728x90 olimpos

ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018
04:10

«Ανάσα» στον Βόλο από το Ρυθμιστικό Σχέδιο

E-mail Εκτύπωση PDF

Θετικά σχολιάζει η Δημοτική Αρχή Βόλου το νέο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του Ρυθμιστικού Σχεδίου Βόλου, σύμφωνα με δήλωση του Δημάρχου κ. Πάνου Σκοτινιώτη.

Ο Δήμος Βόλου εκτιμά θετικά τόσο το γεγονός ότι διαψεύδονται «εν τοις πράγμασι» τα σενάρια που είχαν δει το φως της δημοσιότητας για το ενδεχόμενο κατάργησης των Ρυθμιστικών Σχεδίων, όσο και το ότι γίνονται δεκτές σημαντικές παρατηρήσεις και προτάσεις του Δήμου Βόλου, με σοβαρότερη την τροποποίηση των Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου από κοινού με το Π.Δ. του Ρυθμιστικού Σχεδίου Βόλου.

Επίσης, περιλαμβάνονται σημαντικότατες περιβαλλοντικές κατευθύνσεις μετά από προτάσεις του Δήμου Βόλου. Ο κ. Σκοτινιώτης υπογραμμίζει, πάντως, ότι η Δημοτική Αρχή θα επιμείνει μέχρι τέλους στις προτάσεις που έχει καταθέσει και θα περιμένει τυχόν τροποποιήσεις που θα υπάρξουν από το ΣτΕ.

Αναλυτικότερα, στη δήλωση του Δημάρχου επισημαίνονται τα ακόλουθα:

«Η παρούσα Δημοτική Αρχή, παράλληλα με την οργανωτική συγκρότηση του νέου Δήμου και την εξυγίανση των οικονομικών του, έθεσε από την πρώτη στιγμή σε προτεραιότητα τη συστηματική αξιοποίηση κάθε δυνατότητας σχεδιασμού, προκειμένου να τεθούν οι βάσεις του νέου ιστορικού κύκλου βιώσιμης ανάπτυξης της μείζονος πόλης μας και της ευρύτερης περιοχής για την επόμενη εικοσαετία. Στο πλαίσιο αυτό κεντρική θέση κατέχει το Ρυθμιστικό Σχέδιο Βόλου, που αποτελεί κορυφαίο αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό εργαλείο για την περιοχή μας, ιδιαίτερα την κρίσιμη αυτή περίοδο.

Στο ξεκίνημα σχεδόν της θητείας μας και με τη μελέτη του Ρυθμιστικού να έχει ολοκληρωθεί, μας δόθηκε για παρατηρήσεις το σχέδιο Π.Δ. που θα προωθούσε το ΥΠΕΚΑ στο Συμβούλιο της Επικρατείας προς τελική επεξεργασία. Διαπιστώσαμε ότι επρόκειτο για ένα σχέδιο το οποίο απείχε πολύ από τους στόχους που ο Δήμος και η τοπική κοινωνία είχαμε θέσει. Όπως ήταν επόμενο, προκλήθηκε έντονη αντίδραση όχι μόνο από το Δήμο αλλά και από το σύνολο των φορέων της πόλης, όπως επίσης και από τους βουλευτές του Νομού και την Περιφέρεια. Ο Δήμος Βόλου ανέλαβε τότε την πρωτοβουλία για ουσιαστική ανασύνταξη του σχεδίου Π.Δ., η οποία φυσικά είχε να αντιμετωπίσει το πραγματικό γεγονός ότι οι όποιες αλλαγές έπρεπε να γίνουν σε ένα ήδη υφιστάμενο πλαίσιο.

Πριν από λίγες ημέρες και αφού είχαν προηγηθεί άπειρες συναντήσεις και διαπραγματεύσεις με πολιτικά και υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΕΚΑ, στο υψηλότερο επίπεδο, μας στάλθηκε επισήμως το νέο σχέδιο Π.Δ., προκειμένου να διατυπώσουμε τις παρατηρήσεις μας.

Το πρώτο θετικό στοιχείο είναι ότι διαψεύδονται «εν τοις πράγμασι» τα σενάρια που είχαν δει το φως της δημοσιότητας για το ενδεχόμενο κατάργησης των Ρυθμιστικών Σχεδίων, στο πλαίσιο ευρύτερης τροποποίησης του Ν. 2508/1997 και του πολεοδομικού σχεδιασμού, τα οποία είχαν προκαλέσει την άμεση αντίδρασή μας.

Επί της ουσίας του νέου σχεδίου, επισημαίνουμε καταρχήν τα ακόλουθα:

- Γίνονται δεκτές οι περισσότερες από τις παρατηρήσεις του Δήμου Βόλου, όπως αυτές διατυπώθηκαν στη διευρυμένη συνεδρίαση της 9ης.9.2011 του Δημοτικού Συμβουλίου και όπως ενσωματώθηκαν στην ανασύνταξη του σχεδίου Π.Δ. από τα αρμόδια αιρετά και υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου. Είναι χαρακτηριστικό ότι υιοθετείται από το ΥΠΕΚΑ ακόμη και ο ίδιος τρόπος σύνταξης.

