rodopi 728x90

ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018
07:57

Η γιορτή των μανιταρόφιλων Θεσσαλίας

E-mail Εκτύπωση PDF

Ταιριάζουν με όλα, αποτελούν μια καλή πηγή πρωτεΐνης για αυτούς που θέλουν να αποφύγουν το κρέας και έχουν υπέροχη γεύση. Πρόκειται για τα μανιτάρια και όσοι βρεθούν την Κυριακή των Βαΐων, 1η Απριλίου, στο Νεοχώρι της λίμνης Πλαστήρα θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τον «μαγικό κόσμο τους».

Τη γιορτή των «Μαρτιάτικων», διοργανώνουν φέτος οι Μανιταρόφιλοι Θεσσαλίας, και το αρχικό ραντεβού ορίστηκε στον Βοτανικό κήπο, στις 9 το πρωί.

Θα ακολουθήσει εξόρμηση στο δάσος για αναζήτηση και συλλογή των «μαρτιάτικων» και άλλων αυτοφυών μανιταριών. Στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νεοχωρίου αρχικά θα γίνει η αναγνώριση των μανιταριών που συλλέχθηκαν και στη συνέχεια διάλεξη με θέμα: «Τα δηλητηριώδη μανιτάρια» από τον ερευνητή της μυκητολογίας Άγγελο Παπαδημητρίου. Θα ακολουθήσει το μαγείρεμα των μανιταριών και το μοίρασμα των εδεσμάτων στους παραβρισκόμενους.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου Μανιταρόφιλων Θεσσαλίας Στέργιος Μίχος είπε ότι η γιορτή διοργανώνεται για το αυτοφυές (άγριο) μανιτάρι με την επιστημονική ονομασία Hygrophorus marzuolus, την ελληνική «Υγροφόρος ο Μαρτιάτικος» με την κοινή ονομασία «Μαρτούλι». «Η ονομασία της οικογένειας Hygrophorous είναι σύνθετη από τις ελληνικές λέξεις "Υγρός" και "Φέρω", -επειδή έχει πολύ νερό», τόνισε ο κ. Μίχος και πρόσθεσε ότι όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στο μάζεμα μανιταριών θα πρέπει να είναι ντυμένοι κατάλληλα και να έχουν μαζί τους τον κατάλληλο εξοπλισμό (καλάθια, πλαστικά τελάρα κα).

Ο Σύλλογος Μανιταρόφιλοι Θεσσαλίας, ιδρύθηκε το 2006 από μια ομάδα ανθρώπων που λατρεύουν τη Φύση και τα δώρα της. «Με τη δράση μας στοχεύουμε, σε πρώτο βαθμό, να αναπτύξουμε τα αισθήματα φιλίας, αγάπης και σεβασμού των ανθρώπων προς τη Φύση», επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του συλλόγου και υπογράμμισε: «Δευτερευόντως θέλουμε να διαδώσουμε την μανιταρογνωσία στο ευρύτερο κοινό, όπως και να ενημερώσουμε για την μεγάλη ωφέλεια που προσφέρουν τα αυτοφυή μανιτάρια τόσο στη λειτουργία της Φύσης, όσο και στη ζωή των ανθρώπων».

Όπως είπε «μαθαίνοντας όλα αυτά για τα μανιτάρια, κινδυνεύουμε λιγότερο από ατυχήματα δηλητηριάσεων, αφού περιορίζονται αριθμητικά οι "εμπειρικοί μανιταροσυλλέκτες", οι "ηρωϊκοί αδαείς" κατά τον αείμνηστο Δημήτριο Κλετεμλίδη, πρωτοπόρο της μανιταρογνωσίας στη χώρα μας, δηλαδή αυτοί που συλλέγουν μανιτάρια με γνώσεις που απέκτησαν εμπειρικά και όχι μελετώντας κατάλληλα συγγράμματα και συμμετέχοντας σε δράσεις συλλόγων».

Ο κ. Μίχος τόνισε ακόμα ότι ολοένα και περισσότερο αυξάνεται η καλλιέργεια των μανιταριών στην Ελλάδα, «όμως υστερούμε στο να καλύψουμε την εγχώρια κατανάλωση, ειδικά στο αγαρικό -λευκό και Portobello».

«Ενώ η παραγωγή του πλευρώτους είναι ικανοποιητική, στον τομέα του αγαρικού δραστηριοποιείται μόνο μια επιχείρηση, αφού ο ανταγωνισμός με τα εισαγόμενα-κυρίως Πολωνίας- είναι αποτρεπτικός παράγοντας», είπε ο πρόεδρος του συλλόγου.

Αναφορικά με τους εμπειρικούς μανιταροσυλλέκτες ο κ. Μίχος συμβούλευσε ότι «πρέπει να καταβάλλουν προσπάθεια για τον εμπλουτισμό των γνώσεων για τα αυτοφυή μανιτάρια, μελετώντας βιβλία και συμμετέχοντας σε δράσεις συλλόγων και εξορμήσεις έμπειρων μανιταροσυλλεκτών. Και πάντα να έχουν στο νου τους πως κάποια μανιτάρια... τρώγονται μόνο μια φορά!!!».

ΑΠΕ-ΜΠΕ (Aπόστολος Ζώης)

 

 

LITRO 2018 STO KOKKINO

coffee food 300 neo

selfhelpbanner

ski report 01

radio-300x250

bnb 300


ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΤΟΛΗΣ
 
  
ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
ΤΑΣΟΣ ΠΛΕΝΤΖΑΣ
 

ΜΑΚΕΤΕΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΛΙΑΚΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:
 

ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ:
tbnews@thessalianews.gr
 ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ
ΤΒ NEWS M.EΠΕ
Δευκαλίωνος 1 - Λάρισα
Τηλ. 2411 115336