rodopi 728x90

ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018
02:58

ΨΥΡΡΑΣ: Προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών

E-mail Εκτύπωση PDF

psiras thomasΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Οικονομικών

«Κύριε Υπουργέ,

στις 16/10/2012 κατέθεσα ερώτηση (αριθμός πρωτοκόλλου 3026) με θέμα «οι συναλλαγές με μετρητά ευνοούν τη φοροδιαφυγή». Το χρονικό διάστημα των είκοσι πέντε ημερών που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής (άρθρο 126 παρ. 4) για γραπτή απάντηση, παρήλθε. Απάντηση δεν έλαβα. Δοθείσης της σπουδαιότητας και της επικαιρότητας του θέματος, επανέρχομαι με νέα ερώτηση:

Η πρόσφατη ειδική μελέτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τις μεθόδους πληρωμών που ακολουθούν τα κράτη-μέλη του ευρώ εντοπίζει ως μεγάλη εστία φοροδιαφυγής τη σχεδόν αποκλειστική χρήση των μετρητών σε όλες τις συναλλαγές. Σύμφωνα με αυτή, μόνο η χώρα μας και η Ρουμανία χρησιμοποιούν μετρητά στις συναλλαγές σε ποσοστό που πλησιάζει το 100%. Δεν είναι τυχαίο ότι και οι δύο χώρες έχουν από τα υψηλότερα ποσοστά φοροδιαφυγής και διαφθοράς στην Ευρώπη. Ειδικότερα, το 95% των συναλλαγών στην Ελλάδα γίνεται τοις μετρητοίς και μόλις το 3% με επιταγές και κάρτες. Το υπόλοιπο 2% αφορά άλλους τρόπους πληρωμής, όπως εμβάσματα, καταθέσεις μετρητών σε τράπεζα κλπ. Ο καθαρός τζίρος με μετρητά στην Ελλάδα υπολογίζεται σε 190 δισ. ευρώ το έτος ή σε περίπου μισό εκατ. ευρώ την ημέρα. Δηλαδή, 360.000 ευρώ αλλάζουν χέρια το λεπτό, με αποτέλεσμα να είναι σχεδόν αδύνατος ο αποτελεσματικός προληπτικός ή κατασταλτικός έλεγχος της φοροδιαφυγής.

Πρόθεση του Υπουργείου είναι να γίνει υποχρεωτική η χρήση κάρτας για συναλλαγές που είναι μεγαλύτερες από 500 ευρώ, αντί των 1500 ευρώ που ισχύει σήμερα. Ωστόσο, συναλλαγές άνω των 500 ευρώ είναι ελάχιστες. Συγκεκριμένα, η μέση συναλλαγή με κάρτες το 2012 ήταν 76 ευρώ! Γίνεται αντιληπτό ότι η υποχρεωτική χρήση κάρτας δεν μπορεί να λειτουργήσει, εκτός εάν το όριο τεθεί πολύ χαμηλά.

Κομβικό είναι, επίσης, το ζήτημα της παροχής κινήτρων. Υπάρχει η εμπειρία άλλων χωρών, όπως Ταϊβάν, Κορέα, Αρμενία. Ινδονησία, Βολιβία, Φιλιππίνες, που αποδεικνύει ότι μόνο με την επιβράβευση μπορεί να ενεργοποιηθεί το κοινό στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και ειδικότερα στον περιορισμό της μη απόδοσης του ΦΠΑ. Ισχυρό κίνητρο θα ήταν η πλήρης αποδοχή όλων των ηλεκτρονικών συναλλαγών σαν έκπτωση από το εισόδημα.

Επειδή, η εξάλειψη των μετρητών από τις συναλλαγές αποτελεί δραστικό τρόπο για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Επειδή, στην Ελλάδα η παραοικονομία υπολογίζεται σε 25%-30% του ΑΕΠ και η φοροδιαφυγή σε περίπου 12% (28 δισ. ευρώ, με στοιχεία του 2009).

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Με ποιες ειδικότερες ενέργειες σκοπεύετε να καταστήσετε τη χρήση «πλαστικού χρήματος» ελκυστικότερη για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές;

2. Προτίθεστε να καταστήσετε υποχρεωτική τη χρήση κάρτας για συναλλαγές με χαμηλό όριο (σίγουρα κάτω των 500 ευρώ);

3. Αντιμετωπίζετε θετικά την παροχή κινήτρων και ποια φρονείτε ότι θα απέδιδαν;»

Ο Ερωτών Βουλευτής

Θωμάς Ψύρρας


 

 

LITRO 2018 STO KOKKINO

coffee food 300 neo

selfhelpbanner

ski report 01

radio-300x250

bnb 300


ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΤΟΛΗΣ
 
  
ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
ΤΑΣΟΣ ΠΛΕΝΤΖΑΣ
 

ΜΑΚΕΤΕΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΛΙΑΚΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:
 

ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ:
tbnews@thessalianews.gr
 ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ
ΤΒ NEWS M.EΠΕ
Δευκαλίωνος 1 - Λάρισα
Τηλ. 2411 115336