- Περιλαμβάνονται σημαντικότατες περιβαλλοντικές κατευθύνσεις μετά από προτάσεις μας σε κρίσιμα περιβαλλοντικά ζητήματα της περιοχής, όπως αέρια ρύπανση, λιμάνι, δεξαμενές υγρών καυσίμων, προστασία Παγασητικού.

- Γίνεται δεκτή η σημαντικότερη τροποποίηση που ζητούσαμε, δηλαδή η τροποποίηση των Ζ.Ο.Ε. Η τροποποίηση των Ζ.Ο.Ε. από κοινού με το Π.Δ. του Ρυθμιστικού Σχεδίου Βόλου, αποτελεί νομική και διοικητική καινοτομία και εξέλιξη μείζονος σημασίας. Επισημαίνουμε πως για να φθάσουμε στο σημείο αυτό, χρειάστηκε μεγάλη και συστηματική προσπάθεια προκειμένου να καμφθεί η απόλυτη αντίθεση των στελεχών του ΥΠΕΚΑ και της μελετήτριας, οι οποίοι στην αρχή των διαπραγματεύσεων αρνούνταν ακόμη και να συζητήσουν το ενδεχόμενο αυτό.

Θεωρούμε ότι με τις αλλαγές αυτές το σχέδιο ΠΔ γίνεται πιο ρεαλιστικό, αποκτά πιο φιλοπεριβαλλοντικό χαρακτήρα και ταυτόχρονα δίνονται σημαντικές «ανάσες», ειδικά με την τροποποίηση των ΖΟΕ. Θεωρούμε ότι η πόλη μπορεί να «αναπνεύσει».

Προφανώς και δεν είναι όλα όπως θα θέλαμε. Γι'αυτό και θα επιμείνουμε μέχρι τέλους στις προτάσεις που έχουμε ήδη καταθέσει. Όπως επίσης θα περιμένουμε να δούμε και τυχόν τροποποιήσεις που θα υπάρξουν από το ΣτΕ.

Σε κάθε περίπτωση, ανοίγει πλέον ο δρόμος για την ολοκλήρωση της τροποποίησης του ΓΠΣ, αφού είχαμε «παγώσει» τη σχετική διαδικασία τον τελευταίο χρόνο, προκειμένου το ΓΠΣ να είναι σε αρμονία με το Ρυθμιστικό. Πλέον οι προτάσεις μας και η επεξεργασία του ΓΠΣ λαμβάνουν άλλη διάσταση, αφού υπάρχει επίσημο επεξεργασμένο σχέδιο ΠΔ με σαφείς κατευθύνσεις και κυρίως τροποποιήσεις των ΖΟΕ.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι την περίοδο αυτή, πέραν του Ρυθμιστικού και του ΓΠΣ του Π.Σ.Βόλου, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ένας ευρύτατος χωρατακτικός και πολεοδομικός σχεδιασμός (ΓΠΣ Αγχιάλου, συμβασιοποίηση ΣΧΟΑΠ Μακρυνίτσας, Πολεοδομικές Μελέτες Μαράθου, Κριθαριάς, απεμπλοκή ΣΧΟΑΠ Αρτέμιδος, ΠΕ Ν. Παγασαί, Π.Ε. Αγ. Παρασκευή). Για να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, η Δημοτική Αρχή, όπως έκανε και μέχρι τώρα, θα δώσει και το επόμενο χρονικό διάστημα ιδιαίτερη σημασία στις συμμετοχικές διαδικασίες».

α/α

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΣΤΟ ΑΡΧΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Π.Δ.

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΝΣΩΜΑΤΩΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ Π.Δ.

(περιλαμβάνονται οι ακριβείς διατυπώσεις)

1

αρ. 6 παρ. 2  Λιμάνι

Ελλιπή διατύπωση για τα περιβαλλοντικά προβλήματα της λειτουργίας του Λιμανιού

 

Προς αυτή την κατεύθυνση προβλέπονται:

- η αποφυγή ανάπτυξης οχλουσών δραστηριοτήτων στο Λιμάνι του Βόλου όπως φορτοεκφορτώσεις μεταλλευμάτων, σιτηρών, χημικών και γενικά των χύδην φορτίων, και η σταδιακή απομάκρυνση αυτών με τη μεταφορά τους στις λιμενικές εγκαταστάσεις στην περιοχή Τσιγκέλι στον Αλμυρό.

- η απόδοση του 1ου προβλήτα (Σιλό) καθώς και των παλαιών αποθηκών τελωνείου στις δραστηριότητες της ακτοπλοΐας και της φιλοξενίας κρουαζιέρας και θαλάσσιου τουρισμού σε συνδυασμό με την υπάρχουσα μαρίνα.

