίλη Μπορνόβα, ο τρόπος αποχώρησης του οποίου από την ουκρανική πρωτεύουσα θα διερευνηθεί σε υπηρεσιακό επίπεδο. Η αποχώρησή του από το Κίεβο έχει προκαλέσει σφοδρότατη ενόχληση στο υπουργείο Εξωτερικών.

H KAΘΗΜΕΡΙΝΗ