Λίγο πριν ξεκινήσει η χαλάρωση των μέτρων σε όλη την Ευρώπη, τα νέα που μας έρχονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά, καθώς ξεκίνησε η 1η δοκιμή εμβολίου σε ανθρώπους, ενώ την ίδια στιγμή η Ελλάδα είναι στις καλύτερες θέσεις της κατάταξης των χωρών που μετρούν δεκάδες χιλιάδες ασθενείς και νεκρούς. 

Συγκεκριμένα η πρώτη δοκιμή του εμβολίου για τον νέο κορονοϊό σε ανθρώπους ξεκίνησε στην Οξφόρδη του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου της ελληνικής κυβέρνησης στους Διεθνείς Οργανισμούς Υγείας Ηλία Μόσιαλου. Μέχρι στιγμής στην πλατφόρμα των εθελοντών για την κλινική δοκιμή έχουν γραφτεί 800 άτομα, εκ των οποίων οι μισοί θα λάβουν το εμβόλιο Covid-19 και οι άλλοι μισοί ένα εμβόλιο που προστατεύει από τη μηνιγγίτιδα αλλά όχι τον κορονοϊό.

Ενώ αναμένονται να γραφτούν πολλοί εθελοντές ακόμα. Ένας από τους δύο πρώτους εθελοντές είναι ερευνήτρια στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, η Dr. Elisa Granato, η οποία ανέφερε στο BBC ότι ως επιστήμονας ήθελε να υποστηρίξει αυτή την προσπάθεια. 

Θετικό ωστόσο νέο αποτελεί και η χρήση ενός από του στόματος φαρμάκου που δείχνει να έχει καλά αποτελέσματα, όπως ανακοίνωσε και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας στην καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορονοϊό. Η μελέτη που έχει γίνει στην Κίνα διαπίστωσε αρνητικοποίηση των ασθενών έναντι του ιού έπειτα από τη χορήγηση του φαρμάκου μέσα σε 4 ημέρες.

Ο αγώνας δρόμου στον οποίο έχουν επιδοθεί όλοι οι επιστήμονες ανά τον κόσμο δεν σταματά εδώ. Υπολογίζεται ότι συνολικά υπάρχουν 254 κλινικές δοκιμές που εξετάζουν αυτή τη στιγμή θεραπείες ή εμβόλια για τον ιό σε όλο τον κόσμο. Ενώ πάνω από 140 πειραματικές θεραπείες φαρμάκων και εμβόλια για τον κορονοϊό βρίσκονται ήδη σε δοκιμές, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται πριν από το καλοκαίρι.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Της Ανθής Αγγελοπούλου