Το μηνιγγίωμα είναι ο πιο συχνός πρωτοπαθής όγκος που μπορεί να εμφανιστεί στον εγκέφαλο. Η ανάπτυξή του γίνεται μέσα στις μήνιγγες και στα μεμβρανώδη περιβλήματα του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού. Ο όγκος αυτός μεγαλώνει με αργό ρυθμό και στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν παρουσιάζει συμπτωματολογία. Για να φτάσει σε σημείο ο ασθενής να ελέγξει τον εγκέφαλό του σημαίνει ότι παρουσιάσει συμπτώματα, δηλαδή ο όγκος έχει μεγαλώσει πολύ. Γι’ αυτό και παρατηρείται συχνά σαν ένα τυχαίο εύρημα από μία απεικόνιση που γίνεται για άλλο λόγο.
Το αδένωμα υπόφυσης είναι ένας μικρός όγκος που δημιουργείται στην υπόφυση, την περιοχή του εγκεφάλου που η υπόφυση ελέγχει πολλούς από τους αδένες και τις ορμόνες του σώματος. Πρόκειται για έναν καλοήθη όγκο που προκαλεί υπερπαραγωγή ή όχι ορμονών και με αυτόν τον τρόπο διαχωρίζεται σε εκκριτικό αδένωμα και σε μη εκκριτικό.
Ποια συμπτώματα δίνει ο κάθε όγκος;
Το αδένωμα υπόφυσης δίνει συμπτώματα ανάλογα με το αν είναι εκκριτικό ή όχι. Τις πιο πολλές φορές, τα συμπτώματα εκδηλώνονται αργά και προοδευτικά. Για παράδειγμα αν πιέζει διάφορα όργανα, τότε προκαλεί διαταραχές στην όραση. Αν είναι αρκετά μεγάλο τότε προκαλεί τα τυπικά συμπτώματα ενός όγκου. Αν το αδένωμα αιμορραγήσει ξαφνικά τότε μπορεί να προκαλέσει το λεγόμενο σύνδρομο υποφυσιακής αποπληξίας. Σε αυτήν την περίπτωση τα συμπτώματα της ζάλης, της διπλωπίας και του έντονου πονοκεφάλου θα σας αναγκάσουν να πάτε στο νοσοκομείο άμεσα.
Το μηνιγγίωμα δεν δίνει συμπτώματα και συνήθως είναι τυχαίο εύρημα σε κάποια εξέταση για άλλο λόγο. Αν ο όγκος μεγαλώσει τότε προκαλεί συμπτώματα, τα οποία διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή, ανάλογα με την περιοχή του εγκεφάλου που εμφανίζεται ο όγκος. Τάση για έμετο, ζάλη, ψυχικές διαταραχές ή γενικευμένες επιληπτικές κρίσεις είναι τα πιο συχνά συμπτώματα.
Σε ποιον πρέπει να απευθυνθώ για έγκυρη και ασφαλή διάγνωση;
Οι κορυφαίοι νευροχειρουργοί έχουν έδρα και στην Αθήνα και δέχονται του ασθενείς είτε στο νοσοκομείο σαν έκτακτα περιστατικά είτε στο προσωπικό τους ιατρείο. Ο νευροχειρουργός εγκεφάλου, από τους κορυφαίους της χώρας μας, κ. Ρολόγης, έχει διενεργήσει με 100 % επιτυχία εκατοντάδες επεμβάσεις ως πρώτος χειρουργός.
Δημήτριος Ρολόγης
Νευροχειρουργός Εγκεφάλου Αθήνα

drologis.gr