«Στα μαλακά» έπεσαν χθες από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας οι 22 κατηγορούμενοι για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, που διακινούσε ναρκωτικά στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου, στην Σκιάθο και στην Σαντορίνη και η οποία είχε εξαρθρωθεί από την Αστυνομία, τον Ιούλιο του 2018.
Σημειώνεται ότι οι κατηγορούμενοι ήταν 23, αλλά ο ένας δεν είχε συλληφθεί. Οι τρεις (ένας Αλβανός και δύο Έλληνες) φέρονταν να είχαν κομβικό ρόλο, ενώ άλλοι τέσσερις (δύο Έλληνες και δύο Αλβανοί) περιφερειακό.
Οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων αντέκρουσαν την κατηγορία περί σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και το Δικαστήριο έκανε το αίτημα αποδεκτό, με αποτέλεσμα η δίωξη να μετατραπεί μόνον για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών πλημμεληματικού χαρακτήρα, όχι στο πλαίσιο της εγκληματικής οργάνωσης, που είναι κακουργηματικού. Παράλληλα το Δικαστήριο απέρριψε την εισαγγελική πρόταση για μεταβολή της κατηγορίας σε σύσταση συμμορίας, από εγκληματική οργάνωση. Οι συνήγοροι υπεράσπισης υποστήριξαν πως δεν υπήρξε εγκληματική οργάνωση, η δράση των διακινητών ήταν μόλις τριών μηνών, δεν βρέθηκαν χρήματα και το κατηγορητήριο συμπληρώθηκε από απομαγνητοφωνήσεις συνομιλιών τους. Επίσης υποστήριξαν πως οι ποσότητες που διακινούσαν, ήταν στα πλαίσια εξάρτησης μεταξύ χρηστών.
Τελικά το Τριμελές επέβαλε σε έναν 31χρονο Αλβανό, ποινή φυλάκισης 4 ετών, με τετραετή αναστολή και η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη. Μάλιστα ο 31χρονος αφέθηκε ελεύθερος, καθώς ήταν προφυλακισμένος για 17,5 μήνες. Του αναγνωρίστηκε επίσης το ελαφρυντικό της εξάρτησης από τα ναρκωτικά.
Σε έναν 21χρονο Έλληνα επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 3 ετών, με τριετή αναστολή και η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη, ενώ του αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά της μετεφηβικής ηλικίας και της εξάρτησης από τα ναρκωτικά. Μάλιστα αφέθηκε ελεύθερος, καθώς ήταν 17 μήνες προφυλακισμένος.
Σε έναν 27χρονο επίσης Έλληνα επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 4 ετών, με τετραετή αναστολή και η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη, ενώ του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της εξάρτησης από ναρκωτικά.
Στα τέσσερα φερόμενα ως περιφερειακά μέλη της οργάνωσης, έναν 30χρονο Έλληνα, έναν 31χρονο επίσης Έλληνα και δύο Αλβανούς 29 και 26 χρόνων επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης 5 μηνών, με τριετή αναστολή και η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη. Στον 30χρονο Έλληνα αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου, στον 31χρονο το ελαφρυντικό του χρήστη ναρκωτικών, ενώ οι δύο Αλβανοί αφέθηκαν επίσης ελεύθεροι, καθώς ήταν προφυλακισμένοι. Πάντως για τους τέσσερις αυτούς κατηγορούμενους εκκρεμεί και δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Σύρου, με την ίδια κατηγορία, της εγκληματικής οργάνωσης διακίνησης ναρκωτικών, καθώς είχαν συλληφθεί στην Σαντορίνη τον Μάϊο του 2018.
Από τους υπόλοιπους 15 κατηγορούμενους (Έλληνες και Αλβανοί) στην υπόθεση, τρεις κρίθηκαν αθώοι λόγω περιστασιακής χρήσης ναρκωτικών, ενώ άλλοι 12 κρίθηκαν ένοχοι για κατοχή και χρήση και τους επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης από 2 μέχρι 6 μήνες. Οι αποφάσεις του Τριμελούς Εφετείου επί των ποινών ήταν ομόφωνες, ενώ επί των ελαφρυντικών ελήφθησαν κατά πλειοψηφία.
Η δίκη είχε αρχίσει την περασμένη Δευτέρα, συνεχίστηκε την Τετάρτη και ολοκληρώθηκε χθες.
Σύμφωνα με όσα είχε ανακοινώσει η Αστυνομία, όταν είχε συλλάβει τους δράστες τον Ιούλιο του 2018, υπολογιζόταν πως από τον Απρίλιο εκείνου του έτους, που δραστηριοποιούνταν, μέχρι την ημέρα της σύλληψης, είχαν διακινήσει πέντε κιλά περίπου ακατέργαστη κάνναβη και 100 γραμμάρια κοκαίνη, ενώ φέρονταν να είχαν αποκομίσει το χρηματικό ποσό των 25.000 ευρώ…
Στις έρευνες που είχαν διενεργηθεί στα σπίτια των τριών συλληφθέντων με κομβικό ρόλο και σε αυτοκίνητά τους, είχαν βρεθεί συνολικά 1439,13 γραμμάρια κάνναβη, το ποσό των 435 ευρώ, δύο ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας, τέσσερα ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα, που φέρεται ότι χρησιμοποιούνταν για τη διακίνηση των ναρκωτικών, τρία φιαλίδια και ένας φάκελος που περιείχε φαρμακευτικά αναβολικά στεροειδή, δύο φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές (τάμπλετ), 9 τηλεφωνικές συσκευές, 25 κάρτες για κινητά τηλέφωνα διαφόρων εταιριών και ένας ναργιλές.

e-thessalia.gr