rodopi 728x90

ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018
11:21

Στολίδι για τη Ραψάνη το μουσείο Οίνου

E-mail Εκτύπωση PDF

alt

Το δικό της Μουσείο Οίνου και Αμπέλου απέκτησε η Ραψάνη του ν. Λάρισας Το νέο μουσείο άνοιξε τις πύλες του επίσημα το βράδυ του Σαββάτου και υποδέχτηκε δεκάδες κατοίκους αλλά και επισκέπτες που βρέθηκαν στη γραφική Ραψάνη με αφορμή τη Γιορτή Κρασιού.

Την κορδέλα των εγκαινίων έκοψε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο δήμαρχος Τεμπών κ. Κωνσταντίνος Κολλάτος, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ραψάνης κ. Νίκος Γαγάρας και ο πρώην δήμαρχος Κάτω Ολύμπου κ. Νίκος Βαλσαμόπουλος. Κατά την ομιλία του ο δήμαρχος Τεμπών έκανε λόγο για ένα μουσείο στολίδι για την περιοχή, ένα όνειρο που κατόρθωσε να πάρει σάρκα και οστά. Στόχος είναι, όπως ανάφερε χαρακτηριστικά, ο κ. Κ. Κολλάτος το Μουσείο Οίνου και Αμπέλου Ραψάνης να συνδεθεί με τα υπόλοιπα μουσεία του δικτύου του Δήμου Τεμπών και να καταστεί πόλος έλξης, χώρος μάθησης και γνωριμίας με τα τοπικά προϊόντα αλλά και την ιστορία της περιοχής.

Στη σημασία της ύπαρξης του

Μουσείου αναφέρθηκε κατά τον σύντομο χαιρετισμό του και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε, ότι η μαθητική κοινότητα θα πρέπει να γνωρίσει την ιστορία της αμπελοκαλλιέργειας μέσα από τα εκθέματα και τις φωτογραφίες του μουσείου. Τα εκθέματα του μουσείου προέρχονται από τη λαογραφική συλλογή Ραψάνης, ιδιώτες αμπελουργούς, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη ενώ οι φωτογραφίες ανήκουν στη Λαρισαία καλλιτέχνη Κατερίνα Λιάπτσιου.

Το μουσείο στεγάζεται σε κτίριο που κατά τη δεκαετία του '40 λειτούργησε ως δημοτικό σχολείο. Το 2003 έγιναν οι πρώτες ενέργειες για την αξιοποίησή του από την τότε δημοτική αρχή. Το έργο ολοκληρώθηκε μέσω του προγράμματος «Leader Plus». Το Μουσείο Οίνου και Αμπέλου Ραψάνης παρουσιάζει την ιστορία της αμπελοκαλλιέργειας καιτης οινοποίησης στην περιοχή της Ραψάνης από τον 17ο -18ο αιώνα έως τις μέρες μας. Ο στόχος του μουσείου είναι η ανάδειξη της τοπικής ιστορίας της Ραψάνης που συνδέεται τους τελευταίους τρεις αιώνες αλληλένδετα με την καλλιέργεια του αμπελιού και την παραγωγή του περίφημου ραψανιώτικου μπρούσκου.

Ο χαρακτήρας του μουσείου είναι εκπαιδευτικός και απευθύνεται σε όλους όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν για το αμπέλι και το κρασί της Ραψάνης. Τα αντικείμενα που εκτίθενται είναι παλιά αντικείμενα αμπελοκαλλιέργειας και οινοποίησης από την περιοχή της Ραψάνης. Η έκθεση ολοκληρώνεται με την παρουσίαση πληροφοριών που αφορούν γενικά το κρασί και το αμπέλι, σε μια προσπάθεια να ενημερωθεί το κοινό ευρύτερα για την αμπελοκαλλιέργεια στην Ελλάδα και τον κόσμο. Παράλληλα γίνεται και μια παρουσίαση των οινοποιείων της περιοχής της Ραψάνης, παρέχοντας έτσι μια σαφή εικόνα στον επισκέπτη για την ιστορία αλλά και τη συνέχιση της αμπελοκαλλιέργειας στην περιοχή της Ραψάνης.

Η αμπελοκαλλιέργεια αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ραψανιώτικης ταυτότητας συνδέοντας τους Ραψανιώτες με το παρελθόν τους. Δεν υπάρχει εποχή που το χωριό δεν διέθετε οινοπαραγωγή γη. Αντικατέστησε τη φθίνουσα βιοτεχνία κόκκινης βαφής τον 18ο αιώνα και εδραιώθηκε ως κύρια καλλιέργεια. Η ιστορία της αμπελοκαλλιέργειας στο χωριό βρίσκεται ενσωματωμένη στην τοπική αρχιτεκτονική όπως και στο φυσικό περιβάλλον. Σκαμμένα μέσα στη γη τα παραδοσιακά υπόγεια, φιλοξενούν τα βαρέλια σχεδόν σε κάθε ραψανιώτικο σπίτι. Η ιστορία της καλλιέργειας χωρίζεται σε δύο περιόδους πριν τη φυλλοξήρα, που κατάστρεψε τους αμπελώνες της Ραψάνης το 1937, και μετά τη φυλλοξήρα, που συμπίπτει με την περίοδο μετά το πόλεμο και την αναγέννηση των αμπελώνων. Η γεωργική απογραφή του 1911 δείχνει ότι 1.699 στρέμματα καλλιεργούνταν στη Ραψάνη, ενώ αντίστοιχη απογραφή του 1929 ανεβάζει τα στρέμματα στα 2.000 περίπου, πολλοί δε περιηγητές κάνουν λόγο και για 6.000 στρέμματα. Η κυριότερη αγορά που απορροφούσε το κρασί Ραψάνης ήταν η Λάρισα. Εκεί μεταφέρονταν τα κρασιά με μουλάρια σε τουλούμα από τους λεγόμενους «Κυρατζάδες». Η οικογενειακή παράδοση αποτελεί αντικείμενο υπερηφάνειας για τους αμπελουργούς,η αμπελουργία κατέχει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση των δεσμών με το χωριό όσων έχουν μετακινηθεί στις πόλεις και των οικογενειών τους. Τα παιδιά των Ραψανιωτών των πόλεων μαθαίνουν τη ραψανιώτικη ταυτότητά τους μέσω της αμπελουργίας και της κατανάλωσης του σπιτικού κρασιού.

Να σημειωθεί ότι το Μουσείο θα ανοίγει κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη για ραντεβού και επιπλέον πληροφορίες.

Εφ. Ελευθερία


 

LITRO 2018 STO KOKKINO

coffee food 300 neo

selfhelpbanner

ski report 01

radio-300x250

bnb 300


ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΤΟΛΗΣ
 
  
ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
ΤΑΣΟΣ ΠΛΕΝΤΖΑΣ
 

ΜΑΚΕΤΕΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΛΙΑΚΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:
 

ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ:
tbnews@thessalianews.gr
 ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ
ΤΒ NEWS M.EΠΕ
Δευκαλίωνος 1 - Λάρισα
Τηλ. 2411 115336