rodopi 728x90

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018
14:51

Αυξήσεις «φωτιά» βλέπουν οι βενζινοπώλες

E-mail Εκτύπωση PDF

Εντονη ανησυχία διακατέχει τους βενζινοπώλες της Μαγνησίας, λόγω των διεθνών εξελίξεων, που γεννούν φόβους για πιθανή αύξηση «φωτιά» της τάξης του 16% - 17% στην φετινή τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης, που υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει το 1,025 ευρώ το λίτρο.

Οι προβλέψεις των πρατηριούχων κάνουν λόγο ακόμη και για τιμή 1,110 ευρώ ανά λίτρο στις πόλεις και 1,250 στις απομακρυσμένες περιοχές και τα νησιά, αν συνεχιστεί η κούρσα ανόδου στην τιμή του βαρελιού διεθνώς.

Το αγωνιώδες αίτημα της μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης διατυπώνεται από το σύνολο των επαγγελματιών, οι οποίοι ζητούν από την κυβέρνηση, σε όλους τους τόνους, να λάβει άμεσα μέτρα.

Η εικόνα, μέχρι στιγμής, είναι θολή και συγκεχυμένη, ενώ εκτιμάται ότι θα υπάρξει ενημέρωση για την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης λίγο πριν την έναρξη της διανομής, που θα αρχίσει στις 15 Οκτωβρίου.

«Οι τιμές στο πετρέλαιο θέρμανσης εξαρτώνται από την διακύμανση των τιμών διεθνώς και της ισοτιμίας δολαρίου – ευρώ. Η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης επέδρασε καταστροφικά στον κλάδο των βενζινοπωλών, μειώνοντας κατακόρυφα τις καταναλώσεις», δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Βάσω Κοντοχρήστου, πρόεδρος των Βενζινοπωλών της Μαγνησίας.

Η ίδια επισημαίνει παράλληλα ότι ο μόνος δρόμος για να επιτευχθεί η συγκράτηση των τιμών, είναι η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης. «Είμαστε στην τρίτη υψηλότερη θέση σε όλη την Ευρώπη, οπότε με αυτό το βιοτικό επίπεδο που έχουμε και την τιμή να ανεβαίνει διεθνώς, θα δούμε αλλεπάλληλες αυξήσεις σε όλα τα προϊόντα. Γι' αυτό θα πρέπει η κυβέρνηση να μεριμνήσει και να μειώσει τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, ώστε να συγκρατηθεί η ελληνική οικονομία στα επίπεδα τιμών που μπορεί να αντέξει», είπε.

Στο μεταξύ, έχει διαμορφωθεί κλίμα ανησυχίας σε όλη την αγορά, λόγω της ανοδικής πορείας των τιμών και της αύξησης του μεταφορικού κόστους, ενώ τα ποσοστά κατανάλωσης ακολουθούν, αντίστροφα, καθοδική πορεία.

Πανελλαδικό αίτημα

Στο 1,025 ευρώ το λίτρο εκτιμά η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας την τιμή εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης, που θα αρχίσει να διατίθεται στην αγορά από τις 15 Οκτωβρίου και ζητά από την κυβέρνηση να προχωρήσει στη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, στα 60 ευρώ το χιλιόλιτρο (6 λεπτά το λίτρο).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του παρατηρητηρίου τιμών του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, η αντίστοιχη τιμή τον Οκτώβριο του 2017 ήταν 94,4 λεπτά το λίτρο, ενώ στη λήξη της περιόδου θέρμανσης, τον περασμένο Απρίλιο, η τιμή διαμορφώθηκε στο 1,025 ευρώ. Οι τιμές που θα διαμορφωθούν κατά τη φετινή περίοδο θέρμανσης, εξαρτώνται από τη διακύμανση των διεθνών τιμών και της ισοτιμίας δολαρίου / ευρώ.

Η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ότι η αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης: «Επέδρασε καταστροφικά τόσο στον κλάδο των βενζινοπωλών αφού συνετέλεσε σε σημαντικό βαθμό μαζί με τα άλλα μέτρα του μνημονίου στο κλείσιμο 2.500 πρατηρίων, αλλά και στη θέρμανση των ανθρώπων και στο περιβάλλον και στα έσοδα του Κράτους. Αναμένουμε άμεσα, τη σχετική τροποποίηση του νόμου που θα υλοποιήσει επιτέλους την εξαγγελία της Κυβέρνησης ώστε τον φετινό χειμώνα τα σπίτια να είναι ζεστά, το περιβάλλον καθαρό και φυσικά να μειωθούν τα φαινόμενα παραβατικότητας που πλήττουν τους νόμιμους επαγγελματίες του κλάδους μας» καταλήγει η ανακοίνωση».

Γλυκερία Υδραίου (Ταχυδρόμος)

 

 

LITRO 2018 STO KOKKINO

coffee food 300 neo

selfhelpbanner

ski report 01

radio-300x250

bnb 300


ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΤΟΛΗΣ
 
  
ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
ΤΑΣΟΣ ΠΛΕΝΤΖΑΣ
 

ΜΑΚΕΤΕΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΛΙΑΚΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:
 

ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ:
tbnews@thessalianews.gr
 ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ
ΤΒ NEWS M.EΠΕ
Δευκαλίωνος 1 - Λάρισα
Τηλ. 2411 115336