Έντονες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει ακόμη και στα κομματικά στελέχη της κυβερνώσας παράταξης οι πρόσφατες τοποθετήσεις των νέων διοικητών νοσοκομείων διά χειρός Βασίλη Κικίλια.
Η λίστα με τα ονόματα δημοσιοποιήθηκε ύστερα από πολλές παρασκηνιακές διεργασίες και πιέσεις, ενώ το αποτέλεσμα φαίνεται να εξέπληξε τόσο τους κομματικούς αντιπάλους της κυβέρνησης όσο και τους εσωκομματικούς.
Άλλωστε, υπάρχουν οι ευνοημένοι και οι «ριγμένοι» που δεν τοποθετήθηκαν, γεγονός που φαίνεται να δυσαρέστησε και τα μεγάλα… μέσα τους.
Ενδεικτικό, πάντως, του τι συμβαίνει κάθε φορά στη χώρα όταν αλλάζει μια κυβέρνηση και διορίζει νέους διοικητές είναι το γεγονός ότι χρειάσθηκαν αρκετοί μήνες για να επιλεγούν.
Ταυτόχρονα, οι περισσότεροι δεν φαίνεται να σχετίζονται με το αντικείμενο της Υγείας, αφού επαγγελματικά προέρχονται από άλλους χώρους.
Μεταξύ των νέων προσώπων του ΕΣΥ είναι πολλοί στρατιωτικοί, κάποιοι δημοσιογράφοι, δημοτικοί σύμβουλοι και δημοτικοί υπάλληλοι, αλλά και πολλά κομματικά στελέχη της ΝΔ, αφού υπάρχουν και πρόεδροι ΝΟΔΕ, όπως αναφέρουν πληροφορίες του ethnos.gr.
Στο μεταξύ, η επιλογή αυτή έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια σε υποψηφίους οι οποίοι, ενώ διέθεταν τα τυπικά προσόντα, δεν μπήκαν ποτέ στη λίστα με τους «κερδισμένους».
Γι αυτό δεν αποκλείεται να υπάρχουν ακόμη και ενστάσεις, κάτι το οποίο συζητείται στους κύκλους των αποτυχόντων, όπως περιγράφουν στελέχη της υγείας στο ethnos.gr.
Οι πρώτες υποχρεώσεις
Όσοι ήταν τυχεροί και διορίσθηκαν αναμένεται να αναλάβουν σε λίγες ημέρες καθήκοντα, οπότε και θα εκδοθεί το ΦΕΚ.
Να σημειωθεί ότι υπάρχουν νοσοκομεία στα οποία δεν ανανεώθηκαν τα πρόσωπα, καθώς η θητεία των προηγούμενων διοικητών λήγει τον Μάρτιο, καθώς η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε ανανεώσει τη θητεία τους λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές.
Όσοι, πάντως, αναλάβουν τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να υπογράψουν σύμφωνο συνεργασίας με το υπουργείο Υγείας, το οποίο θα περιλαμβάνει τις υποχρεώσεις τους.
Μεταξύ αυτών, να τηρούν τον προϋπολογισμό των νοσοκομείων που διοικούν, να εγκαθιδρύσουν νέο σύστημα ελέγχου στις προμήθειες, να οργανώσουν τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, να εμφανίσουν βελτιωμένους δείκτες ικανοποίησης των ασθενών κ.λπ.
Ο υπουργός Υγείας πάντως έχει δηλώσει ότι θα ελέγχει τους διοικητές κάθε τρεις μήνες. Αν διαπιστώνει ότι κάποιος με βάση τα κριτήρια δεν τηρεί τις προϋποθέσεις που ετέθησαν, θα απολύεται χωρίς αποζημίωση.

ethnos.gr