«Θύμα» της πανδημίας του κορωνοϊού έχει πέσει η μεταμοσχευτική δραστηριότητα στη χώρα μας. Η διακοπή σχεδόν των προγραμμάτων μεταμόσχευσης από ζώντα δότη, και η δραστική μείωση των μεταμοσχεύσεων από αποβιώσαντες δότες, αφού την περίοδο αυτή η προτεραιότητα για γιατρούς και μονάδες εντατικής θεραπείας ήταν η περίθαλψη ασθενών με COVID-19, έχει ως αποτέλεσμα τη δραματική μείωση των μεταμοσχεύσεων που έφτασε το 85% το προηγούμενο δίμηνο. Την ίδια στιγμή, σημαντικό πρόβλημα έχει δημιουργηθεί τους τελευταίους δύο μήνες σε χιλιάδες ασθενείς με παθήσεις της ωχράς κηλίδας, η θεραπεία των οποίων με ενδοϋαλοειδική έγχυση έχει «παγώσει» στα δημόσια νοσοκομεία και τις ιδιωτικές κλινικές. Το υπ. Υγείας, όπως καταγγέλλουν οφθαλμίατροι, αρνείται να επιτρέψει να γίνεται η θεραπεία σε Οφθαλμολογικές Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτουν σε άρθρο τους ο καθηγητής Νεφρολογίας ΕΚΠΑ, πρόεδρος του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου Ιωάννης Μπολέτης και η επίκουρη καθηγήτρια Νεφρολογίας Σμαραγδή Μαρινάκη, στην Ελλάδα με την έναρξη της επιδημίας σταμάτησαν οι μεταμοσχεύσεις από ζώντα δότη (νεφρού), ενώ κατά το διάστημα Μαρτίου-Απριλίου 2020, υπήρξε στη χώρα μόνο ένας δότης που είχε αποβιώσει από τον οποίο έγινε μία μεταμόσχευση καρδιάς και δύο νεφρού. Συγκριτικά, το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019 υπήρχαν 15 δότες, γεγονός που μεταφράζεται σε μείωση της μεταμοσχευτικής δραστηριότητας κατά 85% το φετινό δίμηνο Μάρτιος-Απρίλιος. Ενας δότης απορρίφθηκε λόγω του ότι ο μοριακός έλεγχος ήταν θετικός για τον ιό SARS-CoV-2, ενώ επιπλέον πραγματοποιήθηκαν και τρεις μεταμοσχεύσεις νεφρού και μία ήπατος από δύο δότες από τη Βουλγαρία. Το ενθαρρυντικό είναι ότι από την 1η Μαΐου έχουν αναφερθεί τρεις δότες και πραγματοποιήθηκαν μία μεταμόσχευση καρδιάς, μία ήπατος και τέσσερις νεφρού. Από την έναρξη της πανδημίας έως και σήμερα, υπήρξε ένα μόνο κρούσμα COVID-19 σε μεταμοσχευμένο νεφρού, ο οποίος επιζεί.
Εν τω μεταξύ, να επιτραπεί στις Οφθαλμολογικές Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας, να πραγματοποιούν θεραπείες με ενδοϋαλοειδική έγχυση σε ασθενείς με παθήσεις της ωχράς κηλίδος, ζητεί το Ελληνικό Κολέγιο Οφθαλμολογίας. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, σε πολλά δημόσια νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές σταμάτησαν ή μειώθηκαν δραματικά αυτές οι θεραπείες λόγω του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα ασθενείς με παθήσεις της ωχράς κηλίδος να κινδυνεύουν ακόμα και με απώλεια όρασης. «Ενώ υπάρχει άμεσα εφικτή λύση, την οποία οι οφθαλμολογικές εταιρείες και οι ιατρικοί σύλλογοι είχαν συστήσει, το υπουργείο Υγείας ακόμη αρνείται να την δώσει», αναφέρει το Κολέγιο και προσθέτει, «το πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί άμεσα αν το υπουργείο θεσμοθετούσε τη διαδικασία ώστε οι εγχύσεις αυτές να γίνονται και στις Οφθαλμολογικές Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας. Οι Οφθαλμολογικές ΜΗΝ, στις οποίες επιτρέπεται να γίνονται μείζονες οφθαλμολογικές επεμβάσεις, όπως εγχειρήσεις καταρράκτη, γλαυκώματος, αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς κ.ά., παραδόξως δεν τους επιτρέπεται να πραγματοποιούν αυτές τις ελάσσονες (απλές) οφθαλμολογικές πράξεις των ενδοϋαλοειδικών εγχύσεων».

ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)