Στην πλήρη φάση της συλλογής καπνού έχουν μπει οι καπνοπαραγωγοί της χώρας, σχεδόν σε όλες τις ποικιλίες.
Η μέχρι τώρα πορεία των καλλιεργειών δεν δείχνει κάποια ανησυχία και, συγκρινόμενη με την περσινή περίοδο, η εικόνα του καπνού είναι τελείως διαφορετική.
Οι άσχημες καιρικές συνθήκες, οι εντομολογικές προσβολές και ασθένειες ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο πέρυσι, και έφτασαν πολλούς καλλιεργητές στα όρια της εγκατάλειψης των χωραφιών τους.
Για την τρέχουσα περίοδο, η ποιότητα διαφαίνεται καλή, όμως το μείζον θέμα εξεύρεσης εργατικών χεριών παραμένει.
Eλασσόνα
Μπασμάς και Κατερίνη βρίσκονται στο στάδιο της συγκομιδής στην Ελασσόνα, ενώ σε λίγες μέρες θα ξεκινήσουν και τα Βιρτζίνια.
Οι πρόσφατες βροχές βοήθησαν το προϊόν, όμως και εδώ το πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών απασχολεί έντονα τους καπνοπαραγωγούς.
Σύμφωνα με τον γραμματέα του Καπνικού Συνεταιρισμού Ελασσόνας και μέλος της Πανελλήνιας Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ακατέργαστου Καπνού, Γιώργο Κατσαρό, «το πρόβλημα με την έλλειψη εργατών γης είναι μεγάλο και επηρεάζει την ποιότητα και ίσως και την ποσότητα του καπνού, αφού η συγκομιδή καθυστερεί και δυσκολεύει την αποξήρανση.
Οι νόμιμοι αλλοδαποί εργάτες είναι πλέον ελάχιστοι, η Πολιτεία δεν έχει δώσει λύση ακόμη με τους εποχικούς και τα εργόσημα, οι Έλληνες λόγω δυσκολίας την αποφεύγουν και εμείς είμαστε κάπου στη μέση».
Το παραπάνω πρόβλημα, μαζί με την εκκρεμότητα καταβολής αποζημίωσης μέσω de minimis και για την ποικιλία Κατερίνης, όπως συνέβη με τον Μπασμά, θα γνωστοποιηθεί τις επόμενες μέρες από τη Διεπαγγελματική Καπνού στη νέα ηγεσία του ΥΠΑΑΤ.
Η εκτίμηση για τις τιμές είναι ότι και φέτος αυτές θα είναι ικανοποιητικές, καθώς η καπνεμπορία τα τελευταία χρόνια ζητά διαρκώς νέες σοδειές.

ypaithros.gr