Ρόλο πρωτοστάτη στη φιέστα που έστησε και ενορχήστρωσε στην Αγία Σοφία είχε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς έψαλε και ο ίδιος κάποιους από τους στίχους του κορανίου, πριν δοθεί το κάλεσμα για την επίσημη πρώτη προσευχή, έχοντας μαζί του όλο το Υπουργικό του Συμβούλιο. Ο Ερντογάν και οι πλέον υψηλόβαθμοι υπουργοί του, φορώντας λευκές μάσκες για την προστασία τους από τον κορονοϊό, γονάτισαν πάνω σε γαλάζια χαλιά, σηματοδοτώντας την επιστροφή της μουσουλμανικής λατρείας στο μνημείο.

Χαρακτηριστικό είναι το ενδιαφέρον του Δυτικού Κόσμου για την πρώτη προσευχή στην Αγία Σοφία μετά από σχεδόν εννέα δεκαετίες, με τα μεγάλα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία να το έχουν ως πρώτο θέμα και να μεταδίδουν απευθείας εικόνα. Το Associated Press βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη και δημοσιεύει τις πρώτες εικόνες από το προαύλιο του ναού.

Τις ημέρες που προηγήθηκαν, ο Τούρκος πρόεδρος είχε επιδοθεί σε πληθώρα προκλητικών ενεργειών. Δεν είναι τυχαίο ότι την Πέμπτη 23 Ιουλίου, μόλις μία ημέρα πριν από την πρώτη λειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί, εμφανίστηκε συνοδεία του επικεφαλής των «Γκρίζων Λύκων», Ντεβλέτ Μπαχτσελί, στην Αγία Σοφία, προκειμένου να επιθεωρήσει και τις τελευταίες λεπτομέρειες για την πρώτη λειτουργία. Προχώρησε, μάλιστα, και στα αποκαλυπτήρια της Αγίας Σοφίας ως τζαμιού, αφού έβγαλε το λευκό χαρτί και έδειξε τη νέα ονομασία.

Οι προετοιμασίες

Την Πέμπτη, 23 Ιουλίου, έγινε και δοκιμή για την ακουστική της Αγίας Σοφίας με συστήματα ήχου, ενώ έξω από την Αγία Σοφία, όπου επίσης θα παραβρεθούν άνθρωποι για να προσευχηθούν, οι δημοτικές Αρχές κόλλησαν ειδικά αυτοκόλλητα στις πλάκες της πλατείας, ώστε να τηρηθεί η κοινωνική απόσταση. Το χαλί έχει στρωθεί, οι κουρτίνες έχουν καλύψει τις αγιογραφίες και τα ψηφιδωτά της Αγίας Σοφίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας.

Ο πρόεδρος της Υπηρεσίας Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, Αλί Ερμπάς, σημείωνε την Πέμπτη ότι «ένα μέρος της επικάλυψης έχει ολοκληρωθεί. Τα υπόλοιπα μωσαϊκά και οι αγιογραφίες αυτή τη στιγμή καλύπτονται με κουρτίνες. Με τις δυνατότητες της τεχνολογίας θα τοποθετηθεί ένα σύστημα, χωρίς καν να μπει ούτε ένα καρφί».

Οι απουσίες

Η κρατική Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων δεν έστειλε ούτε καν πρόσκληση στον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης για συμμετοχή στην πρώτη λειτουργία στην Αγία Σοφία, όπως κατήγγειλε την Πέμπτη, ο ίδιος ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου. «Σε εμένα δεν ήρθε πρόσκληση. Ούτε από την Άγκυρα, ούτε από κανένα υπουργείο ούτε από άλλον κρατικό θεσμό δέχτηκα οποιαδήποτε πρόσκληση για εγκαίνια ή για άλλη εκδήλωση που είναι να λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη», δήλωσε δηκτικά ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος διαβεβαίωσε ωστόσο ότι οι υπάλληλοι του δήμου έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προσευχή της Παρασκευής στην Αγία Σοφία.

«Δεν έχω λάβει πρόσκληση», επανέλαβε, ωστόσο, όπως κάθε πολίτης, έτσι και οποιοσδήποτε συνεργάτης του μπορεί να πάει. «Θα είμαι στην Άγκυρα, στο τζαμί Χατζί Μπαϊράμ Βελί», ενημέρωσε ο Εκρέμ Ιμάμογλου.

ethnos.gr