Σχεδόν μισό αιώνα μετά, ο ΠΑΟΚ αφήνει και πάλι το δικό του ξεχωριστό ευρωπαϊκό αποτύπωμα. Από τις 20 Μαρτίου 1974, όπου η μεγάλη ομάδα των Κούδα, Ασλανίδη, Σαράφη και Τερζανίδη αντιμετώπισε τη Μίλαν για τους «8» του Κυπέλλου Κυπελλούχων, στις 17 Μαρτίου του 2022, ο «Δικέφαλος του Βορρά» του Ραζβάν Λουτσέσκου έγραψε ξανά «χρυσή» ιστορία, περνώντας στα προημιτελικά μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Οι Θεσσαλονικείς άντεξαν στην πίεση της Γάνδης και στις σημαντικές απουσίες βασικών του παικτών και όπως και στην Τούμπα (1-0), νίκησαν και στο Βέλγιο με 2-1, δίνοντας συνέχεια στην παρουσία τους στο Conference League, χαρίζοντας παράλληλα στη χώρα μας πολύτιμους ευρωπαϊκούς βαθμούς, αφού η Ελλάδα παραμένει στη 15η θέση στη σχετική κατάταξη.
Κόντρα σε μια Γάνδη που είχε την απόλυτη υπεροχή, η ελληνική ομάδα προηγήθηκε στο 20΄ με κοντινή προβολή του Κρέσπο. Παρ’ ότι οι γηπεδούχοι ισοφάρισαν στο 40΄ με τον Ντεπουάτρ και ο αμυντικός του ΠΑΟΚ αναγκάστηκε σε αλλαγή στο β΄ ημίχρονο λόγω τραυματισμού, το πλάνο των «ασπρόμαυρων» τηρήθηκε απαρεγκλίτως, έχοντας ως σημείο αναφοράς τον συγκλονιστικό Βιεϊρίνια και τον ανίκητο Πασχαλάκη. Οι αλλαγές του Λουτσέσκου απέδωσαν και έδωσαν ανάσες απέναντι στην πίεση των γηπεδούχων, που κράτησε μέχρι το 65΄. Στο 77΄ ο Αουγκούστο, μετά από εκτέλεση φάουλ του Πορτογάλου, έδωσε τη χαριστική βολή στους Βέλγους, τελειώνοντας ουσιαστικά το ματς και την πρόκριση υπέρ του ΠΑΟΚ, που σήμερα στην κλήρωση περιμένει να μάθει τον αντίπαλο που θα βρει στο διάβα του.
ΓΑΝΔΗ: Ρεφ, Οκούμου, Ενγκαντό, Τουρουναρίγκα, Κάστρο-Μόντες, Κουμς, Οβούσου, Σαμουάς, Οφόε (82΄ Χιουλσάγκερ), Τισουντάλι (82΄ Μπεζούς), Ντεπουάτρ.
ΠΑΟΚ: Πασχαλάκης, Λύρατζης, Ινγκασον, Κρέσπο (46΄ Μιχάι), Βιεϊρίνια, Τσιγγάρας, Σβαμπ (85΄ Μιτρίτσα), Μουργκ (71΄ Τέιλορ), Αουγκούστο, Μπίσεσβαρ (57΄ Σίντκλεϊ), Ακπομ (85΄ Τσόλακ).

H KΑΘΗΜΕΡΙΝΗ