Μπορεί να δόθηκε παράταση στους αγρότες έως τέλος Μαΐου για την υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών, ώστε να διατηρήσουν το μειωμένο αγροτικό τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας, όμως πολλοί είναι αυτοί που δεν έχουν προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες και κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς το μειωμένο αγροτικό τιμολόγιο.

Η ΔΕΗ είχε αποστείλει επιστολές, με τις οποίες ενημέρωνε τους αγρότες ότι θα πρέπει να προχωρήσουν στην υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών για τη διατήρηση του μειωμένου αγροτικού τιμολογίου ηλεκτρικής ενέργειας από τους εκάστοτε δικαιούχους.

Η προθεσμία έληγε στις 30 Σεπτεμβρίου 2018 και δόθηκε παράταση έως τέλος Μαΐου 2019, δίνοντας ανάσα σε χιλιάδες αγρότες να μην απωλέσουν το μειωμένο αγροτικό τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας.

Συγκεκριμένα, η ΔΕΗ στον Βόλο είχε αποστείλει 2.060 επιστολές σε αγρότες, από τον Αλμυρό σε 1.125 και από τη Σκιάθο σε 7 και μόλις 21% αυτών ανταποκρίθηκε. Από τότε πέρασαν 8 ολόκληροι μήνες και η κατάσταση παραμένει σχεδόν ίδια.

Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα δεν έχει ανταποκριθεί ούτε το 22%, που σημαίνει ότι από τον περασμένο Σεπτέμβριο έως σήμερα μόνο το 1% των αγροτών, στους οποίους στάλθηκαν επιστολές, έχει ανταποκριθεί, με την προθεσμία να λήγει τέλη Μαΐου και να μη φαίνεται στον ορίζοντα διάθεση νέας παράτασης.

Βέβαια τις τελευταίες ημέρες έχει παρατηρηθεί μία κινητικότητα από αγρότες που επισκέπτονται τα γραφεία της ΔΕΗ στον Βόλο είτε για να ρωτήσουν είτε για να ενημερωθούν για τη διαδικασία και να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες.

Όσοι από τους αγρότες δεν ανταποκριθούν, τότε αυτομάτως θα χρεωθούν το ρεύμα με το επαγγελματικό τιμολόγιο, με το ίδιο πάγιο, αλλά σχεδόν με διπλάσια χρέωση κιλοβατώρας (0,06412 €/KWH έναντι 0,10153€/KWH, χωρίς να υπολογίζονται οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις).

Επίσης όσοι από τους αγρότες χάσουν την προθεσμία θα βρεθούν μπροστά και σε ένα ακόμη πρόβλημα, που δεν είναι άλλο από το ότι δεν θα μπορούν να ρυθμίσουν ανεξόφλητες οφειλές που έχουν σε ηλεκτρικό ρεύμα.

Η ΔΕΗ ζητεί από τους αγρότες να καταθέσουν αντίγραφο της Άδειας Χρήσης Ύδατος ή βεβαίωση που να αποδεικνύει ότι έχουν καταθέσει αίτηση για την έκδοση αυτής, ενώ, όταν εκδοθεί η άδεια, είναι υποχρεωμένοι να την προσκομίσουν στη ΔΕΗ και στη συνέχεια να υποβάλουν αίτηση για την έκδοση του Δελτίου Νο 1 από την αρμόδια Περιφέρεια.

Πάντως, όπως τονίστηκε από τη ΔΕΗ Βόλου, οι Έλληνες πάντα είναι της τελευταίας στιγμής και οι αγρότες πρέπει να σπεύσουν για να μη χάσουν το φτηνότερο αγροτικό ρεύμα, διότι είναι αμφίβολο αν θα προλάβουν να καταθέσουν τα απαραίτητα χαρτιά.

Εφ. Θεσσαλία (Λοΐζος Ασβεστάς)