Εξαιρετικά καλά βαίνει η καλλιέργεια του κριθαριού στην χώρα μας, με τους παραγωγούς και τους γεωπόνους να εκφράζουν την πεποίθησή τους για υψηλές αποδόσεις φέτος και γιατί όχι και καλές τιμές.
Οι ελπίδες όλων για υψηλότερες τιμές από πέρσι έχουν να κάνουν με την γενικότερη κατάσταση που έχει δημιουργήσει ο κορονοϊός παγκοσμίως, μια κατάσταση που ευνοεί την άνοδο των τιμών, αφού ήδη κάποιες χώρες που παράγουν μεγάλες ποσότητες δημητριακών έχουν ανακοινώσει ότι δεν θα κάνουν εξαγωγές.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Θανάσης Κούντριας, γεωπόνος και μέτοχος της Αγρομηχανικής Βόλου, η καλλιέργεια του κριθαριού στο νομό Μαγνησίας εξελίσσεται πολύ ικανοποιητικά και σ' αυτό συνετέλεσαν και οι τελευταίες βροχοπτώσεις, οι οποίες και έχουν βοηθήσει στην ομαλή ανάπτυξη του φυτού.
Όπως μας είπε ο ίδιος, έχοντας εικόνα από το νομό, στις αρχές του χρόνου υπήρξαν κάποιες προσβολές από μήκυτες λόγω του καιρού που επικράτησε τότε, αλλά με τους κατάλληλους ψεκασμούς εκ μέρους των παραγωγών, τώρα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και οι αποδόσεις, αν συνεχιστεί ο ευνοϊκός καιρός, θα είναι υψηλές, τον ερχόμενο Ιούνιο, που μαζεύεται το προϊόν.
Ο κ. Κούντριας στέκεται επίσης και στην κατάσταση που επικρατεί διεθνώς λόγω κορονοϊού, εκφράζοντας την ελπίδα, οι τιμές παραγωγού στα δημητριακά και δη στο κριθάρι να είναι αυξημένες σαφώς από πέρσι για τον παραγωγό.
Όπως δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Κώστας Μερτζεμέκης, γεωπόνος και έμπορος από το Κιλκίς, το κριθάρι πάει εξαιρετικά καλά, τα φυτά ξεστάχυασαν και πάνε πολύ καλά, χωρίς κανένα πρόβλημα στην περιοχή, που έχει δεχτεί και βροχοπτώσεις τελευταία, οι οποίες ευνοούν το προϊόν και την ανάπτυξή του. Και ο κ. Μερτζεμέκης είναι αισιόδοξος όπως λέει, βλέποντας υψηλές αποδόσεις στρεμματικές, αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση.
Εξαιρετικά καλά βαίνει η καλλιεργητική σεζόν στο κριθάρι και στην Λάρισα.
Όπως τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Χρήστος Σιδερόπουλος, πρώην πρόεδρος του ΑΣ Λαρισαίων Αγροτών, καλλιεργούνται αρκετά στρέμματα φέτος στην περιοχή, ο καιρός και οι βροχές έχουν βοηθήσει την παραγωγή, η οποία και αναμένεται πολύ ικανοποιητική σε όγκο και ποιότητα.
Πέρσι, το 2019, η συγκομιδή του προϊόντος καθυστέρησε να ξεκινήσει λόγω βροχοπτώσεων, ωστόσο σε γενικές γραμμές, οι παραγωγοί ήταν ικανοποιημένοι από τις αποδόσεις και την ποιότητα. Σημειωτέον ότι πέρσι το βυνοποιήσιμο κριθάρι έφυγε με τιμές στα 17,2 λεπτά ανά κιλό.

agrotypos.gr