Η μεταφορά οχλουσών δραστηριοτήτων από το Λιμάνι του Βόλου στην περιοχή Τσιγκέλι  Αλμυρού προϋποθέτει τη λειτουργία τους υπό αυστηρούς περιβαλλοντικούς  όρους και θα πρέπει να συνοδευτεί από παράλληλη βαθμιαία ανάπτυξη σύγχρονου εμπορευματικού λιμενικού κόμβου, συμπληρωματικού με τη λειτουργία του κεντρικού λιμανιού του Βόλου.

Στην ίδια περιοχή, προβλέπονται εξισορροπητικά μέτρα, όπως η δυνατότητα εφαρμογής περιβαλλοντικών προγραμμάτων & περιβαλλοντικών σχεδίων (παρακολούθηση θαλάσσιου και χερσαίου περιβάλλοντος, διαχείριση αποβλήτων, αισθητική αναβάθμιση του περιβάλλοντα χώρου κ.λπ.).

 

2

αρ.6 παρ. 2 Συνεδριακό Κέντρο

Υπήρχε πρόβλεψη για Συνεδριακό Κέντρο στο Βελεστίνο

Απαλείφεται κάθε αναφορά σε Συνεδριακό Κέντρο.

 

* Σε κάθε περίπτωση μια από τις παρατηρήσεις μας αποτελούσε ότι το Συνεδριακό Κέντρο, μπορεί να χωροθετηθεί σε κλίμακα ΓΠΣ και όχι σε επίπεδο ΡΣΒ

3

αρ. 6 Φυσικοί και Ιστορικοί – πολιτιστικοί πόροι

Παράλειψη αναφοράς και κατεύθυνσης για Δημιουργία Κέντρου Περιβαλλοντικής Πληροφόρησης

Δημιουργία Κέντρου Περιβαλλοντικής Πληροφόρησης αντικείμενο του οποίου  είναι η προώθηση ειδικών δράσεων, για την προβολή, την οργάνωση, τη δημιουργία ψηφιακού και συμβατικού πληροφοριακού υλικού και την παρακολούθηση της λειτουργίας των ενιαίων δικτύων. Το κέντρο αυτό χωροθετείται στο Δήμο Ρήγα Φεραίου και ειδικότερα σε περιοχή πλησίον της λίμνης Κάρλας, της οποίας η ανασύσταση αποτελεί από μόνη της σημαντικό στοιχείο περιβαλλοντικής αναβάθμισης της ευρύτερης περιοχής του Νομού Μαγνησίας.

4

αρ. 6 Φυσικοί και Ιστορικοί – πολιτιστικοί πόροι

Παράλειψη αναφοράς και κατεύθυνσης για Μυθολογικό Πάρκο Αργούς

Δημιουργία του μυθολογικού πάρκου της Αργούς στην περιοχή του Πεδίου του Άρεως για την ενίσχυση της τουριστικής ταυτότητας της πόλης

 

5

αρ. 6 Τουριστική Ανάπτυξη

Ελλιπέστατες κατευθύνσεις. Γενικόλογη διατύπωση

Η τουριστική δραστηριότητα της περιοχής ενισχύεται στις εξής κατευθύνσεις :

 • Στο σύνολο  της περιοχής μελέτης με την προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού όπως τουρισμός κρουαζιέρας, συνεδριακός τουρισμός, θρησκευτικός τουρισμός, αθλητικός τουρισμός, φυσιολατρικός τουρισμός, αρχαιολογικός τουρισμός, σπηλαιολογικός τουρισμός, οικοτουρισμός, αγροτουρισμός, γαστρονομικός τουρισμός, θεματικός τουρισμός, γεωτουρισμός πολιτιστικός τουρισμός, θαλάσσιος τουρισμός.
 • Στην περιοχή της Νέας Αγχιάλου υπάρχει δυνατότητα ανάπτυξης μεγάλων τουριστικών εγκαταστάσεων «κλασσικού τουρισμού», οι οποίες δεν θίγουν το περιβάλλον και τη φυσιογνωμία της περιοχής του Ρ.Σ.Β. και χωροθετούνται ανάμεσα στους δύο βασικούς κόμβους: λιμάνι του Βόλου και αεροδρόμιο Ν. Αγχιάλου.
 • Δημιουργία του μυθολογικού πάρκου της Αργούς 
 • Διερεύνηση βιωσιμότητας για δημιουργία  βοτανικού κήπου και οικολογικού μουσείου στην περιοχή του Αλμυρού.

 

6

αρ. 6 – Αθλητικές Υποδομές.

