REX 728X90 1

ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017
06:42

Άκαρπη συνάντηση Τσακαλώτου-Θεσμών

E-mail Εκτύπωση PDF

Μικρή αλλά όχι επαρκής πρόοδος καταγράφηκε στη συνάντηση Τσακαλώτου - Χουλιαράκη με τους δανειστές η οποία πραγματοποιήθηκε λίγο πριν την έναρξη του σημερινού Eurogroup, ενώ δεν προβλέπεται άμεσα η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, όπως σημειώνουν πηγές της ΕΕ. Παράλληλα, εξηγούν ότι υπάρχουν θέματα που πρέπει να επιλυθούν για να καταστεί εφικτή η επιστροφή των κλιμακίων και ανάμεσα σε αυτά ονομάτισαν την ενέργεια.

"Υπάρχουν πράγματα που μπορούν να γίνουν και εξ αποστάσεως", είπαν οι ίδιες πηγές και συμπλήρωσαν ότι η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα συνδέεται με προοπτική προς συμφωνία.

Τις – μειωμένες – προσδοκίες για πρόοδο σήμερα στο ελληνικό αίτημα περιέγραψε και ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Σόιμπλε, λέγοντας ότι υπάρχει δυσκολία να βρεθεί συμφωνία. Οι δηλώσεις του Γερμανού ΥΠΟΙΚ ήρθαν λίγο πριν την εκκίνηση του Eurogroup που θα ασχοληθεί με το ελληνικό ζήτημα.
Και όπως είχε κάνει σαφές πριν από την συνάντηση αξιωματούχος της Ευρωζώνης, οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ ζητούν "ισχυρές δεσμεύσεις" από την ελληνική πλευρά, προκειμένου να επιστρέψουν στην Αθήνα. Μάλιστα άλλες πηγές ανάφεραν ότι ουσιαστικά το αίτημα για "δεσμεύσεις" που θα αφήσουν ανοικτό το ενδεχόμενο μίας πρώτης συμφωνίας έως τις 7/4 είναι κοινό μεταξύ των θεσμών αλλά και των ΥΠΟΙΚ....
Σόιμπλε: Δυσκολία στην επίτευξη συμφωνίας Ελλάδας-Θεσμών

"Το θέμα της Ελλάδας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Μην περιμένετε μια θεαματική συνεδρίαση. Η τρόικα, σε συνεργασία με την Ελλάδα, θα πρέπει να καταλήξουν στο συμπέρασμα εάν τηρούνται οι δεσμεύσεις του προγράμματος" δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, προσερχόμενος στο Eurogroup, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Ο κ. Σόιμπλε συμπλήρωσε πως: "υπάρχουν σαφείς όροι για το πότε τηρούνται. Στην συνέχεια πιθανώς να υπάρξει συμφωνία. Μεταξύ θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης υπάρχει δυσκολία να βρεθεί συμφωνία. Θα μπορούσαμε να έχουμε ολοκληρώσει αυτό το θέμα (της αξιολόγησης) πολύ νωρίτερα, αλλά θα προχωρήσουμε τελικά προς την επίλυση. Πάντως το ελληνικό θέμα δεν θα μας απασχολήσει πολύ σήμερα".

Moscovici για Ελλάδα: Ας μην μπλέκουμε την πολιτική με τις μεταρρυθμίσεις

Από το Eurogroup του Ιουλίου του 2015 και τη Σύνοδο Κορυφής που οδήγησε στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, έχει καλυφθεί πολύ έδαφος, δήλωσε λίγο πριν το Eurogroup ο Επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Pierre Moscovici, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν οι Έλληνες μπορούν να υλοποιήσουν τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις με επικεφαλής τον Τσίπρα.

