Ο βαρύς χειµώνας και η έντονη χιονόπτωση του περασµένου Ιανουαρίου «λάβωσαν» το Κάστρο, σήµα κατατεθέν του νησιού των Σποράδων, όταν ένα τµήµα του βράχου έπεσε µε εκκωφαντικό κρότο στη θάλασσα, ενώ ο Άγιος Νικόλαος έµεινε σχεδόν στο κενό… να αιωρείται. Τα σπίτια που ήταν στο τµήµα από την Παναγίτσα του Πύργου µέχρι τον Μύλο υπέστησαν ζηµιές και σήµερα η πρόσβαση στην εκκλησία απαγορεύεται.
«Δώσαµε έναν τιτάνιο αγώνα σε όλες τις υπηρεσίες και καταφέραµε να εγκριθεί από το ΚΑΣ η µελέτη αντιστήριξης του Αγίου Νικολάου. Έχει βρεθεί το ποσό των 260.000 ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών και τις επόµενες ηµέρες θα καταλήξουµε στον εργολάβο που θα υλοποιήσει το έργο. Οι εργασίες πρέπει να ολοκληρωθούν µέσα στο καλοκαίρι, γιατί δεν µπορεί ο χειµώνας να βρει την εκκλησία σε αυτήν την κατάσταση» είπε στο «Έθνος» ο απερχόµενος δήµαρχος Σκοπέλου, Χρήστος Βασιλούδης. Ο Άγιος Νικόλαος είµαι µια µικρή µονόκλιτη βασιλική µε τρούλο. Είναι χτισµένη στη θέση παλαιότερου ναού, από τον οποίο έχει διατηρήσει το ξυλόγλυπτο τέµπλο και φέρει στο εσωτερικό της εικόνες του 17ου, 18ου και 19ου αιώνα.
Η Σκόπελος δοκιµάστηκε τον περασµένο χειµώνα από τον καιρό. Τον Δεκέµβριο του 2017 σηµειώθηκαν ισχυρές καταιγίδες και πληµµυρικά φαινόµενα και στα µέσα Ιανουαρίου το χιόνι έφτασε σε ύψος 2 µέτρων και κάλυψε τα πάντα στο νησί. Οταν άρχισαν να λιώνουν τα χιόνια, τα νερά παρέσυραν τµήµα του βράχου, καθώς κάτω από την πέτρα υπάρχουν σαθρά και πορώδη εδάφη. Η κατολίσθηση συντάραξε τη Χώρα και τους κατοίκους, που βγήκαν έντροµοι έξω από τα σπίτια τους. Το σηµείο όπου έγινε είναι αυτό όπου συναντώνται επτά βυζαντινές εκκλησίες.
Οι ζηµιές στα σπίτια αποκαταστάθηκαν, αλλά στις εκκλησίες θα επιδιορθωθούν το προσεχές διάστηµα. Οι Αρχές έχουν από τότε αποκλείσει την περιοχή, που αποτελούσε ατραξιόν για τους τουρίστες και συγκέντρωνε µεγάλο αριθµό επισκεπτών, τόσο για τα µνηµεία όσο και για τη θέα που κόβει την ανάσα. Το ενετικό κάστρο της Σκοπέλου από το οποίο διασώζονται µόνο τα ερείπια του τείχους βρίσκεται στη θέση του αρχαιότερου οικισµού του νησιού, της Πεπάρηθου. Ανακατασκευάστηκε από τους Ενετούς τον 13ο αιώνα και αποτελεί ενιαίο τµήµα µε την υπόλοιπη Χώρα.

Mαρία Ριτζαλέου (ΕΘΝΟΣ)