Υπήρχε παντελής έλλειψη αναφοράς και κατευθύνσεων στις αθλητικές υποδομές της περιοχής

Αθλητικές Υποδομές

 

Η ανάδειξη και αξιοποίηση των αθλητικών υποδομών της περιοχής μέσω διοργάνωσης αθλητικών και λοιπών εκδηλώσεων μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό πόλο έλξης συμπληρωματικών τουριστικών, παραγωγικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Καθοριστικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία αναμένεται να διαδραματίσει η παρουσία του Ολυμπιακών προδιαγραφών Πανθεσσαλικού Σταδίου, το οποίο είναι εύκολα προσβάσιμο μέσω του Περιφερειακού δρόμου και πάνω στον άξονα του διπόλου Βόλου-Λάρισας. Όπως επίσης η χρήση και ανάδειξη αθλητικών υποδομών και σε δημοτικές ενότητες εκτός πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου, όπως π.χ. το Αθλητικό Κέντρο Πορταριάς, οι αθλητικές εγκαταστάσεις στα Χάνια Πηλίου, οι οποίες χρησιμοποιούνται για την προετοιμασία πολλών ποδοσφαιρικών ομάδων κάθε καλοκαίρι.

Επιπλέον η δημιουργία νέων αθλητικών υποδομών όπως το Σκοπευτήριο στην περιοχή του Ριζομύλου και το Ιστιοπλοϊκό και Κωπηλατικό κέντρο στην περιοχή της Κάρλας θα δώσει την δυνατότητα διοργάνωσης διεθνών αθλητικών δραστηριοτήτων, ικανών να προσελκύσουν αθλητικό τουρισμό με σημαντικό αναπτυξιακό αντίκτυπο στην ευρύτερη περιοχή.

Σε αυτή την κατεύθυνση σημαντικό ρόλο μπορεί να διαδραματίσει η δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων στην περιοχή του οικισμού «Χοροστάσι» του παραλιακού μετώπου Αλμυρού για χρήση προπονήσεων σε αθλήματα όπως η κωπηλασία, η ιστιοπλοΐα και το θαλάσσιο σκι, καθόσον η περιοχή διαθέτει πολλά πλεονεκτήματα για τη χρήση αυτή.

 

7

αρ. 6 – Μεταποιητική δραστηριότητα.

Ελλιπής περιβαλλοντική διάσταση.

Η ανάγκη αυστηρότατης τήρησης περιβαλλοντικών όρων για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών ζητημάτων επεκτείνεται ακόμη και στις οργανωμένες από την ΕΤΒΑ ζώνες της ΒΙ.ΠΕ. Βόλου και ειδικά στην περιοχή της επέκτασης της ΒΙ.ΠΕ., στη Χαλυβουργική, όπου οι επικρατούσες συνθήκες περιβάλλοντος χαρακτηρίζονται ως μη αποδεκτές.

8

αρ. 6 – Μεταποιητική δραστηριότητα.

Καμία αναφορά και κατεύθυνση σε εγκαταστάσεις επιβαρυντικές για το περιβάλλον του Παγασητικού- Δεξαμενές Υγρών Καυσίμων

Στην ανωτέρω εξαίρεση υποχρεωτικής μετεγκατάστασης δεν συμπεριλαμβάνονται οι εγκαταστάσεις υγρών καυσίμων (πρώην ΒΡ) και νυν ΕΛΙΝΟΙΛ για τις οποίες απαιτείται η μετεγκατάσταση τους εκτός Παγασητικού κόλπου μακριά από κατοικημένη περιοχή. Οι εν λόγω εγκαταστάσεις εμπίπτουν στις διατάξεις της Οδηγίας Σεβέζο ΙΙ σύμφωνα με την οποία η χωροθέτηση παρόμοιων μονάδων επιτρέπεται μόνο σε περιοχές που έχουν καθοριστεί για τέτοιο σκοπό από τον χωροταξικό ή τον πολεοδομικό σχεδιασμό, κάτι που δεν ισχύει για την συγκεκριμένη περιοχή. Απαιτείται η μετεγκατάσταση όλων των εγκαταστάσεων δεξαμενών υγρών καυσίμων, εκτός Παγασητικού Κόλπου, ώστε να διαφυλαχθεί το ευαίσθητο οικοσύστημα αυτού. 

 

9

αρ. 7* – Ενίσχυση Περιβαλλοντικής φυσιογνωμίας

Ανάγκη κήρυξης Παγασητικού ως ευαίσθητου οικοσυστήματος

Την ολοκληρωμένη προστασία των φυσικών πόρων και ειδικότερα του εύθραυστου συστήματος του Παγασητικού Κόλπου, το οποίο πρέπει να χαρακτηριστεί ως ‘ιδιαιτέρως ευαίσθητο’ και να υιοθετηθούν αυστηρές περιβαλλοντικές προδιαγραφές κατ΄εφαρμογή του παρόντος ρυθμιστικού σχεδίου.

