728x90 olimpos

ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018
15:41
[16:29] Αποτυπώματα και φωτογραφίες αρχαιολογίας[16:00] To Kοινοβούλιο επικύρωσε τη συμφωνία [15:30] Στις 10 ομορφότερες ελληνικές παραλίες[15:01] Ποιες ώρες δεν κολλάει το Taxisnet [14:28] Mείωση εγγεγραμμένων ανέργων τον Μάιο[14:00] Στους φτωχούς της Ε.Ε. οι Ελληνες [13:29] Δώδεκα προσλήψεις εργατικού προσωπικού[13:02] Αισιοδοξία με αστερίσκους στο Eurogroup[12:31] Κάθειρξη 18 ετών για το έγκλημα στον Αλμυρό[11:59] Στις φυλακές της Κω ο εκδότης Δημήτρης Ρίζος [16:29] Αποτυπώματα και φωτογραφίες αρχαιολογίας[16:00] To Kοινοβούλιο επικύρωσε τη συμφωνία [15:30] Στις 10 ομορφότερες ελληνικές παραλίες[15:01] Ποιες ώρες δεν κολλάει το Taxisnet [14:28] Mείωση εγγεγραμμένων ανέργων τον Μάιο[14:00] Στους φτωχούς της Ε.Ε. οι Ελληνες [13:29] Δώδεκα προσλήψεις εργατικού προσωπικού[13:02] Αισιοδοξία με αστερίσκους στο Eurogroup[12:31] Κάθειρξη 18 ετών για το έγκλημα στον Αλμυρό[11:59] Στις φυλακές της Κω ο εκδότης Δημήτρης Ρίζος

«Πώς να τον κάνω να ζηλέψει;»

E-mail Εκτύπωση PDF

alt

«Βρίσκομαι σε μια σχέση τα τελευταία δύο χρόνια. Σε γενικές γραμμές είμαστε καλά, αλλά αισθάνομαι ότι δεν με ζηλεύει και δεν με διεκδικεί πια. Ενώ εγώ του δείχνω το ενδιαφέρον μου και πολλές φορές ενοχλούμαι από κάποιες γυναικείες παρουσίες, εκείνος δείχνει σχετικά αδιάφορος απέναντί μου. Πώς μπορώ να τον κάνω να ζηλέψει για να μου δείξει ότι με θέλει ακόμη;» (Βίκυ, 32)

Η ζήλια είναι ένα συναίσθημα και μια κατάσταση που δεν έχει και μια τόσο καλή φήμη (μια από τις χειρότερες θα λέγαμε!). Όποιος ζηλεύει θεωρείται αυτόματα ανώριμος, ανασφαλής και πολλές φορές επικίνδυνος.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ψυχολόγους, ένα τόσο αρνητικό συναίσθημα μπορεί να έχει και μια πραγματικά εποικοδομητική διάσταση: μπορεί να αναθερμάνει μια παλιά αγάπη, να ενδυναμώσει ένα δέσιμο και γενικά να δημιουργήσει μια κατάσταση έντονου ενδιαφέροντος.

Κυρίως οι γυναίκες είναι αυτές που έχουν το «χάρισμα» (κληρονομικό ή επίκτητο) να ενεργοποιούν σωστά και προς όφελός τους τη ζήλια του συντρόφου τους. Ας πάρουμε δύο διαφορετικά παραδείγματα που περιγράφουν δύο διαφορετικές καταστάσεις. Τι θα σας αναστάτωνε και θα σας πλήγωνε περισσότερο από τα παρακάτω:

Α) να ανακαλύψετε ότι ο σύντροφός σας χτίζει μια βαθιά συναισθηματική σχέση με κάποια άλλη και ανταλλάσσει ένα βαθύ συναίσθημα εμπιστοσύνης; Ή

Β) να ανακαλύψετε ότι ο σύντροφός σας έκανε παθιασμένο έρωτα με κάποια άλλη, κάνοντας πράγματα που μαζί ούτε καν τα είχατε φανταστεί;

Ας ξεκινήσουμε από το αυτονόητο ότι, καμιά από τις δύο συνθήκες δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστη. Ωστόσο, η πλειοψηφία των γυναικών που κλήθηκαν μέσα από διάφορες έρευνες να απαντήσουν σε αυτό το δίλημμα δήλωσαν ότι θα προτιμούσαν την δεύτερη περίπτωση, μιας και το συναισθηματικό δέσιμο του συντρόφου τους είναι αυτό που τις πληγώνει περισσότερο, ενώ μια «κουτσουκέλα» του δεύτερου τύπου μπορεί υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις να συγχωρεθεί ευκολότερα.

