Υποδηλωμένη και αδήλωτη εργασία, εργασία εκτός καθορισμένου ωραρίου, μη έγκριση ρεπό και αδειών, είναι μερικές από τις συχνότερες παραβάσεις που βεβαίωσαν οι επιθεωρητές εργασίας μέσα στο 2022 σε επιχειρήσεις της Μαγνησίας

Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ, ποσό ιδιαίτερα υψηλό, που επιβεβαιώνει πως η παραβατικότητα «ζει και βασιλεύει».

Οι κλάδοι που βρέθηκαν στο μικροσκόπιο ήταν η εστίαση, οι υπηρεσίες ταχυμεταφορών, το χονδρεμπόριο, οι μεταφορές, αλλά και αρκετές οικοδομές.

Το πρόστιμο για την αδήλωτη εργασία είναι 10.500 ευρώ, ενώ οι επιχειρήσεις στις οποίες βεβαιώνονται «καμπάνες», βρίσκονται σε στενό έλεγχο για αρκετό διάστημα, καθώς σύμφωνα με τη νομοθεσία τα κλιμάκια είναι υποχρεωμένα να προβούν σε επανέλεγχο. Σε περιπτώσεις που καταγραφούν νέες παραβάσεις, οι ελεγκτές έχουν δικαίωμα να εισηγηθούν ακόμη και ολιγοήμερο λουκέτο.

Σημειώνεται ότι, μετά την πράξη επιβολής προστίμου ο εργοδότης έχει δικαίωμα να την προσβάλει με διοικητική προσφυγή εντός 60 ημερών, από την ημέρα που του κοινοποιείται. Ταυτόχρονα μπορεί να ασκήσει και αίτηση αναστολής, ώστε μέχρι να δικασθεί και να εκδοθεί απόφαση επί της προσφυγής του, να μην βεβαιωθεί το πρόστιμο στην εφορία. Οι αναστολές γίνονται συνήθως δεκτές, εφόσον αποδειχθεί ότι η επιχείρηση ή ο εργοδότης δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να αποπληρώσει το πρόστιμο, η καταβολή του οποίου θα του επιφέρει τεράστια οικονομική ζημία.

Αν εντός της προθεσμίας των 60 ημερών δεν ασκήσει την προσφυγή, χάνει κάθε ευκαιρία για να δικαιωθεί και θα πρέπει να καταβάλει άμεσα το πρόστιμο. Το πρόστιμο γίνεται άμεσα απαιτητό.

Δεν επιβλήθηκαν πρόστιμα για καταβολή Δώρου

Στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας στον Βόλο την περασμένη εβδομάδα υποβλήθηκαν ορισμένες μεμονωμένες αναφορές μισθωτών για μη καταβολή Δώρου Χριστουγέννων. Οι υποθέσεις δεν πήραν τη δικαστική οδό, καθώς μετά από παρέμβαση της υπηρεσίας τα χρήματα καταβλήθηκαν και οι εργαζόμενοι δεν κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά.

Bάσω Κυριαζή (taxydromos.gr)