Η πλατφόρμα arogi.gov.gr θα παραμείνει ανοιχτή για την υποβολή ή τροποποίηση αιτήσεων από τους αγρότες μέχρι και την 12η Ιανουαρίου 2024.

Οι αποζημιώσεις αφορούν ζημιές σε μηχανολογικό εξοπλισμό, έγγειο κεφάλαιο, πρώτες ύλες, αποθηκευμένα εμπορεύματα και κατεστραμμένα οχήματα κ.α. και θα καταβληθούν από το ταμείο πρώτης αρωγής.

Παράλληλα, οι επιχειρήσεις και οι αγρότες που επλήγησαν από τα πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου 2023 θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για τη διενέργεια αυτοψίας και την επιχορήγηση της κρατικής αρωγής (του ν. 4797/2021), μέχρι την ίδια καταληκτική ημερομηνία, 12 Ιανουαρίου 2024.

Διευκρινίζεται ότι οι εν λόγω αιτήσεις δεν περιλαμβάνουν ζημιές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο και φυτική παραγωγή που καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ.

Μετά τις 12 Ιανουαρίου και αφού κλείσει η πλατφόρμα θα ξεκινήσει η καταβολή της προκαταβολής της αποζημίωσης.

H καταβολή της ενίσχυσης πρώτης αρωγής έναντι επιχορήγησης προς αγροτικές εκμεταλλεύσεις ή κτηνοτροφικές μονάδες και επιχειρήσεις καταβάλλεται κατόπιν διασταύρωσης των αιτήσεων με τα στοιχεία των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί στον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) και τις οικείες Περιφερειακές Ενότητες. Αυτό σημαίνει ότι ίσως χρειαστούν κάποια πρόσθετα έγγραφα να καταθέσουν οι αγρότες.

Σύμφωνα με το πληροφορίες, αν η ζημιά είναι της τάξης των 20.000 ευρώ τότε η προκαταβολή θα ανέρχεται σε 7.000 ευρώ, δηλαδή είναι σε ποσοστό 35% της ζημιάς.

Θυμίζουμε ότι οι συγκεκριμένοι αγρότες έχουν μέχρι σήμερα πάρει τα 2.000 ευρώ πρώτης αρωγής.

Σταύρος Παϊσιάδης (agrotypos.gr)