Δεν συμβαίνει βέβαια το ίδιο και με τους άντρες, όπου στην πλειοψηφία τους θεωρούν ότι πιο βαρύ είναι το χτύπημα όταν ανακαλύψουν ότι η σύντροφός τους έκανε έρωτα με κάποιον άλλον. Και αυτό έχει μια απλή εξήγηση, η οποία στηρίζεται σε ένα γεγονός που «ακολουθεί» τους άντρες εδώ και χιλιάδες χρόνια και είναι η πατρότητα. Το γεγονός ότι η γυναίκα μπορεί να κοιμηθεί με κάποιον άλλον, ενεργοποιεί αυτόματα στον άντρα την αβεβαιότητα της πατρότητας των παιδιών (που υπάρχουν ή που θα υπάρξουν στο μέλλον), κάτι που όπως καταλαβαίνετε δεν «καταπίνεται» και εύκολα. Και βέβαια αυτό είναι ένα γεγονός όχι μόνο διαχρονικό, αλλά και διαπολιτισμικό. Μια αφρικάνικη λαϊκή παροιμία λέει: “Mama’s baby, papa’s maybe!”.

Στη γυναίκα διαχρονικά δεν ισχύει το ίδιο, ωστόσο έχει και αυτή μια εξήγηση που την ακολουθεί από πολύ παλιά. Η γυναίκα είχε πάντα να διεκδικήσει τον άντρα που αγαπούσε, ανάμεσα σε πολλές διεκδικήτριες και συνήθως έχανε τον άντρα και την αγάπη του από μια ανταγωνίστρια. Και αυτό είναι το μόνιμο άγχος των γυναικών. Όταν βγει στο φως, για παράδειγμα, ένα one night stand ενός άντρα, συνήθως η πρώτη ερώτηση που κάνει η γυναίκα είναι «την αγαπάς;» (σίγουρα οι κύριοι της παρέας δεν διατυπώνουν μια αντίστοιχη ερώτηση…αν φτάσουν ποτέ να διατυπώσουν μια ερώτηση!)

Σύμφωνα με πολλούς η ζήλια είναι σημάδι ανασφάλειας, κάποιας νεύρωσης ή ενός αδύναμου χαρακτήρα. Για πολλούς όμως είναι και μια ένδειξη ότι μπορείς να προσαρμοστείς στα δεδομένα που έχεις μπροστά σου κάθε φορά. Όσον αφορά την ερωτική ζήλια, αυτή όπως είπαμε μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη για την σχέση και αυτό γιατί:

- Βοηθά να απομακρύνουμε αντίζηλες και αντιπάλους, είτε λεκτικά (με τη γνωστή δική σας φονική ατάκα), είτε με ένα βλέμμα (ξέρετε εσείς, αυτό που σκοτώνει!), είτε ενεργοποιώντας οποιαδήποτε άλλα στοιχεία της μη λεκτικής μας επικοινωνίας (χειρονομία, στάση σώματος, νεύματα, κτλ.)

- Μας κρατά σε εγρήγορση, μιας και αισθανόμαστε ότι πρέπει να προσπαθούμε συνεχώς για να έχουμε αυτή τη σχέση, γιατί δεν την βλέπουμε ως δεδομένη.

- Μας ξυπνά το ενδιαφέρον (ακόμα και όταν αυτό πολλές φορές έχει κοιμηθεί του καλού καιρού). Είναι πολύ διεγερτικό για μια σχέση να διαπιστώσεις ότι ο καλός σου ή η καλή σου αρέσει, γιατί τότε αρχίζεις και τον / την βλέπεις διαφορετικά εστιάζοντας σε όλα τα θετικά στοιχεία του άλλου.

Άρα η ζήλια, είναι ένας μηχανισμός άμυνας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους σε έναν κόσμο με έντονο ανταγωνισμό, όπου ο / η σύντροφός μας ελκύεται και προκαλείται συνεχώς από άλλες / άλλους, η απιστία απειλεί να διαλύσει καθετί ωραίο και η αγάπη δεν κρατάει για πάντα.

