Κρίμα και πάλι κρίμα για την Εθνική μπάσκετ, που αδίκησε τον εαυτό της στο Μουντομπάσκετ 2019. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα στον «τελικό» με την Τσεχία έκανε κατάθεση ψυχής και τα έδωσε όλα φτάνοντας στη νίκη (84-77), που όμως δεν έχει αντίκρισμα, καθώς δεν έγινε με το απαιτούμενο +12 που θα έφερνε την Ελλάδα μισό βήμα από την οκτάδα του τουρνουά.
Εκτός των άλλων, για κακή της τύχη η Εθνική ομάδα έπεσε πάνω και σε μια εχθρική διαιτησία, που ουσιαστικά εξουδετέρωσε τον κορυφαίο παίκτη του NBA, καθώς ο Γιάννης Αντετοκούνμπο φορτώθηκε νωρίς με τέσσερα φάουλ, ενώ αποβλήθηκε με ένα πέμπτο (ανύπαρκτο) πέντε λεπτά πριν από τη λήξη…
Ήταν μια αποτυχημένη συνολικά παρουσία
Θα μείνει στην Ιστορία ως μία από τις μεγαλύτερες αποτυχίες της Εθνικής σε μεγάλη διοργάνωση. Κακά τα ψέματα, σε επίπεδο ρόστερ το φετινό ήταν από τα πιο πλήρη της τελευταίας 20αετίας. Η απόφαση του Γιάννη Αντετοκούνμπο να συμμετάσχει στο Μουντομπάσκετ ήταν το… κερασάκι στην τούρτα που δημιούργησε σε όλους την εντύπωση πως η Ελλάδα θα είχε το μετάλλιο στην… τσέπη της. Οι προσδοκίες απογειώθηκαν όμως η προσγείωση ήταν ανώμαλη.
Ιδανικό ξεκίνημα
Για πρώτη φορά στο Μουντομπάσκετ ο Θανάσης Σκουρτόπουλος επέλεξε να ξεκινήσει με χαμηλό σχήμα χρησιμοποιώντας δυο γκαρντ στην 5άδα (Καλάθη, Σλούκα) τους οποίους πλαισίωσαν οι Παπαπέτρου, Γ. Αντετοκούνμπο και Μπουρούσης. Εύστοχα σουτ από την περιφέρεια έδωσαν την ευκαιρία στην Εθνική μας να προηγηθεί με 10-2, γεγονός που υποχρέωσε τον Γκίνζμπουργκ να ζητήσει γρήγορα τάιμ άουτ, βλέποντας την άμυνα της Τσεχίας να «χωλαίνει» και τον Σατοράνσκι επιθετικά να έχει εγκλωβιστεί στο μαρκάρισμα του Νικ Καλάθη. Ο Ισραηλινός τεχνικός από τα μέσα του πρώτου 10λεπτου γύρισε την άμυνα του σε ζώνη και κατάφερε να μειώσει σε 12-15.
Σκοτσέζικο ντους στο τέλος του ημιχρόνου
Η άμυνα της Εθνικής στο α' ημίχρονο ήταν για «σεμινάριο». Η προσήλωση στην επιτήρηση του Σατοράνσκι (από Καλάθη, Λαρεντζάκη) «χάλασε» το μυαλό γενικότερα της Τσεχίας οδηγώντας την σε λάθη, βιαστικές επιλογές και άσχημα ποσοστά ευστοχίας. Η ελληνική ομάδα το εκμεταλλεύθηκε, προηγήθηκε με 26-17 (στο 16') και έδειχνε να έχει το momentum. Ομως στο τελευταίο δίλεπτο του 20λεπτου λες και όλα τα άσχημα… μαντάτα ήρθαν μαζεμένα για την Εθνική: Τρίτο φάουλ από τον Γ. Αντετοκούνμπο, χαμένα ριμπάουντ, συνεχόμενα εύστοχα τρίποντα από Χρούμπαν, Μπόχατσικ, δυο χαμένα λέιπ απ και το ματς γύρισε με την Τσεχία να πηγαίνει στα αποδυτήρια προηγούμενη με 33-32.  
