Μικρότερη επάρκεια σε σχέση με άλλες χρονιές λόγω του βαρύ χειμώνα και της οικονομικής αδυναμίας των παραγωγών, παρατηρείται φέτος στα αμνοερίφια. Πάντως οι τιμές στα αρνιά και τα κατσίκια κινούνται στα περυσινά επίπεδα.
Ήδη στα σφαγεία της περιοχής προχωρούν από προχθές Σάββατο κανονικά οι διαδικασίες, προκειμένου άμεσα να ξεκινήσει η προμήθεια των κρεοπωλείων.
Η πρόεδρος του συλλόγου αιγοπροβατοτρόφων Αισωνίας κ. Χαρούλα Διβάνη τόνισε πως για το φετινό Πάσχα, αυτό που παρατηρούμε, είναι ότι δεν υπάρχει ποσοτική επάρκεια σε αμνοερίφια από τους παραγωγούς της περιοχής, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό οφείλεται κυρίως σε δύο λόγους. Ο πρώτος ήταν ο βαρύς χειμώνας με τις χαμηλές θερμοκρασίες που συνέβαλε, ώστε πολλά ζώα να ψοφήσουν ή να μην αναπτυχθούν. Ο δεύτερος λόγος σχετίζεται με την οικονομική αδυναμία των κτηνοτρόφων να πάρουν τροφές και άλλες πρώτες ύλες για να ταΐσουν τα ζώα τους, με αποτέλεσμα να μην έχουν υψηλή παραγωγή. Αυτή τη στιγμή ένας μέσος κτηνοτρόφος έχει 20-30 αρνιά για να πουλήσει, ενώ πέρυσι είχε περισσότερα. Και τα προηγούμενα χρόνια ήταν δύσκολα, αλλά με την οικονομική κατάσταση που επικρατεί, οι συνθήκες είναι όλο και πιο δύσκολες. Στα κατσίκια η έλλειψη είναι ακόμη μεγαλύτερη, ενώ και ο βαρύς χειμώνας έπεσε φέτος πάνω στην αναπαραγωγική περίοδο. Δυστυχώς καταρρέουν όλα τα επαγγέλματα, καταρρέει και το δικό μας. Αν μπει ένας νέος στο επάγγελμα το μόνο που θα του μείνει είναι η δουλειά και θα μπαίνει μέσα κάθε μέρα. Θα δουλεύει 18 ώρες το 24ωρο, θα έχει έσοδα 60 ευρώ την μέρα και τα έξοδα θα είναι τουλάχιστον διπλάσια».
Η κ. Διβάνη επισήμανε πως σε γενικές γραμμές η τιμή πώλησης του αρνιού από τον κρεοπώλη και τον έμπορο θα κυμανθεί γύρω στα πέντε ευρώ, ενώ για το κατσίκι θα είναι γύρω στα 5,30-5,40 ευρώ. Οι τιμές θα είναι στα περυσινά επίπεδα. Το θέμα είναι πως ακόμη και οι τιμές να ανέβαιναν ο παραγωγός δεν θα μπορούσε να διαθέσει περισσότερα αρνιά και κατσίκια, γιατί δεν έχει χρήματα. Ζούμε μία από τις πιο δύσκολες περιόδους».
Η κ. Διβάνη αναφέρθηκε και στο πλήγμα που δέχθηκαν οι κτηνοτρόφοι από το γάλα λέγοντας πως επάρκεια δεν υπήρχε και στο γάλα, ενώ έχει μειωθεί και η τιμή σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Η κ. Διβάνη επισήμανε πως «ήδη έχουν γίνει οι παραγγελίες στους παραγωγούς από τους κρεοπώλες και τους εμπόρους», ενώ κάλεσε τους καταναλωτές να επιλέξουν ντόπια κρέατα από τα κρεοπωλεία της γειτονιάς.
Εντός εβδομάδα θα καταβληθεί και η συνδεδεμένη για το αιγοπρόβειο κρέας.
«Συνήθως η συνδεδεμένη καταβαλλόταν τον Μάιο, αλλά ίσως και για προεκλογικούς λόγους δίνεται φέτος τον Απρίλιο. Είναι μια μικρή «ανάσα» για τους κτηνοτρόφους. Ο μέσος κτηνοτρόφος θα λάβει μεταξύ 1.000-1.200 ευρώ» κατέληξε η κ. Διβάνη.

e-thessalia.gr