rodopi 728x90

ΔΕΥΤΕΡΑ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018
07:09

«Κίτρινες κάρτες» από τους δανειστές

E-mail Εκτύπωση PDF

Να σβήσει τη φωτιά που άναψαν οι διαρροές από τη Γερμανία για ολιγόμηνη παράταση του Μνημονίου έσπευσε χθες ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, λέγοντας πως δεν έχουν γίνει τέτοιες συζητήσεις μεταξύ των δανειστών, σε μια προσπάθεια να μη τιναχθεί στον αέρα ο πιο κρίσιμος γύρος επαφών για την τύχη της Ελλάδας μετά την υπογραφή του 3ου Μνημονίου.

Ωστόσο οι μεγάλες αποφάσεις για τη χώρα μας θα συζητηθούν κεκλεισμένων των θυρών σήμερα στο αποκαλούμενο "Washington Group" που συνεδριάζει με την συμμετοχή των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ,

χωρίς όμως ελληνική εκπροσώπηση. Αντικειμενικός σκοπός όλων των πλευρών είναι να μη χαλάσει το κλίμα των διαπραγματεύσεων, οι οποίες πρέπει να συνεχιστούν εντατικά και τις επόμενες μέρες.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα έλαβε τις επισημάνσεις των δανειστών επί του προσχεδίου του Ολιστικού Προγράμματος Τσακαλώτου και πλέον η κυβέρνηση εργάζεται για να συντάξει το τελικό σχέδιο που θα καταθέσει την επόμενη Παρασκευή στο άτυπο Eurogroup στη Σόφια. Οι δανειστές έχουν προβεί σε σωρεία διορθώσεων και συμπληρώσεων, αξιώνοντας πιο σαφείς δεσμεύσεις για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και τις αλλαγές στο δημόσιο.

Το ΔΝΤ από πλευράς του δείχνει πως διευκολύνει την συνέχιση των διαπραγματεύσεων χωρίς προσκόμματα. Η Κριστίν Λαγκάρντ έστειλε μήνυμα ότι το Ταμείο θέλει να παραμείνει και την επόμενη μέρα στο ελληνικό πρόγραμμα, χωρίς να αποσαφηνίζει ποιο ακριβώς θα είναι αυτό και ποιος ο ρόλος του ΔΝΤ σε αυτό.

Σε δηλώσεις της στη συνέντευξη Τύπου για την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ η επικεφαλής του τόνισε πως «δεν έχουμε τελειώσει, το Ταμείο είναι δεσμευμένο να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα». Άφησε όμως και αιχμές γιατί η Ελλάδα επέλεξε να στοιχηθεί στη γραμμή της σκληρής λιτότητας όπως ζητούσαν οι ευρωπαίοι δανειστές, αντί με το ΔΝΤ που επέμενε -διαπραγματευτικά τουλάχιστον- σε πιο ήπια μέτρα. Παραδέχτηκε μεν ότι τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας βελτιώθηκαν «περισσότερο του αναμενομένου», αλλά απέδωσε το υπερπλεόνασμα σε «πολύ δραστικά μέτρα που αποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση και τα οποία δεν είχαν απαραίτητα τη στήριξη του ΔΝΤ. Δεν έχουμε συμβουλέψει υπέρ των περαιτέρω περικοπών των δημοσίων δαπανών. Εχουν κοπεί τόσα πολλά» τόνισε.

Η επόμενη μέρα

Τις ελληνικές θέσεις για την πορεία του Προγράμματος θα θέσουν σήμεραστις συναντήσεις που θα έχουν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ οι υπουργοί κ.κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης. Η αυλαία ανοίγει σήμερα με τον Γάλλο επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, ενώ θα ακολουθήσουν συναντήσεις με τον Πορτογάλο πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο και τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λε Μερ, που ετοιμάζει την γαλλική πρόταση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Ιδιαίτερης βαρύτητας θεωρείται η συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, με τον οποίο θα συζητηθούν τα θέματα των stress test των τραπεζών, το waiver, τα "κόκκινα δάνεια".

Ερήμην της Ελλάδας -όπως συνηθίζεται όμως- θα συνεδριάσει σήμερα καιτο «Washington Group», στο οποίο μετέχουν οι επικεφαλής των θεσμών, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας.

Μια πρόγευση όσων θα συζητηθούν εκεί για την ελάφρυνση του χρέους, τον ρόλο του ΔΝΤ και τη μεταμνημονιακή εποπτεία, θα δώσει στην κυβέρνηση νωρίς σήμερα το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) στην συνένετυξη Τύπου που θα παραχωρήσει ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν. Το Σάββατο θα γίνει και η κατ'ιδίαν συνάντηση των κυρίων Τσακαλώτου και Χουλιαράκη με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον ίδιο τον κύριο Τόμσεν.

Για την επόμενη μέρα μίλησε χθες και ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί λέγοντας χθες ότι "θα χρειαστεί να προχωρήσουμε σε μια μεταμνημονιακή συμφωνία που θα υποστηρίζει τη συνέχιση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων για τα επόμενα χρόνια, καθώς και για την επιδίωξη υγιών δημοσιονομικών πολιτικών" καθησυχάζοντας πάντως πως δεν υποκρύπτεται ένα νέο πρόγραμμα.

Κωστής Πλάντζος Πρώτο Θέμα


 

 

LITRO 2018 STO KOKKINO

coffee food 300 neo

selfhelpbanner

ski report 01

radio-300x250

bnb 300


ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΤΟΛΗΣ
 
  
ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
ΤΑΣΟΣ ΠΛΕΝΤΖΑΣ
 

ΜΑΚΕΤΕΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΛΙΑΚΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:
 

ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ:
tbnews@thessalianews.gr
 ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ
ΤΒ NEWS M.EΠΕ
Δευκαλίωνος 1 - Λάρισα
Τηλ. 2411 115336