«Ξεμπλόκαρε» από ό,τι δείχνει η διαδικασία για τους υποψήφιους οδηγούς και μάλλον θα μπορούν να δώσουν για το πολυπόθητο δίπλωμα, αφού ασφαλιστική εταιρεία έβγαλε ασφαλιστικό πακέτο που να ασφαλίζει τον υποψήφιο οδηγό χωρίς τον εκπαιδευτή στο όχημα. Αναμένεται κι άλλες ασφαλιστικές εταιρείες από αύριο να βγάλουν ειδικά προγράμματα ασφάλισης για αυτές τις περιπτώσεις.
Λύση μάλλον βρέθηκε στο πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί με τον νέο νόμο Σπίρτζη περί «Δοκιμασίας προσόντων και συμπεριφοράς υποψήφιων οδηγών για τη χορήγηση αδειών οδήγησης οχημάτων».
Ο νόμος προβλέπει πως οι υποψήφιοι οδηγοί, προκειμένου να πάρουν μέρος στις πρακτικές εξετάσεις, θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με ειδικό μηνιαίο ασφαλιστικό συμβόλαιο, το οποίο θα τους καλύπτει για τυχόν υλικές ή σωματικές ζημιές που θα προκαλέσουν στη διάρκεια της εξέτασης με το (ή και στο) αυτοκίνητο του εκπαιδευτή τους, αφού ο τελευταίος και ο εξεταστής απαγορεύεται να βρίσκονται μέσα στο εκπαιδευτικό όχημα κατά τη διάρκεια των ειδικών δοκιμασιών.
Μέχρι πρόσφατα, δεν υπήρχε καμία ασφαλιστική εταιρεία που να καλύπτει τη συγκεκριμένη διαδικασία και τους υποψήφιους οδηγούς, αλλά ασφαλιστική εταιρεία έβγαλε πακέτο και αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλες.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Εκπαιδευτών Υποψηφίων Οδηγών Νομού Μαγνησίας κ. Ιορδάνης Πολατίδης σημείωσε ότι «από αύριο περιμένουμε κι άλλες ασφαλιστικές εταιρείες να βγάλουν το ειδικό μηνιαίο ασφαλιστικό συμβόλαιο και ξεκαθαρίζει το τοπίο. Παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις, διότι το ασφαλιστήριο συμβόλαιο πρέπει να είναι και προς το συμφέρον των εκπαιδευτών και να καλύπτει και για μικρές ζημιές».
Αν το ασφαλιστικό πακέτο καλύπτει για παράδειγμα ζημιές άνω των 500 ευρώ, τότε δεν θα μπορέσουν να το δεχτούν οι εκπαιδευτές υποψήφιων οδηγών. «Για παράδειγμα αν σπάσει ο καθρέφτης του εκπαιδευτικού αυτοκινήτου είναι μία ζημιά κάτω των 500 ευρώ, αλλά δεν μπορεί να την επωμιστεί ο εκπαιδευτής» ανέφερε ο κ. Ιορδάνης Πολατίδης.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Εκπαιδευτών Υποψηφίων Οδηγών Νομού Μαγνησίας, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι από τη μεθεπόμενη εβδομάδα, αν όλα κυλήσουν σε λογικά πλαίσια, οι εξετάσεις οδήγησης θα αρχίσουν ξανά.
Το πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν από την πλευρά τους οι υποψήφιοι οδηγοί είναι με το ασφαλιστήριο συμβόλαιο, το οποίο πρέπει να προσκομίσουν και να κατατεθεί στον φάκελό τους, ώστε στη συνέχεια να μπορέσουν να δώσουν τις εξετάσεις της οδήγησης, και το οποίο επιβαρύνονται οι ίδιοι.
Αυτό σημαίνει ότι αναμένεται να αυξηθεί το κόστος για ένα δίπλωμα οδήγησης, αφού το ειδικό μηνιαίο ασφαλιστικό συμβόλαιο θα το πληρώνει ο υποψήφιος οδηγός, ο οποίος θα επιβαρυνθεί με ένα νέο «χαράτσι».

e-thessalia.gr