Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα η εικόνα της φετινής εγχώριας παραγωγής αχλαδιών στις μεγάλες παραγωγικές εστίες.
Στον Τύρναβο αρχίζουν και συγκομίζονται κάποιες μικρές ποσότητες Κοντούλας, ενώ η συγκομιδή των πρώιμων Santa Maria και Coscia αναμένεται να ξεκινήσει σε περίπου δέκα ημέρες.
Στην Αρκαδία, αν και τα Κρυστάλλια δεν έχουν ξεκινήσει να μαζεύονται, όλα δείχνουν ότι η εκτιμώμενη μείωση της παραγωγής θα είναι πολύ μεγάλη, καθώς σε μεγάλο αριθμό δένδρων η καρπόδεση δεν εξελίχθηκε ομαλά.
Ζημιές από χαλαζόπτωση σημειώθηκαν στο Πήλιο, ωστόσο είναι νωρίς για εκτιμήσεις για την απώλεια της παραγωγής.
Όπως ανέφερε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου, Σωτήρης Ταμπόσης, «ακόμα έχουμε αρκετές ημέρες μπροστά μας μέχρι να ξεκινήσει η συγκομιδή στις πρώιμες ποικιλίες, είναι νωρίς να προχωρήσουμε σε εκτιμήσεις. Μέσα στις επόμενες μέρες θα ξεκινήσουν να μαζεύονται κάποιες πολύ μικρές ποσότητες Κοντούλας».
Για προβλήματα την Άνοιξη που έπληξαν μεγάλο ποσοστό δέντρων κατά το στάδιο της καρπόδεσης έκανε λόγο ο Κώστας Λυμπερόπουλος, αχλαδοπαραγωγός από το Ζευγολατιό Αρκαδίας.
«Στα Κρυστάλλια θα έχουμε δεδομένα μεγάλη μείωση της παραγωγής φέτος, καθώς τα δέντρα δεν φόρτωσαν καρπούς την άνοιξη. Εκτιμώ ότι οι απώλειες μπορεί να ξεπεράσουν και το 90%. Παρά το γεγονός ότι έχουμε περίπου δύο μήνες μπροστά μας ακόμη η ζημιά έχει γίνει. Όσοι παραγωγοί είχαν και μήλα περιμένουν τουλάχιστον από εκεί κάτι καλύτερο».
Σύμφωνα με τον Αντώνη Πολίτη, υπεύθυνο επικοινωνίας του ΑΣ Ζαγοράς Πηλίου, ακόμη δεν μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα για το πού θα κινηθεί η φετινή παραγωγή στα Κρυστάλλια.
«Ακόμη δεν έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα, αυτό που μπορώ να σας πω όμως είναι ότι ορισμένα κτήματα χτυπήθηκαν από χαλάζι πριν από τον Ιούνιο.
Δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε το μέγεθος των επιπτώσεων από αυτά τα καιρικά φαινόμενα προς το παρόν, θα το δούμε στις επόμενες ημέρες», ανέφερε ο κ. Πολίτης.

Αντώνης Ανδρονικάκης (ypaithros.gr)