Τον μηχανισμό για την αποκατάσταση των υποδομών της Θεσσαλίας που καταστράφηκαν από την πρόσφατη πλημμύρα περιέγραψε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σύμφωνα με τον υπουργό η παρέμβαση θα γίνει σε δύο στάδια για τα οποία έχει ήδη εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση. Το πρώτο αφορά έργα άμεσης ανάγκης ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ που θα αποκαταστήσουν την προσβασιμότητα των πληγεισών περιοχών.

Προς αυτή την κατεύθυνση ο κ. Σταϊκούρας παρουσίασε τροπολογία που αναθέτει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των συγκεκριμένων έργων απευθείας στις υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών αντί στην περιφέρεια Θεσσαλίας και τους Δήμους της περιοχής. «Οι διαθέσιμοι πόροι για παρεμβάσεις πρώτης ανάγκης (προσβασιμότητας) σε οδικά δίκτυα, σήραγγες, γέφυρες και σιδηρόδρομο ανέρχονται περίπου σε 600 εκατ. ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε επόμενη φάση θα υπάρξει ο σχεδιασμός των νέων μόνιμων έργων που θα πραγματοποιηθούν στην περιοχή και θα χρηματοδοτηθούν από τους πρόσθετους πόρους που εξασφάλισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την Ε.Ε.

Δυνατότητα δανείου έως 750 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε πως εάν απαιτηθεί περαιτέρω χρηματοδότηση η Ελλάδα θα μπορούσε να αντλήσει δάνειο έως 750 εκατ. ευρώ από την τράπεζα επενδύσεων.

Πέραν αυτών ο υπουργός ανέφερε ότι «η κυβέρνηση ήταν και είναι στην Θεσσαλία» σημειώνοντας ότι τα αρμόδια κλιμάκια έχουν πραγματοποιήσει ήδη πάνω από 4.500 αυτοψίες για καταγραφή ζημιών.

Παράλληλα, απαντώντας στην κριτική που ασκήθηκε από την αντιπολίτευση είπε πως ήδη από το 2010 ο σχεδιασμός, κατασκευή και η συντήρηση των αντιπλημμυρικών έργων καθώς και ο καθαρισμός των ποταμών ανήκει στις Περιφέρειες παραπέμποντας τα κόμματα να αναζητήσουν τις σχετικές απαντήσεις της περιφέρειας Θεσσαλίας.

protothema.gr