Στο σημείο αυτό θα περιγράψουμε μια κατάσταση που είναι σε όλους λίγο πολύ οικεία και που χρησιμοποιείτε πολλές φορές, κυρίως από τις γυναίκες. Πόσες φορές δεν έχετε «ενεργοποιήσει» την ζήλια του συντρόφου σας ε π ί τ η δ ε ς με κάποιο από τα παρακάτω τεχνάσματα: αναφέρετε τελείως τυχαία το όνομα ενός πρώην σας η κάποιου ανθρώπου που έχετε δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο ότι σας αρέσει, αγνοείτε τον σύντροφό σας σε μια κοινή σας έξοδο και περνάτε τον χρόνο σας μιλώντας (ακόμα και φλερτάροντας) με άλλους που βρίσκονται εκεί, είστε ιδιαίτερα φιλική προς ένα άλλο άτομο ή χαμογελάτε από μακριά σε κάποιον όμορφο (αν και αυτό δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση) άνδρα, υπάρχει σχεδόν πάντα στο κινητό σας μια κλήση ή ένα μήνυμα το οποίο αν και δεν είναι αρκετά σαφές ή άμεσα ενοχοποιητικό, αφήνει τα υπονοούμενά του, περιγράφετε με κάθε λεπτομέρεια πόσο καλά (έως καταπληκτικά) περάσατε τις προάλλες που βγήκατε χωρίς εκείνον, δεν σηκώνετε το τηλέφωνο και το παίζετε τρελά απασχολημένη (το τελευταίο ειδικά πιάνει εγγυημένα).

Όλες οι παραπάνω τεχνικές αποτελούν από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους ενεργοποίησης της ζήλιας, μιας και η γυναίκα βρίσκεται ανάμεσα σε δύο ενδιαφέροντα (πραγματικά ή φανταστικά) και αυτό βάζει τον άντρα σε μια κατάσταση σύγκρισης, ανταγωνισμού και κατά συνέπεια αφύπνισης. Πιο συγκεκριμένα, η «τεχνητή» αυτή ζήλια:

- Δείχνει ότι υπάρχουν και αλλού πορτοκαλιές και ότι εμείς θα βρούμε και άλλον μετά από αυτόν (μια από τις πιο δύσκολες αλήθειες που πρέπει να αποδεχτούν και οι δύο σύντροφοι είναι ότι υπάρχει και ζωή μετά από αυτούς) κάτι που αυξάνει σημαντικά του ενδιαφέρον του συντρόφου.

- Αποτελεί ένα καλό τεστ για τη σχέση και για το δέσιμο που υπάρχει, κάτι που είναι ιδιαίτερα βοηθητικό σε ορισμένες κυρίως φάσεις μιας σχέσης όπως η επανασύνδεση, όταν βρίσκεστε καιρό μακριά, όταν βελτιώνεται σημαντικά η κοινωνικο-οικονομική θέση τους ενός (!) ή όταν οι γυναίκες δεν αισθάνονται αρκετά επιθυμητές πλέον μέσα σε μια σχέση.

- Η προσοχή και το ενδιαφέρον ενός άλλου ανθρώπου ενισχύει σημαντικά την αυτό-εικόνα και την αυτό-πεποίθηση της γυναίκας και αυτόματα ενισχύει και την ανασφάλεια του άντρα ότι η γυναίκα του είναι επιθυμητή και μπορεί πιο εύκολα απ’ ότι φανταζόταν ο ίδιος να βρει κάποιον άλλον (και τούμπα βέβαια!)

- Σε «κατάσταση ζήλιας» (που όπως και να το κάνουμε, είναι μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης) ο άντρας ενδιαφέρεται περισσότερο, για το τι κάνει η σύντροφος, πως θα την προσέξω λίγο παραπάνω ή τι να της προσφέρω για να είναι κάτι ιδιαίτερο.

Κλείνοντας θα πρέπει να πούμε ότι, οποιοδήποτε συναίσθημα βιώνεται σε υπερβολικό βαθμό και μας αναγκάζει να φτάσουμε σε ακρότητες στη συμπεριφορά μας δεν είναι επιθυμητό. Ωστόσο, βλέπουμε ότι ένα τόσο κακόφημο συναίσθημα όπως η ζήλια μπορεί να δράσει ευεργετικά σε μια σχέση. Και μην ακούω σαχλαμάρες του τύπου «εγώ δεν ζηλεύω» ή «δεν μου αρέσει να με ζηλεύουν» ή «η ζήλια είναι θέμα εμπιστοσύνης και εγώ εμπιστεύομαι τον άνθρωπό μου» και μπλα, μπλα, γιατί έξω από τον χορό πολλά τραγούδια λέμε. Άλλωστε η ζήλια είναι μέρος του ερωτικού παιχνιδιού και εμάς από τη φύση μας, μας αρέσει να παίζουμε!

Στείλτε τα δικά σας σχόλια, τις παρατηρήσεις σας, αλλά και θέματα που σας απασχολούν στο: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

 

 

academy

MIDEA LITRO

coffee food 300 neo

selfhelpbanner

ski report 01

radio-300x250

bnb 300


ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΤΟΛΗΣ
 
  
 

ΜΑΚΕΤΕΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΛΙΑΚΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:
 

ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ:
tbnews@thessalianews.gr
 ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ
ΤΒ NEWS M.EΠΕ
Δευκαλίωνος 1 - Λάρισα
Τηλ. 2411 115336