 

10

αρ. 7* – Ενίσχυση Περιβαλλοντικής φυσιογνωμίας

Ατμοσφαιρικός αέρας

 

 • Την διατύπωση και εφαρμογή σχεδίου συναγερμού και λήψης άμεσων και έκτακτων μέτρων στις περιπτώσεις που οι δείκτες μέτρησης της αέριας ρύπανσης, υπερβαίνουν για πέντε συνεχείς ημέρες τα όρια που θα αποφασιστούν με σχετική απόφαση της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
 • Την επέκταση των περιοχών ελέγχου και καταμέτρησης των εκπομπών αέριων ρύπων και εκτός αστικών περιοχών, όπως για παράδειγμα στην περιοχή οχλουσών βιομηχανιών του Δήμου Αλμυρού.
 • Η τήρηση αυστηρών περιβαλλοντικών όρων από τη χρήση του Λιμανιού

 

11

αρ. 13 (παλαιό Π.Δ.) αρ. 12 (νέο Π.Δ.) – Πολιτική Γης

Όριο Συμπαγούς Πόλης

 

Ειδικά για την κρίσιμη περιαστική ζώνη της ενότητας Βόλου – Νεάς Ιωνίας, η τήρηση της αρχής της συμπαγούς πόλης νοείται ως  απαρέγκλιτη  επιταγή και επιβάλλονται πολεοδομικοί όροι, ώστε η οδική παράκαμψη του Βόλου από τις Ν. Παγασές έως και τα κάτω Λεχώνια να αποτελεί – εκτός ειδικά και περιορισμένων και απόλυτα αιτιολογημένων εξαιρέσεων – το εξωτερικό όριο για την ανάπτυξη παντός είδους χρήσεων γης με αστικό χαρακτήρα.

 

Ειδικά για την περιαστική ζώνη της 1ης Χωρικής Ενότητας (Βόλου-Ν. Ιωνίας) η επέκταση αστικών χρήσεων τηρεί την αρχή της συνεκτικής πόλης,  με γνώμονα αφ΄ενός την περιφερειακή οδό και αφ΄ετέρου τη λειτουργική ολοκλήρωση του πολεοδομικού συγκροτήματος του Βόλου

12

αρ. 13 (παλαιό Π.Δ.) αρ. 12 (νέο Π.Δ.) – Πολιτική Γης

Απαγόρευση της εκτός σχεδίου δόμησης  στον υπόλοιπο χώρο και σε απόσταση 250μ. ένθεν του άξονα των μεγάλων υπεραστικών αρτηριών, για τα τμήματα τους που εμπίπτουν εντός της Περιοχής του Ρ.Σ.Β., όπως αυτά σημειώνεται στους δύο χάρτες που συνοδεύει το παρόν. Ειδικότερα την απαγόρευση της εκτός σχεδίου πόλεως και εκτός ορίων οικισμών δόμηση σε απόσταση 250 μέτρων κατά μήκος : (1) του αυτοκινητοδρόμου Αθηνών – Θεσσαλονίκης, (2) της παλαιάς εθνικής οδού Βόλου – Βελεστίνου – Λάρισας, (3) της οδού Σούρπης – Αλμυρού –Μικροθηβών – Νέας Αγχιάλου – Βόλου, (4) της οδού Βελεστίνου – Μικροθηβών, μέχρι τον κόμβο με τον αυτοκινητόδρομο Αθηνών – Θεσσαλονίκης και (5) της οδού Νέας Αγχιάλου – Αεροδρομίου.

 

 

Στον υπόλοιπο χώρο επιβάλλονται μέτρα για αναστροφή των σημερινών τάσεων ανεξέλεγκτης αστικής εξάπλωσης. Κατά προτεραιότητα, ασκείται πολιτική χωρικά συγκεντρωτικών πολεοδομικών μηχανισμών, κατά μήκος των αξόνων του πρωτεύοντος εθνικού οδικού δικτύου. Ειδικότερα προβλέπεται:

 • η χωροθέτηση των απαιτούμενων υποδομών και δραστηριοτήτων, λαμβάνοντας υπόψη τους σημερινούς και τους μελλοντικούς οδικούς κόμβους,
 • η θεσμοθέτηση μέτρων, με στόχο την άμβλυνση των φαινομένων αισθητικής και
  περιβαλλοντικής υποβάθμισης από τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις στις ζώνες
  κατά μήκος των παραπάνω οδών του βασικού υπεραστικού οδικού δικτύου, οι
  οποίες είναι και οι πλέον προβληματικές.

 

13

αρ. 13 (παλαιό Π.Δ.) αρ. 12 (νέο Π.Δ.) – Πολιτική Γης

 

Κατά προτεραιότητα, ασκείται πολιτική χωρικά συγκεντρωτικών πολεοδομικών μηχανισμών στην περιοχή της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου, η οποία διευρύνεται ώστε να συμπεριλάβει τις διοικητικές περιοχές των Δημοτικών Διαμερισμάτων Άνω και Κάτω Λεχωνίων του Καποδιστριακού τ. Δήμου Αρτέμιδος (όρια ΟΤΑ 91). Ειδικότερα στην παραπάνω περιοχή προβλέπεται:

Λεπτομερής ανασχεδιασμός του συνόλου της έκτασης της διευρυμένης όπως παραπάνω ΖΟΕ, με βασική επιδίωξη τη συγκέντρωση των συμβατών μεταξύ τους χρήσεων, το σχεδιασμό αντίστοιχων κατάλληλων υποδοχέων και τη σταδιακή κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης.

