Δεκάδες είναι οι δικογραφίες που έχουν αποσταλεί από την Πυροσβεστική Υπηρεσία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου και αφορούν εμπρησμούς, κυρίως κάδων απορριμμάτων, αλλά και υπολειμμάτων καλλιεργειών κατά τους θερινούς μήνες.
Υπολογίζεται ότι ετησίως οι δικογραφίες για εμπρησμούς ξεπερνούν τις 100, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων τίθεται στο αρχείο. Η Εισαγγελία ασκεί διώξεις κατ’ αγνώστων.
Πρόκειται κυρίως για εμπρησμούς κάδων απορριμμάτων, μάλιστα πολλοί εκ των οποίων τυγχάνουν να γίνονται στον Αλμυρό και την ευρύτερη περιοχή , ενώ τον χειμώνα αυτοί συνδυάζονται με την απόρριψη εντός των κάδων υπολειμμάτων καύσης τζακιών.
Οι εμπρησμοί τιμωρούνται βάσει των άρθρων 378 και 264 του Ποινικού Κώδικα. Ειδικότερα και σύμφωνα με το άρθρο 378 «όποιος καταστρέφει ή βλάπτει ξένο (ολικά ή εν μέρει) πράγμα ή με άλλον τρόπο καθιστά ανέφικτη τη χρήση του τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή και αν το πράγμα είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας ή τοποθετημένο σε δημόσιο χώρο με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους. Αν το πράγμα είναι μικρής αξίας ή η ζημία που προκλήθηκε είναι ελαφρά, ο υπαίτιος τιμωρείται με χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας. Με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και χρηματική ποινή τιμωρείται ο υπαίτιος, αν το αντικείμενο της πράξης, που προβλέπεται στο εδάφιο α΄ της προηγούμενης παραγράφου, είναι πράγμα που χρησιμεύει για κοινό όφελος ή καλλιτεχνικό ή ιστορικό μνημείο ή αν η φθορά έγινε με φωτιά ή με εκρηκτικές ύλες».
Εξάλλου με βάση το άρθρο 264 του Ποινικού Κώδικα «όποιος με πρόθεση προξενεί πυρκαγιά τιμωρείται: α) Με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών, αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα. β) Με κάθειρξη, αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο. γ) Με κάθειρξη ισόβια ή πρόσκαιρη τουλάχιστον δέκα ετών, αν στην περίπτωση του β’ επήλθε θάνατος».
Τους θερινούς μήνες, το πρόβλημα των εμπρησμών επεκτείνεται στις καλλιέργειες και συγκεκριμένα σε υπολείμματα καλλιεργειών από αγρότες. Πολλές από τις φωτιές αυτές λαμβάνουν έκταση και αποτεφρώνουν παρακείμενες αγροτολιβαδικές και δασικές εκτάσεις.

e-thessalia.gr