Στον «αέρα» δεκάδες φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που βρίσκονταν σε πρακτική άσκηση για λήψη πτυχίου από τη σχολή τους. Η διοίκηση του ιδρύματος έλαβε οδηγία από το Υπουργείο Παιδείας, βάσει της οποίας διακόπτεται η πρακτική άσκηση λόγω κορονοϊού και μέχρι νεωτέρας…
Φοιτητές, που βρίσκονται ένα βήμα προ του πτυχίου, φθάνουν στην πηγή, αλλά δεν μπορούν να πιουν νερό. Πρόκειται κυρίως για φοιτητές τμημάτων του πρώην ΤΕΙ, που αυτή την περίοδο κάνουν πρακτική άσκηση και αν δεν την ολοκληρώσουν δεν μπορούν να λάβουν πτυχίο.
Οι συγκεκριμένοι φοιτητές σύμφωνα με τον αντιπρύτανη ακαδημαϊκών θεμάτων, Γιάννη Θεοδωράκη, κάνουν κυρίως εξάμηνη πρακτική άσκηση. «Οι περισσότεροι φοιτητές μας κατάφεραν να ολοκληρώσουν την πρακτική, που είχε διακοπεί πέρυσι την άνοιξη εν μέσω καραντίνας, στη διάρκεια του καλοκαιριού. Οι φοιτητές κυρίως από τμήματα του πρώην ΤΕΙ που κάνουν εξάμηνη άσκηση και δεν πρόλαβαν να την τελειώσουν θα πρέπει να τη διακόψουν», ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης.
Η οδηγία του Υπουργείου Παιδείας έρχεται να προκαλέσει νέα αναστάτωση, ενώ ήδη από τη διοίκηση εξετάζονται εναλλακτικοί τρόποι, όπως για παράδειγμα τηλεργασία που μπορεί να γίνει προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρακτική και οι φοιτητές να μπορέσουν να λάβουν το πτυχίο τους.
2.350 ψηφιακές τάξεις
Ηδη από την προηγούμενη εβδομάδα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας όλα τα μαθήματα γίνονται εξ αποστάσεως.
Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωράκη ψηφιακές τάξεις λειτουργούν για 1.300 μαθήματα σε προπτυχιακό επίπεδο, 250 μαθήματα σε μεταπτυχιακό επίπεδο και 1.300 μαθήμτα του πρώην ΤΕΙ.
Ακόμη και τα λιγοστά εργαστήρια που γίνονταν διά ζώσης γίνονται πλέον εξ αποστάσεως μετά τα αλλεπάλληλα κρούσματα κορονοϊού σε φοιτητές, ενώ μόνο άλυτο πρόβλημα συνιστούν οι κλινικές που δεν γίνονται και για τις οποίες αναζητείται λύση.
«Η προσαρμογή στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ήταν γρήγορη και χωρίς προβλήματα. Είχαμε την εμπειρία από την καραντίνα της άνοιξης, αναβαθμίσαμε τα ηλεκτρονικά συστήματα και τα μαθήματα διεξάγονται απρόσκοπτα», σχολίασε ο κ. Θεοδωράκης, αναγνωρίζοντας ωστόσο τις δυσκολίες που υπάρχουν ειδικά για τους πρωτοετείς οι οποίοι δεν έχουν καν γνωρίσει το περιβάλλον στο οποίο καλούνται να σπουδάσουν αφού ακόμη και η υποδοχή τους έγινε διαδικτυακώς.
Αποχαιρετούν το Π.Θ… εξ αποστάσεως
Εικόνες μέσω της οθόνης του ηλεκτρονικού υπολογιστή τους θα είναι οι τελευταίες που θα πάρουν φεύγοντας από το Π.Θ. οι απόφοιτοι των τμημάτων της Γεωπονικής Σχολής.
Η τελετή ορκωμοσίας θα γίνει διαδικτυακά την ερχόμενη Παρασκευή 13 Νοεμβρίου, με φοιτητές και ακαδημαϊκούς να παίρνουν θέση μπροστά από τους ηλεκτρονικούς τους υπολογιστές για να διαβάσουν τον όρκο της αποφοίτησης.
Το πρόγραμμα της ορκωμοσίας θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί με την αναγόρευση διδακτόρων και την ορκωμοσία των μεταπτυχιακών και προπτυχιακών φοιτητών του τμήματος Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος που θα πραγματοποιηθεί από την αίθουσα σεμιναρίων της σχολής και με τη χρήση εγκεκριμένης διαδικτυακής πλατφόρμας.
Οι μεταπτυχιακοί και προπτυχιακοί απόφοιτοι του τμήματος Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος θα γίνει με τον ίδιο τρόπο, την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου, στις 10 το πρωί.

Eλένη Χάνου (Ταχυδρόμος)