Μεταβατικά, και έως ότου θεσμοθετηθεί ο νέος λεπτομερής σχεδιασμός, με το παρόν Δ/γμα επιβάλλεται στην -διευρυμένη- περιοχή της ΖΟΕ κατώτερο όριο κατάτμησης των γηπέδων ίσο με 15 στρέμματα, ενώ το όριο αρτιότητας για όλεςτις χρήσεις, πλην της χρήσης της κατοικίας, ορίζεται ίσο με 15 στρέμματα. Για τη χρήση κατοικίας η ελάχιστη αρτιότητα γηπέδου ορίζεται ίση με 8 στρέμματα.

Η χωρική εξειδίκευση των κάθε μορφής κινήτρων, με στόχο την υποστήριξη του σχεδιασμού.

 

Κατά προτεραιότητα, ασκείται πολιτική χωρικά συγκεντρωτικών πολεοδομικών μηχανισμών στην περιοχή της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου, η οποία διευρύνεται ώστε να συμπεριλάβει τις διοικητικές περιοχές των Δημοτικών Διαμερισμάτων Άνω και Κάτω Λεχωνίων του Καποδιστριακού τ. Δήμου Αρτέμιδος (όρια ΟΤΑ 91). Για την περιοχή της ΖΟΕ προβλέπεται:

 • Ανασχεδιασμός του συνόλου της έκτασης της διευρυμένης όπως παραπάνω ΖΟΕ με βασική επιδίωξη τη συγκέντρωση των συμβατών μεταξύ τους χρήσεων, το σχεδιασμό αντίστοιχων κατάλληλων υποδοχέων και τον περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης.

Ο ανασχεδιασμός της ΖΟΕ θα πρέπει να γίνει με τα κριτήρια της παρ. 4 του άρθρου αυτού. Ειδικότερα σε οτι αφορά στη λειτουργική ολοκλήρωση του ΠΣ Βόλου, θα πρέπει να επδιωχθεί:

-η τακτοποίηση πολεοδομικών εκκρεμοτήτων (παροραμάτων και αδικιών) και η εξομάλυνση του οικιστικού ιστού κυρίως εντός της περιφερειακής και κατ΄εξαίρεση εκτός αυτής.

-η εξυπηρέτηση άμεσων αναγκών των παραγωγικών, κυρίως εμπορικών, δραστηριοτήτων απαραίτητων για τη λειτουργία του πολεοδομικού συγκροτήματος, με παροχή ελάχιστων εκτάσεων χωροθετούμενων σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του αρθρου 17, παρ. 4γ αλλά και με βάση την απαιτούμενη λειτουργική συνάφεια με το ΠΣ Βόλου.

 • Με το παρόν Δ/γμα επιβάλλεται στην -διευρυμένη- περιοχή της ΖΟΕ κατώτερο όριο κατάτμησης των γηπέδων ίσο με 8 στρέμματα, ενώ το όριο αρτιότητας για όλεςτις χρήσεις, πλην της χρήσης της κατοικίας, ορίζεται ίσο με 8 στρέμματα. Για τη χρήση κατοικίας η ελάχιστη αρτιότητα γηπέδου ορίζεται ίση με 4 στρέμματα.

 

 

14

αρ. 13 (παλαιό Π.Δ.) αρ. 12 (νέο Π.Δ.) – Πολιτική Γης

 

Περιορισμός σε όριο κατάτμησης στα 15 στρέμματα – αρτιότητα 8 στρέμματα

Οι ίδιοι περιορισμοί, δηλαδή η επιβολή ορίου κατάτμησης ίσου με 8 στρέμματα και
ορίου αρτιότητας ίσου με 8 στρέμματα, για όλες τις χρήσεις πλην κατοικίας, για την οποία
θεσπίζεται αρτιότητα ίση με 4 στρέμματα, επιβάλλονται μεταβατικά, και μέχρι τη
θεσμοθέτηση λεπτομερούς σχεδιασμού, βάσει μελετών του υποκειμένου επίπεδου (ΓΠΣ ή
ΣΧΟΟΑΠ) στις παρακάτω ζώνες:

 • Σε ζώνη 200 μέτρων περιμετρικά (α) του ορίου του του ισχύοντος ΓΠΣ Αλμυρού-Ευξεινούπολης, (β) της περιοχής ΝΑΤURΑ στο Κουρί Αλμυρού και (γ) του οικισμού Κροκίου, Αλμυρού.
 • Σε ζώνη 200 μέτρων, περιμετρικά των καθορισμένων ορίων του οικισμού Βελεστίνου με τη σύμφωνη γνωμοδότηση κατά περίπτωση της αρμόδιας αρχαιολογικής υπηρεσίας.
 • Σε ζώνη η οποία οριοθετείται 200,0 μ. βόρεια από την προβλεπόμενη από την εγκεκριμένη Πολεοδομική Μελέτη του 1985 - οδική παράκαμψη Νέας Αγχιάλου.
 • Σε ζώνη εύρους 200 μέτρων κατά μήκος ολόκληρου του παράκτιου μετώπου, από τα όρια του Καποδιστριακού Δήμου Αλμυρού, στα νότια, μέχρι τα όρια της παραπάνω ζώνης περιμετρικά του οικισμού της Νέας Αγχιάλου, στα βόρεια.