"Δεν θα υποδείξω στους Έλληνες ποιον πρέπει να επιλέξουν να τους κυβερνήσει. Αυτή η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει αρκετές μεταρρυθμίσεις σε πολλούς τομείς, όπως συντάξεις, ιδιωτικοποιήσεις ή αγορά εργασίας. Και τώρα ξεκινά μια διαδικασία που θεωρείται success story, καθώς οι μεταρρυθμίσεις θα οδηγούν σε ολοκλήρωση των αξιολογήσεων, εφαρμογή του προγράμματος, αποδέσμευση δόσεων, βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και αργότερα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος", είπε ο Moscovici. Τα παραπάνω, σύμφωνα με τον Επίτροπο, θα στείλουν σήμα στους οικονομικούς παίκτες πως μπορούν να επιστρέψουν και να επενδύσουν στην Ελλάδα και αυτό με τη σειρά του θα υποστηρίξει την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας.

Ο Moscovici επεσήμανε, ωστόσο, ότι τώρα πρέπει να γίνει νέα προσπάθεια να ενισχυθεί εκ νέου η εφαρμογή του προγράμματος. "Συζητάμε με αυτή την κυβέρνηση, όταν έρθει η ώρα θα γίνουν εκλογές, θα έρθει άλλη κυβέρνηση. Εγώ σέβομαι όλα τα κόμματα στην Ελλάδα, αλλά ας μην μπλέκουμε την πολιτική σε αυτά", είπε και πρόσθεσε ότι το ζήτημα είναι οι μεταρρυθμίσεις και εχθρός είναι η αβεβαιότητα.

Για το ΔΝΤ, ο Moscovici επανέλαβε πως επιθυμεί τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα και πως αυτή τη στιγμή εργάζονται πάνω σε μία συνολική συμφωνία που να περιλαμβάνει όλες τις πλευρές.
Sapin: Η Ελλάδα έχει ανάγκη τη σταθερότητα

Η Ελλάδα έχει ανάγκη από σταθερότητα και ορατότητα, είπε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Michael Sapin, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Ο Sapin είπε ότι σήμερα στο Eurogroup θα συζητηθεί μια λύση που θα πρέπει να υλοποιηθεί τόσο για το καλό της Ελλάδας όσο και για τη συνοχή της Ευρώπης.

O Sapin πρόσθεσε ότι έχει γίνει δουλειά από τους Θεσμούς, αλλά πρέπει και οι υπουργοί Οικονομικών να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν.Ο ίδιος διαφοροποίησε τη σημερινή κατάσταση της Ελλάδας με αυτή του 2015, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "έχουμε αφήσει πίσω το δράμα".


Τι ζητά η Αθήνα

Η Σύνοδος του Eurogroup που έχει ως 4ο θέμα την Ελλάδα στοχεύει σε μία δήλωση στήριξης που να καθησυχάζει τις αγορές, αλλά και τις τράπεζες που συνεχίζουν να βιώνουν αφαίμαξη καταθέσεων. Ωστόσο, από την πλευρά των δανειστών αυτό σημαίνει μία ισχυρή δέσμευση για τις "μεταρρυθμίσεις", ενώ από την πλευρά της Αθήνας αυτό συνεπάγεται πολιτικές λύσεις για τα ανοικτά θέματα.

"Δεν περιμένει η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος να ολοκληρωθεί γρήγορα" έκανε σαφές χθες και ο Dijsselbloem. Εκτίμησε ότι δεν πιστεύει πως οι Θεσμοί θα ολοκληρώσουν την αξιολόγηση πριν την συνεδρίαση του Eurogroup τον Απρίλιο (7/4) στη Μάλτα.

Πηγή: capital.gr

 

 

banner olimpos

BLACK FRIDAY 01

thessalia economy

bnb 300

radio-300x250


ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΤΟΛΗΣ
 
  
 

ΜΑΚΕΤΕΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΛΙΑΚΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:
 

ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ:
tbnews@thessalianews.gr
 ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ
ΤΒ NEWS M.EΠΕ
Δευκαλίωνος 1 - Λάρισα
Τηλ. 2411 115336