«Ογκόλιθος» ο Νικ Καλάθης, παίκτης «κλειδί» ο Θανάσης
Η Τσεχία μπήκε αποφασισμένη να βάλει τέλος στα όνειρα της Ελληνικής ομάδας στο τρίτο 10λεπτο. Προηγήθηκε με 42-37 την ώρα που ο Greek Freak χρεώνονταν με  τέταρτο φάουλ. «Άσε με μέσα», φώναξε εκείνη την στιγμή ο Γιάννης στον προπονητή του! Την ίδια στιγμή ο Καλάθης συνέχισε να θυμίζει «ογκόλιθο» σε άμυνα και επίθεση , ήταν ο παίκτης χάρις τον οποίο η «Γαλανόλευκη» έμεινε όρθια στην τρίτη περίοδο κι αυτός που τελικά έδωσε το σύνθημα της αντεπίθεσης. Ο Νικ έκανε το παιχνίδι της ζωής του πετυχαίνοντας συνολικά 27 πόντους. Η είσοδος του Θανάση Αντετοκούνμπο σε εκείνο το σημείο πρόσφερε ενέργεια, ριμπάουντ και σκορ βοηθώντας την Ελλάδα να πάρει διαφορά 8 πόντων (57-49) στο 30'.
Εκνευριστική διαιτησία
Η Ελλάδα εξαπέλυσε την τελική της αντεπίθεση στην τελευταία περίοδο, έπιασε την «μαγική» διαφορά του +12(65-53) όμως ακολούθησαν μια σειρά από αποφάσεις των διαιτητών (τεχνική ποινή στον πάγκο μας για διαμαρτυρία, επιθετικό φάουλ στον Γιάννη που ήταν το πέμπτο ενώ έφευγε στον αιφνιδιασμό) που βοήθησαν την Τσεχία να μειώσει ξανά (67-61). Ένα τρίποντο από την γωνία του καταπληκτικού Μποχάτσικ λίγο αργότερα(70-68) αποδείχθηκε καθοριστικό στην εξέλιξη του αγώνα με την Τσεχία να πανηγυρίζει την πρόκριση στα προημιτελικά.
Τα δεκάλεπτα: 12-18, 33-32,49-57, 77-84
ΤΣΕΧΙΑ (Γκίνζμπουργκ): Άουντα 13 (7/7 βολές), Μπάλβιν 6 (9 ριμπάουντ), Μπόχατσικ 25 (4/8 δίποντα, 4/7 τρίποντα, 5/6 βολές), Χρούμπαν 11 (3/6 τρίποντα, 5 ριμπάουντ), Κριτζ 2, Πέτερκα 5 (1), Πούμπρλα 2 (0/4 σουτ, 2/2 βολές, 7 ριμπάουντ), Σατοράνσκι 13 (5/10 δίποντα, 0/2 τρίποντα, 3/3 βολές, 8 ριμπάουντ, 9 ασίστ, 3 λάθη σε 37'28''), Σίρινα, Βιόραλ.
ΕΛΛΑΔΑ (Σκουρτόπουλος): Γιάννης Αντετοκούνμπο 12 (4/8 δίποντα, 0/1 τρίποντο, 4/8 βολές, 9 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 4 λάθη, 3 κλεψίματα σε 23'03''), Θανάσης Αντετοκούνμπο 11 (4/5 δίποντα, 1/2 τρίποντα), Μπουρούσης 2 (4 ριμπάουντ, 2 ασίστ), Καλάθης 27 (6/8 δίποντα, 5/9 τρίποντα, 6 ριμπάουντ, 6 ασίστ, 1 λάθος, 3 κλεψίματα σε 37'01''), Λαρεντζάκης 2, Παπαγιάννης, Παπανικολάου 5 (1/3 δίποντα, 1/5 τρίποντα, 3 ριμπάουντ), Παπαπέτρου 3, Πρίντεζης 16 (4/9 δίποντα, 1/4 τρίποντα, 5/7 βολές).

ethnos.gr