 

15

Χωρικές Πολιτικές στους πόλους Ανάπτυξης.

Στρατόπεδο Γεωργούλα

 

Πρόβλεψη για διοικητικό – εμπορικό κέντρο εμβέλειας πολεοδομικού συγκροτήματος.

 • Η ολοκλήρωση των διαδικασιών «απελευθέρωσης» της έκτασης που καταλαμβάνει το στρατόπεδο στη Νέα Ιωνία, για τη δημιουργία εκεί νέου διοικητικού - εμπορικού κέντρου εμβέλειας πολεοδομικού συγκροτήματος με πρόσθετες επιτρεπόμενες χρήσεις εκπαίδευσης και  έρευνας. Σημειώνεται η ρητή πρόβλεψη για διατήρηση του μεγαλύτερου τμήματος του χώρου του στρατοπέδου ως χώρο πρασίνου.

 

16

Χωρικές Πολιτικές στους πόλους Ανάπτυξης.

 

Συντελεστές δόμησης - Στοές

 

(Αλλαγή δομής συγκεκριμένης παραγράφου)

Προωθούνται μέτρα και δράσεις για την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της πόλης του Βόλου (αποκατάσταση διατηρητέων κτιρίων, ενσωμάτωση λειτουργιών, απόκτηση μικρών χώρων και διαμόρφωση τους σε κοινόχρηστους, πρόσθετες τοπικές πεζοδρομήσεις και φυτεύσεις, κ.ά.), καθώς και για τη μείωση των συντελεστών δόμησης Το θέμα των στοών θα πρέπει να αντιμετωπισθεί συνολικά μέσα από μια ολοκληρωμένη μελέτη ανάπτυξης του ήδη δομημένου χώρου της πόλης του Βόλου, με κεντρικό άξονα την διαπλάτυνση των κοινοχρήστων χώρων

17

αρ. 19 (παλαιό σχέδιο ΠΔ) αρ. 17 (νέο σχέδιο ΠΔ)

 

Γαίες Υψηλής Παραγωγικότητας

Μέχρι την νέα οριοθέτηση των γαιών υψηλής παραγωγικότητας, θα πρέπει να προστατεύεται η γεωργική γη, ιδίως στις περιοχές στις οποίες έχει γίνει αγροτικός αναδασμός ή έχουν κατασκευαστεί δημόσιες υποδομές (αποστραγγιστικά, αρδευτικά έργα, περιοχές ΤΟΕΒ κλπ)

18

αρ. 19 (παλαιό σχέδιο ΠΔ) αρ. 17 (νέο σχέδιο ΠΔ) Ζώνες Ανάπτυξης των δραστηριοτήτων και μέτρα πολιτικής

 

 

Τουρισμός – Ν. Αγχίαλος

Στην περιοχή της Νέας Αγχιάλου υπάρχει δυνατότητα ανάπτυξης τουριστικών εγκαταστάσεων «κλασσικού τύπου», οι οποίες δεν θίγουν το περιβάλλον και τη φυσιογνωμία της περιοχής του Ρ.Σ.Β.

19

αρ. 19 (παλαιό σχέδιο ΠΔ) αρ. 17 (νέο σχέδιο ΠΔ) Ζώνες Ανάπτυξης των δραστηριοτήτων και μέτρα πολιτικής

 

Τουρισμός – Μυθολογικό Πάρκο

Προβάλλεται  η ανάγκη ενίσχυσης της τουριστικής ταυτότητας της περιοχής του Ρ.Σ.Β. μέσω προώθησης εναλλακτικών μορφών τουρισμού όπως η δημιουργία  του μυθολογικού πάρκου της Αργούς στην περιοχή του Πεδίου του Άρεως και η αναζήτηση χωροθέτησης μαρίνας, καθώς και η δημιουργία οικολογικού μουσείου και βοτανικού κήπου στην περιοχή του Δήμου Αλμυρού.

