Μια μεγάλη παραγωγή αναμένεται φέτος στο βαμβάκι, αφού στις περισσότερες περιοχές είχαμε υψηλές αποδόσεις αλλά και καλή ποιότητα χωρίς προβλήματα από εντομολογικές προσβολές.
Μεγάλο ρόλο έπαιξαν οι παρά πολύ καλές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν όλο το μήνα Αύγουστο και το φυτό δούλεψε σε ιδανικές συνθήκες για να γίνει η σωστή ωρίμανση των καρυδιών. Επίσης οι καιρικές συνθήκες κατά την συγκομιδή ήταν ευνοϊκές.
Όπως φαίνεται οι βροχές του Οκτωβρίου δεν επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό την παραγωγή.
Οι προκαταβολές που εισπράττουν οι παραγωγοί είναι στα 38 λεπτά το κιλό. Οι τιμές που αναγράφουν τα εκκοκκιστήρια είναι στα 39 - 43,5 λεπτά το κιλό, ανάλογα την περιοχή.
Οι παραγωγοί ελπίζουν ότι οι εκκοκιστές θα αποδώσουν αυτές τις τιμές και δεν θα τις ρίξουν περαιτέρω σε πιο χαμηλά επίπεδα.
Όσον αφορά την ειδική ενίσχυση, έχουν δηλωθεί πολλά στρέμματα φέτος και οι παραγωγοί «πιέζουν» να γίνουν αυστηροί έλεγχοι και να την εισπράξουν όσοι πραγματικά τη δικαιούνται.
Από τη Λάρισα ο παραγωγός, Χρήστος Σιδερόπουλος, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «περίπου 20% ακόμη έχουν μείνει ασυγκόμιστα (δεύτερο χέρι). Οι αποδόσεις είναι πολύ υψηλές φέτος φτάνουν ακόμη και 500 κιλά το στρέμμα.
Αρνητικό είναι η αύξηση φέτος των στρεμμάτων καλλιέργειας. Εκτιμώ ότι δεν έγιναν έλεγχοι για αυτό φαίνεται να είναι αυξημένα. Πέρσι είχαμε 2,5 εκατ. στρέμματα και έδωσαν συνδεδεμένη 81 ευρώ το στρέμμα.
Φέτος δηλώθηκαν περίπου 2,947 εκατ. στρέμματα που αν παραμείνουν τότε θα δώσουν ενίσχυση κάτω από 65 ευρώ το στρέμμα. Αυτή την εποχή η προκαταβολή που δίνουν στους παραγωγούς είναι στα 38 λεπτά το κιλό, ενώ κανείς δεν κάνει εξόφληση.
Οι τιμές που αναγράφουν στα εκκοκκιστήρια είναι στα 43,5 λεπτά το κιλό».

agrotypos.gr