Μετά από 2,5 και πλέον χρόνια πανδημίας στους 742 ανέρχονται οι νεκροί από κορωνοϊό στο Νοσοκομείο του Βόλου, με τον μέσο όρο ηλικίας να κυμαίνεται μεταξύ 80-85 ετών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Νοσοκομείου το τελευταίο διάστημα και ειδικότερα από τον περασμένο Απρίλιο και δώθε παρατηρείται μια σημαντική μείωση του αριθμού των νεκρών από τον ιό, ενώ έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο και ο μέσος όρος ηλικίας των θανόντων.

Τα θλιβερά στοιχεία για τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν λόγω του κορωνοϊού, έρχονται στην επικαιρότητα σε μια περίοδο που η ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας επανακάμπτει εξαιτίας του νέου κύματος στην Κίνα που ήρε όλους τους υγειονομικούς περιορισμούς, αλλά και της νέας μετάλλαξης που προέκυψε από τη βόρεια Αμερική.

Πιο αναλυτικά, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι νεκροί λόγω του κορωνοϊού στο Νοσοκομείο ανέρχονται στους 742. Οι πιο «μαύροι» μήνες ήταν δυστυχώς οι δύο Νοέμβρηδες, του 2020 και του 2021. Τον Νοέμβριο του 2020, με τη μετάλλαξη Δέλτα να κυριαρχεί τότε, είχαν πεθάνει λόγω κορωνοϊού 62 άτομα. Έναν χρόνο μετά, τον Νοέμβριο του 2021 με την πανδημία να πλήττει τότε τους ανεμβολίαστους, έφυγαν από τη ζωή 109 συμπολίτες, με τον μέσο όρο ηλικίας να κυμαίνεται στα 75 έτη. Μάλιστα εκείνος ο μήνας ίσως να είναι και ο πιο θανατηφόρος για τον Νομό, που όλοι θέλουν να ξεχάσουν.

Οι θάνατοι λόγω του κορωνοϊού άρχισαν να μειώνονται από τις αρχές του 2022 με την επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον και τα πιο ήπια συμπτώματα που προκαλούσε σε συνδυασμό και με την ανοσία του πληθυσμού.

Έτσι, τον περασμένο Μάιο απεβίωσαν 22 άτομα, με μέσο όρο ηλικίας 8 ετών, τον Ιούνιο είχαμε έναν θάνατο, τον Ιούλιο επτά θανάτους, τον Αύγουστο δεκατρείς θανάτους, τον Σεπτέμβριο δύο θανάτους, τον Οκτώβριο έξι θανάτους, τον Νοέμβριο οκτώ θανάτους και τον Δεκέμβριο δώδεκα θανάτους.

Ένα κεντρικό συμπέρασμα είναι πως ενώ στα δύο πρώτα χρόνια της πανδημίας είχαμε αρκετούς θανάτους με μέσο όρο ηλικίας 75 ετών, τους τελευταίους μήνες έχουμε πολύ λίγους θανάτους με το μέσο όρο ηλικίας τα 85 και πλέον έτη. Μάλιστα οι περισσότεροι θάνατοι αφορούν ηλικιωμένους που έχουν και άλλα υποκείμενα νοσήματα.

Στους 11.193 ανήλθαν οι νοσηλευόμενοι από κορωνοϊό στο Νοσοκομείο Βόλου, ενώ οι μέρες νοσηλείας ανήλθαν στις 29.309. Επίσης πραγματοποιήθηκαν 55.430 τεστ για την ανίχνευση του κορωνοϊού σε συμπολίτες, εκ των οποίων τα μισά περίπου έγιναν στο Νοσοκομείο Βόλου.

Αρκετά άτομα νοσηλεύτηκαν για μια μέρα μόνο, στη βραχεία νοσηλεία, μέχρι που επέστρεψαν σπίτι τους. Βέβαια υπήρχαν και άλλοι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν ακόμη και δεκαπέντε, ίσως και περισσότερες μέρες.
Στη Λάρισα οι νεκροί από κορωνοϊό ανέρχονται στους 1.241.

e-thessalia.gr