20

αρ. 19 (παλαιό σχέδιο ΠΔ) αρ. 17 (νέο σχέδιο ΠΔ) Ζώνες Ανάπτυξης των δραστηριοτήτων και μέτρα πολιτικής

 

Βιοτεχνία – Βιομηχανία

(αναζήτηση χωρικών εκτάσεων 1.200 στρεμμάτων και εκτός Ν. Μαγνησίας

Τα υπόλοιπα 1.200 στρέμματα, που θα απαιτηθούν για την εγκατάσταση των νέων βιομηχανικών/ επιχειρηματικών μονάδων θα αναζητηθούν κατα προτεραιότητα στη ζώνη εκατέρωθεν του άξονα Βόλου-Βελεστίνου όπου σήμερα παρατηρείται διάσπαρτη κυρίως αυθαίρετη δόμηση παραγωγικών μονάδων (άρθρο 17, παρ 4, εδαφ. Α) με τη δημιουργία πολεοδομημένου υποδοχέα παραγωγικών δραστηριοτήτων στη συνέχια των εγκεκριμένων ΒΙΟΠΑ και Α’ ΒΙΠΕ. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται αφενός η ενοποίηση με τους υπάρχοντες ΒΙΟΠΑ και Α’ ΒΙΠΕ, αφετέρου η δημιουργία της βασικής μονάδας όλων των οχλουσών δραστηριοτήτων, εναρμονισμένης  με τις κατευθύνσεις του ειδικού πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης για τη βιομηχανία. Επιπλέον ενισχύεται το δίπολο Βόλου – Λάρισας δεδομένου ότι υποστηρίζεται η παραμονή της μεταποιητικής δραστηριότητας πάνω στον άξονα Βόλου – Λάρισας.

 

21

αρ. 20 (παλαιό σχέδιο ΠΔ) αρ. 18 (νέο σχέδιο ΠΔ) Ζώνες χωροθέτησης λειτουργιών κατοικίας

 

 

Τηρείται η αρχή της συμπαγούς πόλης και επιδιώκεται να παραληφθούν οι πιέσεις για την περαιτέρω οικιστική ανάπτυξη στην Περιοχή Μελέτης ως ακολούθως:

στην οικιστική ενότητα Βόλου, για την εγκατάσταση νέου πληθυσμού περίπου 1650 κατοίκων κατ’ έτος στο σύνολο της περιόδου, έως το 2021: (1) εντός της υφιστάμενης πόλης (π.χ. περιοχές Βαμβακουργίας και EUROPAN) και πάντως στο εσωτερικό της ζώνης που περικλείεται στο τον περιφερειακό δακτύλιο, με περιορισμένες πολεοδομήσεις, εάν απαιτείται, (2) στην παραλιακή ζώνη του Δήμου Αρτέμιδος, με πολεοδόμηση και με αυστηρή τήρηση των διατάξεων περί αιγιαλού, (3) στην παραλιακή ζώνη Αισωνίας / Χρυσή Ακτή Παναγιάς, για Α’ και Β’ κατοικία, με πολεοδόμηση και (4) εντός του περιγράμματος των παραδοσιακών οικισμών του Πηλίου με προτεραιότητα στην αξιοποίηση (ανάδειξη και επανάχρηση) του υπάρχοντος οικιστικού αποθέματος

(1) Στην 1η Χωρική ενότητα (Βόλου- Ν Ιωνίας)

(1.α) στην περιαστική ζώνη του αστικού κέντρου,  η οικιστική επέκταση τηρεί την αρχή της συνεκτικής πόλης, με γνώμονα αφ΄ενός την περιφερειακή οδό και αφ΄ετέρου τη λειτουργική ολοκλήρωση του πολεοδομικού συγκροτήματος του Βόλου (άρθρο 12).

Με βάση το παραπάνω, η επέκταση κατοικίας θεωρείται αποδεκτή εκεί όπου επιτυγχάνεται η χωρική συνέχεια του πολεοδομικού ιστού, εξασφαλίζοντας πολεοδομημένη γη για αποφυγή φαινομένων αυθαίρετης δόμησης.

(1.β)  στην παραλιακή ζώνη του τ. Δήμου Αρτέμιδος, με πολεοδόμηση και με αυστηρή τήρηση των διατάξεων περί αιγιαλού.

(1.γ) στην παραλιακή ζώνη Αισωνίας / Χρυσή Ακτή Παναγιάς, για Α' και Β' κατοικία, με πολεοδόμηση.

(1.δ)  εντός του περιγράμματος των παραδοσιακών οικισμών του Πηλίου με προτεραιότητα στην αξιοποίηση (ανάδειξη και επανάχρηση) του υπάρχοντος οικιστικού αποθέματος,

(1.ε)  Στην οικιστική υποενότητα Νέας Αγχιάλου: εντός των ορίων του σημερινού οικισμού και στην παραλιακή ζώνη Νέας Αγχιάλου Αγ. Γεώργιος- Μεγάλη Βελανιδιά- Μάραθος, έως και τον Σωρό, για Α' και Β' κατοικία, με πολεοδόμηση.

 

22

Άρθρο ΖΟΕ

  

academy

MIDEA LITRO

coffee food 300 neo

selfhelpbanner

ski report 01

radio-300x250

bnb 300


ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΤΟΛΗΣ
 
  
 

ΜΑΚΕΤΕΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΛΙΑΚΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:
 

ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ:
tbnews@thessalianews.gr
 ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ
ΤΒ NEWS M.EΠΕ
Δευκαλίωνος 1 - Λάρισα
Τηλ. 2411 115336