Στις 110 ανέρχονται φέτος οι αιτήσεις εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση που επιδιώκουν να συνταξιοδοτηθούν την τρέχουσα σχολική χρονιά.

Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων ολοκληρώθηκε προχθές και οι εκπαιδευτικοί έχουν περιθώριο ενός μηνός, αν θέλουν να ανακαλέσουν την αίτησή τους, διαφορετικά από τον ερχόμενο Αύγουστο θα είναι συνταξιούχοι.

Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση άγγιξαν τις 45 εκ των οποίων οι μισές και πλέον αφορούν δασκάλους, ενώ οι υπόλοιπες προέρχονται από τις νηπιαγωγούς και τους καθηγητές ειδικοτήτων.

Ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Γιώργος Πολύζος τόνισε πως «ένας λόγος που συγκρατεί τους εκπαιδευτικούς να βγουν τώρα στη σύνταξη, αν και μπορεί να έχουν θεμελιώσει δικαίωμα, είναι η αγωνία τους για τις αποδοχές σε συνδυασμό με τις αυξημένες υποχρεώσεις που μπορεί να έχουν. Για τους πρώτους μήνες που θα συνταξιοδοτηθούν, οι εκπαιδευτικοί θα λαμβάνουν μικρότερες αποδοχές από τους μισθούς που λαμβάνουν τώρα, και αυτό το γεγονός είναι ένας «πονοκέφαλος» για τους ίδιους που πρέπει να διαχειριστούν.

Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση ανήλθαν στις 66 από τις οποίες οι οκτώ αφορούν περιπτώσεις εκπαιδευτικών που αυτοδίκαια βγαίνουν στη σύνταξη, καθώς συμπλήρωσαν τα 67 τους χρόνια. Από τους υπόλοιπους 56 εκπαιδευτικούς οι περισσότεροι βρίσκονται κοντά στην ηλικία των 60 ετών.

Σημειώνεται πως πέρυσι στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση ήταν γύρω στις 35.

Επιλογές διευθυντών

Στις 21 Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχουν αναρτηθεί οι λίστες με τα μόρια που λαμβάνουν οι υποψήφιοι διευθυντές των σχολείων. Και στις δύο τοπικές διευθύνσεις εκπαίδευσης γίνονται συνεδριάσεις για να οριστικοποιηθούν τα μόρια και από τις αρχές Μαρτίου θα αρχίσουν οι συνεντεύξεις των υποψήφιων στα συμβούλια διοίκησης.

Απεργία εκπαιδευτικών

Απεργούν σήμερα οι δάσκαλοι και οι καθηγητές της Μαγνησίας που αντιδρούν στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, όπως έχει σχεδιαστεί από το υπουργείο παιδείας. Οι εκπαιδευτικοί του νομού έχουν πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα στις 10.30 στην πλατεία του Αγίου Νικολάου.

e-thessalia.gr