Πλήγμα για το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου, αλλά και για τον τοπικό τουρισμό, που δίνει τη μάχη της επανεκκίνησης σε δύσκολες συνθήκες λόγω των συνεπειών του κορονοϊού, συνιστά η επιλογή των περισσοτέρων ξένων αεροπορικών εταιρειών, που κάθε χρόνο τέτοια εποχή συνδέονταν αεροπορικά με την περιοχή μας, να συρρικνώσουν κατά πολύ τα προγράμματα πτήσεων αφενός, αφετέρου να μεταφέρουν την έναρξή τους τον Αύγουστο.
Αν συμβεί αυτό, αντιλαμβάνεται κανείς πως χάνεται ο Ιούλιος για το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου καθώς θα παραμείνει ένας μήνας σχεδόν «νεκρός», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για όλους του επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στη «βαριά βιομηχανία» και είχαν επενδύσει πολλά στο «άνοιγμα» των πτήσεων για να αρχίσει να λειτουργεί ο τουρισμός. Την αποκάλυψη για τη συρρίκνωση των πτήσεων έκανε χθες μέσω της προσωπικής της σελίδας στο Fbη Βολιώτισσα τουριστική πράκτορας Θέκλα Καμμένου, παραθέτοντας μάλιστα συγκεκριμένα στοιχεία για το χρονοδιάγραμμα των πτήσεων, έτσι όπως έχει καθοριστεί μέχρι αυτή τη στιγμή από τις ξένες αεροπορικές εταιρείες.
Σύμφωνα μ΄αυτό η Easy Jet έχει προαναγγείλει περίοδο πτήσεων για το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου από 01/08 – 26/09, η AustrianAirlinesQαπό 01/08 – 19/09, η Condorαπό 25/07 – 24/10, η Transavia ακόμη εξετάζει την έναρξη πτήσεων μέσα Αυγούστου, ενώ η Transavia France δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει αν θα ξεκινήσουν πτήσεις, ενώ η Enter Air ίσως να ξεκινήσει από 01/08, αλλά οι πληρότητες είναι κάτω του 15% για τον Αύγουστο.
Την ίδια ώρα ορισμένες από τις προαναφερθείσες εταιρείες έχουν ξεκινήσει να πουλούν εισιτήρια για το 2021 (EasyJet, αλλά και οι tour operators)
«Τουρισμός σε pause»
Ειδικότερα στην ανάρτησή της η Θέκλα Καμμένου μεταφέροντας την αγωνία της επισημαίνει: Εδώ και μέρες ακούω και διαβάζω σχετικά με την επανεκκίνηση του τουρισμού. Υπάρχει μία διάχυτη αισιοδοξία στα media ότι ο τουρισμός θα ξεκινήσει. Λυπάμαι, αλλά θα σας προσγειώσω απότομα.
    Τα περιφερειακά αεροδρόμια λένε ξεκινούν από 01.07. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα ξεκινήσουν όλες οι προγραμματισμένες από πέρυσι πτήσεις και σαφέστατα δεν σημαίνει ότι θα έχουν τουρίστες μέσα σε αυτές.
    Το ότι ανοίγουμε τα σύνορά μας και τους επιτρέπουμε να έρθουν δεν σημαίνει ότι αντίστοιχα συμβαίνει το ίδιο και στις υπόλοιπες χώρες, όπως Ισραήλ, Βουλγαρία κ.ά.
    Στην Ευρώπη υπάρχει μεγάλη συζήτηση αν φέτος θα πρέπει οι πολίτες της κάθε χώρας να ταξιδέψουν εκτός αυτής. Οι λόγοι πολλοί και κυρίως υγείας αλλά και στήριξη των οικονομιών των χωρών τους.

Οι διακοπές στο μυαλό πολλών έχουν ήδη μεταφερθεί για το 2021. Υπάρχουν χώρες που δεν έχουν αλλάξει την οδηγία προς τους πολίτες τους για «μη αναγκαία ταξίδια», π.χ. Αγγλία.
    Ο ελληνικός τουρισμός (εσωτερικός) φαίνεται ότι θα συρρικνωθεί στον μήνα Αύγουστο. Δεν σώζεται καμία σαιζόν 5-6 μηνών, κάτω από φυσιολογικές συνθήκες, με 1 μήνα σχετικής δουλειάς. Εξάλλου δεν υπάρχουν άδειες για πολλούς, τα σχολεία τελειώνουν αργά και ξεκινούν νωρίς και η 3η ηλικία (εκδρομές ΚΑΠΗ κλπ) δεν θα ταξιδέψει λόγω του ότι ανήκει στις ευπαθείς ομάδες. Οι οργανωμένες εκδρομές στο εξωτερικό… ούτε κατά διάνοια.
Πολλές τουριστικές επιχειρήσεις και καταλύματα δεν έχουν καν πιά την δυνατότητα να λειτουργούν δεδομένου ότι έχουν μηδενικές εισπράξεις για τουλάχιστον 4 μήνες. Ο μηχανισμός στήριξης μέσω τραπεζών απλά δεν υπάρχει για τους περισσότερους. Υπάρχει αγωνία για την χορήγηση δανείου όχι για κάποια επένδυση ή αναβάθμιση του προϊόντος…αλλά για την επιβίωση οικογενειών και επιχειρήσεων. Ο τουρισμός βρίσκεται σε pause. Και θα παραμείνει σε αυτό το mood μέχρι το 2021.
Μιλώντας εξάλλου στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η ίδια επαγγελματίας πρόσθεσε πως για την ίδια δεν ήταν «κεραυνός εν αιθρία» η μεταφορά έναρξης των πτήσεων, γεγονός που η ίδια απέδωσε κυρίως στο ότι δεν υπάρχει ζήτηση, καθώς οι πολίτες πολλών χωρών παραμένουν επιφυλακτικοί ακόμη λόγω της πανδημίας.

taxydromos.gr