Με πολύ υψηλές τιμές βγήκαν οι πρώτες ποσότητες κερασιών στα μανάβικα και στους πάγκους των λαϊκών αγορών, παρά το γεγονός ότι στη λαχαναγορά το προϊόν πωλείται χονδρικά σε αξίες ίδιες ή ακόμα και λίγο χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι.

Μεμονωμένοι πωλητές σε λαϊκές αγορές και μανάβηδες, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή στην αγορά υπάρχουν πολύ μικρές ποσότητες κερασιών, αισχροκερδούν και πωλούν το προϊόν σε τιμές – χρυσάφι, ακόμα και προς 18-19 ευρώ το κιλό. Ωστόσο, η πλειοψηφία των τιμών των κερασιών βρίσκεται στα μανάβικα σήμερα στα 6-8 ευρώ το κιλό.

Μιλώντας στο ethnos.gr o πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νάουσας, Κωνσταντίνος Ταμπακιάρης, περιοχή που παράγεται μία από τις μεγαλύτερες ποσότητες κερασιών στην Ελλάδα, αναφέρει ότι οι υψηλές τιμές του προϊόντος αποτελούν σύνηθες φαινόμενο αυτήν την εποχή, αφού διοχετεύονται στην αγορά πολύ μικρές ποσότητες πρώιμων κερασιών.

Ο ίδιος σημειώνει, ωστόσο, ότι πολύ γρήγορα, ακόμα και μέσα στο ερχόμενο Σαββατοκύριακο, οι τιμές θα εξομαλυνθούν, αφού οι αγροτικοί συνεταιρισμοί θα αρχίσουν να παραλαμβάνουν τόνους κερασιών από τους παραγωγούς και θα τους διοχετεύσουν στην αγορά.

«Στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Νάουσας αυτήν τη στιγμή έχουμε παραλάβει περίπου 100-200 κιλά κερασιών, ποσότητα πολύ μικρή σε σύγκριση με τους τόνους που αναμένουμε να φτάσουν άμεσα. Παράλληλα, σε ολόκληρη τη χώρα δεν έχουν διοχετευτεί στην αγορά περισσότεροι από 500 τόνοι κερασιών. Όταν φτάνουν στην αγορά μικρές και πρώιμες ποσότητες ενός προϊόντος, είναι λογικό η τιμή του να είναι υψηλή, κάτι που συμβαίνει πάντοτε αυτήν την περίοδο για τα κεράσια. Δεν αποκλείω, αν κάποιος παραγωγός έχει δέκα κιλά κερασιών και δεν υπάρχουν άλλες ποσότητες του συγκεκριμένου προϊόντος σε μία λαϊκή, να τα πουλάει ακόμα και προς 18 ευρώ το κιλό. Ωστόσο, θα πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωση. Η κατάσταση θα εξομαλυνθεί από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, αφού θα πέσουν στην αγορά μεγάλες ποσότητες κερασιών», λέει στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νάουσας.

Ο κ. Ταμπακιάρης σημειώνει ακόμα ότι τη φετινή χρονιά οι τιμές των κερασιών στην αγορά θα είναι υψηλότερες σε σχέση με πέρυσι, λόγω του υψηλότερου κόστους για τους παραγωγούς, κυρίως σε ό,τι αφορά τις αξίες των χημικών και των φυτοφαρμάκων. Κατά τον ίδιο τα κεράσια αναμένεται να πωλούνται φέτος στη λιανική προς 5-6 ευρώ το κιλό.

Φαινόμενα αισχροκέρδειας που δε θέλει να πατάξει κυβέρνηση

 Για φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά, που παρατηρούνται σε διάφορα προϊόντα και τα οποία, όπως λέει, δε θέλει να πατάξει ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, κάνει λόγο στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), Νίκος Τσεμπερλίδης.

Όπως αναφέρει, σε περίπτωση που κάποιος παραγωγός πουλάει σήμερα τα κεράσια προς 18 ευρώ το κιλό, έστω κι αν το προϊόν είναι πρώιμο, θα πρέπει να επέμβει άμεσα η αστυνομία και να τον… συλλάβει για τεράστια αισχροκέρδεια.

«Με αυτές τις τιμές που ακούω, θα πρέπει να… μετράμε τα κεράσια που αγοράζουμε, ανάλογα με τα μέλη της οικογένειάς μας και όχι να τα παίρνουμε με το κιλό. Η έρευνα από την πλευρά των καταναλωτών είναι ιδιαίτερα σημαντική, διότι οι περισσότεροι από τους παραγωγούς στις λαϊκές αγορές προσπαθούν να κρατήσουν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα τις τιμές, παρά το γεγονός ότι και αυτοί πλήττονται από την ακρίβεια, κυρίως όσον αφορά στις τιμές των χημικών. Σήμερα στη λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης η Α΄ ποιότητα κερασιών πωλείται προς 4,20-5 ευρώ το κιλό και η Β΄ ποιότητα προς 3-3,80 το κιλό. Το λογικό είναι στη λιανική να πωλούνται προς 6-7 το κιλό. Αν κάποιος τα πουλάει προς 15, 16 ή 18 ευρώ το κιλό, πρόκειται για απίστευτη αισχροκέρδεια και πρέπει αμέσως να… συλληφθεί. Θα πρέπει η καταγγελία να φτάσει άμεσα στον Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος, όμως, φαίνεται ότι δε θέλει να πατάξει την αισχροκέρδεια και δε θέλει να τα βάλει με τις εταιρίες. Αυτό καταλαβαίνω από πρόσφατη συνάντησή μας στη Βουλή», τονίζει ο κ. Τσεμπερλίδης.

Τέλος, ο ίδιος υποστηρίζει ότι μία πολύ καλή λύση για την καταπολέμηση της ακρίβειας στον τομέα των φρούτων και λαχανικών, είναι η στροφή στη βιολογική καλλιέργεια, όπου δε χρησιμοποιούνται χημικά από τους παραγωγούς και οι τιμές βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα. 

ethnos.gr