Όλο και πιο κοντά έρχεται το ενδεχόμενο τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια να βάλουν λουκέτο επ’ αόριστον στις 10 Ιουνίου, καθώς ο κλάδος δεν έχει συναντηθεί μέχρι σήμερα με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό για να συζητηθεί το πρόβλημα που έχει προκύψει με τις υπερχρεώσεις και τις υπέρογκες εκπτώσεις προς τον ΕΟΠΥΥ (claw back και rebate) που φθάνουν ακόμη και το 70%.
Τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια είχαν θέσει τελεσίγραφο στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό να συναντηθούν μέχρι τις 5 Ιουνίου, διαφορετικά ξεκινούν την πανελλαδική κινητοποίηση στις 10 Ιουνίου οπότε και οι ασθενείς δεν θα μπορούν να πραγματοποιήσουν καμία εξέταση.
Μέχρι σήμερα πάντως ο υπουργός Υγείας δεν έχει απαντήσει στο αίτημα για συνάντηση, γι αυτό και ο κλάδος προετοιμάζεται ήδη για το πολυήμερο λουκέτο.
Μάλιστα οι επικεφαλής του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ) καλούν να συμμετάσχουν δυναμικά στην πανελλαδική κινητοποίηση όλοι οι φορείς εργαστηριακής και κλινικοεργαστηριακής ιατρικής, «κλειδώνοντας τις μονάδες μας από 10/06/2019 και απέχοντας επ’ αόριστον από τα καθήκοντά μας, έως ότου ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας».
Ταυτόχρονα προτρέπουν τους εργαστηριακούς γιατρούς αλλά και τα κέντρα να αποστείλουν στους Ιατρικούς Συλλόγους που ανήκουν τις εξουσιοδοτήσεις οι οποίες θα οδηγήσουν στην καταγγελία της σύμβασης με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης η οποία δεν θα περιλαμβάνει αυτά τα δύο καταστροφικά μέτρα (claw back και rebate).

ethnos.gr